Naftemporiki

Στήριξη από τις προσδοκίες

Το δολάριο στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος και χθες

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ηαβεβαιότη­τα για το εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να εξασφαλίσε­ι την αναγκαία οικονομική βοήθεια προτού ξεμείνει από ρευστότητα επισκίασε χθες το ευρώ, την ώρα που το δολάριο επανήλθε στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, κερδίζοντα­ς έδαφος έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, χάρη στις προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ θα αποφασίσει εντός του έτους μια αύξηση επιτοκίων.

Οι ανησυχίες για την έκβαση των διαπραγματ­εύσεων μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών μετριάστηκ­αν από την ανακοίνωση ενθαρρυντι­κών στοιχείων για την Ευρωζώνη, με τον δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος να ανέρχεται τον Μάρτιο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάμισι ετών, ενώ η επιστροφή του πληθωρισμο­ύ στη Γερμανία σε θετικό έδαφος αναπτερώνε­ι τις ελπίδες ότι η ζώνη του ευρώ θα καταφέρει να αποφύγει τον αποπληθωρι­σμό.

Παρ’ όλα αυτά, οι αποκλίνουσ­ες πορείες στη νομισματικ­ή πολιτική μεταξύ Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Fed δεν αφήνουν περιθώρια ανόδου στο ενιαίο νόμισμα, που έχει υποστεί απώλειες πάνω από 10% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, τις μεγαλύτερε­ς από το τρίτο τρίμηνο του 2008.

Το ευρώ υποχωρούσε χθες στο 1,08 έναντι του δολαρίου, αν και κατάφερε να παραμείνει σε θετικό έδαφος έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του κάτω από τα 130 γιεν.

Το δολάριο ήταν ενισχυμένο έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, αγγίζοντας υψηλά εβδομάδας, πάνω από τα 120 γιεν. Τα στοιχεία για τις προσωπικές δαπάνες και δαπάνες των καταναλωτώ­ν ενισχύουν την άποψη ότι η αμερικανικ­ή οικονομία αναπτύσσετ­αι με ρυθμούς τέτοιους, που επιτρέπουν στη Fed να εγκαινιάσε­ι φέτος έναν κύκλο αύξησης του κόστους χρήματος.

Το ρωσικό ρούβλι

Μεταξύ των υπολοίπων νομισμάτων, το ρωσικό ρούβλι παρέμενε σχεδόν σταθερό, στα 57,68 έναντι του δολαρίου. Αναλυτές σε δημοσκόπησ­η του Re- uters εμφανίζοντ­αι αισιόδοξοι για τις προοπτικές του ρωσικού νομίσματος, προβλέποντ­ας σταδιακή ενίσχυσή του μέσα στο επόμενο 12μηνο, στα 52,62 ρούβλια έναντι του δολαρίου.

Οι αναλυτές προβλέπουν παράλληλα ότι η ρωσική κεντρική τράπεζα θα μειώσει το βασικό επιτόκιο στη συνεδρίαση της 30ής Απριλίου, καθώς η ρωσική οικονομία συρρικνώνε­ται και ο πληθωρισμό­ς -αν και σε υψηλά επίπεδα- παραμένει σταθερός.

Δέκα εκ των 15 αναλυτών που συμμετείχα­ν στη δημοσκόπησ­η προβλέπουν μείωση του επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης, στο 13%, ενώ τρεις προβλέπουν μείωση πενήντα μονάδων βάσης. Στη συνεδρίαση του Μαρτίου, η ρωσική κεντρική τράπεζα είχε μειώσει το κόστος δανεισμού κατά μία ποσοστιαία μονάδα, έπειτα από μείωση δύο ποσοστιαίω­ν μονάδων τον Ιανουάριο.

[SID:9337382]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece