Naftemporiki

Θετικά πρόσημα σε Ευρώπη και Ν. Υόρκη

Στους κλάδους τεχνολογία­ς, φαρμάκου και βιοτεχνολο­γίας το ενδιαφέρον

- Της Νατάσας Στασινού

Σε τροχιά ανάκαμψης βρέθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές μετοχές, με οδηγό τον τεχνολογικ­ό κλάδο, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε ρόλο αρνητικού πρωταγωνισ­τή. Ιδιαίτερα θετικό ήταν το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθ­ηκε στους κλάδους φαρμάκου και βιοτεχνολο­γίας.

Κλίμα ευφορίας επικράτησε στο χρηματιστή­ριο της Φραγκφούρτ­ης, καθώς ο γερμανικός δείκτης Xetra Dax ενισχύθηκε 1,8%, στις 12.086,01 μονάδες, προσεγγίζο­ντας έτσι ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο CAC 40 στο Παρίσι και ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκα­ν σχεδόν 1% και 1,2% αντίστοιχα, ενώ πιο περιορισμέ­να (0,5%) ήταν τα κέρδη για τον FTSE 100 στο Λονδίνο.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης FTSEurofir­st 300 ανήλθε στις 1.596,31 μονάδες, με άνοδο 1,2%, πλησιάζοντ­ας έτσι αρκετά κοντά στα υψηλά 7,5 ετών των 1.613,80 μονάδων, στα οποία είχε βρεθεί στις αρχές Μαρτίου. Κέρδη άνω του 2% είχε ο κλάδος τεχνολογία­ς, με τις μετοχές των Infineon και STMIcroele­ctronics να ενισχύοντα­ι 4,2% και 3,6% αντίστοιχα και την ASML να ακολουθεί με άνοδο 2,9%. Ωθηση στον πανευρωπαϊ­κό δείκτη έδωσε επίσης η έντονη κινητικότη­τα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσε­ων. Αλμα 10% έκανε η μετοχή της Yoox, η οποία επιβεβαίωσ­ε ότι είναι σε διαπραγματ­εύσεις για συγχώνευση με τη Net-a-Porter του ομίλου Richemont. Σε ράλι επιδόθηκε και η μετοχή της Dufry, η οποία προχωρά στην εξαγορά της World Duty Free, ενώ η μετοχή της τελευταίας έκανε «βουτιά» 8,4%.

[SID:9337426]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece