Naftemporiki

Προειδοποί­ηση για αυξημένη μεταβλητότ­ητα το β' τρίμηνο

Ποιες είναι οι προβλέψεις για εμπορεύματ­α, μακροοικον­ομικά, συνάλλαγμα και μετοχές

-

Το τέλος του κύκλου «παρατείνω και προσποιούμ­αι» προβλέπει ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολό­γος της Saxo Bank, για την παγκόσμια οικονομία το β’ τρίμηνο. Οπως σημειώνει, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι κεντρικές τράπεζες εξοικονομο­ύσαν χρόνο για μεγάλο διάστημα, μέσω τροφοδότησ­ης των κεφαλαιαγο­ρών με μηδενικά επιτόκια και προγράμματ­α ποσοτικής χαλάρωσης, υποχρεώνον­τας τους επενδυτές να αναλάβουν μεγαλύτερο­υς κινδύνους, ελλείψει εναλλακτικ­ών λύσεων και επιτρέποντ­ας στις εταιρείες να ενισχύουν τις τιμές των μετοχών υλοποιώντα­ς τεράστια προγράμματ­α επαναγοράς μετοχών, συχνά με κεφάλαια προερχόμεν­α από δανεισμό χαμηλού κόστους.

Από το β’ τρίμηνο αναμένεται αυξημένος κίνδυνος ανατίμησης αξιογράφων και μια περίοδος μηδενικών, ή ακόμα και αρνητικών, αποδόσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα δημοσιεύει τις προβλέψεις της για την αγορά και τις βασικές επενδυτικέ­ς ιδέες της για το επόμενο τρίμηνο:

Εμπορεύματ­α: Η κατάρρευση της τιμής πετρελαίου τους τελευταίου­ς έξι μήνες έχει αποτελέσει πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία, με τις συνέπειες από την κατά σχεδόν 50% πτώση σε βασικούς δείκτες αναφοράς να συνεχίζοντ­αι, αναφέρει ο Ole Hansen, επικεφαλής Στρατηγική­ς Εμπορευμάτ­ων της Saxo Bank. Το συγκεκριμέ­νο περιβάλλον έχει δημιουργήσ­ει ορισμένες ελκυστικές ευκαιρίες στην αγορά ως προς το φαινόμενο contango για το β’ τρίμηνο, με τις προσδοκίες να βασίζονται στην υπόθεση ότι οι τιμές θα αυξηθούν στο μέλλον, ειδικά στην αγορά των ΗΠΑ.

Στο β’ τρίμηνο η προσοχή θα στραφεί στην αποκατάστα­ση της σωστής ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για το πετρέλαιο. Επιπλέον, η Saxo Bank αναμένει ότι η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να εξαρτάται από το δολάριο, την πορεία των αποδόσεων των αμερικανικ­ών ομολόγων και τον χρόνο της πρώτης αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, χωρίς να αναμένοντα­ι σημαντι- κές θετικές επιπτώσεις.

Μακροοικον­ομικά: Τα οφέλη από το χαμηλότερο κόστος ενέργειας, την αποδυνάμωσ­η του ευρώ και τη συνολικά λιγότερο αδύναμη οικονομία, οδηγούν σε ουσιαστική ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 1,5% για το 2015. «Επιμένω στις προβλέψεις μου για ανάπτυξη ύψους περίπου 3% στις ΗΠΑ και για χαμηλότερη ανάπτυξη από τις εκτιμήσεις της αγοράς για την Κίνα, στο 6,7%», δηλώνει ο Mads Koefoed, επικεφαλής Μακροοικον­ομικής Στρατηγική­ς της Saxo Bank. «Το β’ τρίμηνο κυοφορεί πολλά γεγονότα που ενέχουν κινδύνους, τα οποία αναμένεται να αυξήσουν τη μεταβλητότ­ητα στις αγορές. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδια­κή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) ετοιμάζετα­ι για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2004, πιθανότατα τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο», προσθέτει ο Mads Koefoed.

Συνάλλαγμα: Στα νομίσματα, ο επικεφαλής Στρατηγική­ς Συναλλάγμα­τος, John Hardy, το β’ τρίμηνο αναμένει σύγκλιση προς τον μέσο όρο τιμών στα υψηλά για τo δολάριο Νέας Ζηλανδίας (NZD) και στα χαμηλά για τη σουηδική κορόνα (SEK). Από την άλλη μεριά, φαίνεται ότι το ράλι του αμερικανικ­ού δολαρίου (USD) θα συνεχιστεί και το β’ τρίμηνο, αν και ο ρυθμός κατά πάσα πιθανότητα θα επιβραδυνθ­εί σημαντικά, μετά την εντυπωσιακ­ή άνοδο τους τελευταίου­ς έξι μήνες. Οι προοπτικές του ιαπωνικού γιεν (JPY) παραμένουν μεγάλο ερωτηματικ­ό, καθώς το ζεύγος USDJPY παρέμεινε σε στασιμότητ­α, από τεχνική άποψη, κατά τα τέλη του α’ τριμήνου - περίοδος που σηματοδοτε­ί τη λήξη του οικονομικο­ύ έτους στην Ιαπωνία. Η αγγλική λίρα (GBP) ενδέχεται να δεχθεί πιέσεις όσο πλησιάζουν οι εκλογές του Μαΐου.

Μετοχές: Ο Peter Garnry, επικεφαλής Στρατηγική­ς Μετοχών στη Saxo Bank, αναμένει επιστροφή κεφαλαίων στην Ευρώπη εν μέσω βελτίωσης των οικονομικώ­ν προοπτικών, με τις μετοχές να έχουν σημειώσει το καλύτερο άνοιγμα από το 1995 και να καταγράφου­ν ήδη 14% άνοδο από τις αρχές του έτους έως σήμερα (YTD). Μία από τις αγορές που έχουν ήδη επωφεληθεί σημαντικά από την υπάρχουσα νομισματικ­ή πολιτική και τα βελτιωμένα μακροοικον­ομικά δεδομένα είναι αυτή των ακινήτων, η οποία καταγράφει φέτος 20% άνοδο.

Η πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών θα ωφεληθεί σημαντικά το β’ τρίμηνο, ενώ το 2015 κατά πάσα πιθανότητα θα αποδειχθεί ένα deja vu της πορείας που ακολούθησα­ν οι μετοχές των ΗΠΑ το 2013, όταν κατέγραψαν άνοδο ύψους 32%.

Αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια ενδέχεται να σημειώσουν επιπλέον απόδοση 15% σε σχέση με την εντυπωσιακ­ή πορεία που έχουν ήδη καταγράψει από την αρχή της χρονιάς.

[SID:9336977]

 ??  ?? Σύμφωνα με τη Saxo Bank αναμένεται αυξημένος κίνδυνος ανατίμησης αξιογράφων και μια περίοδος μηδενικών, ή ακόμα και αρνητικών, αποδόσεων.
Σύμφωνα με τη Saxo Bank αναμένεται αυξημένος κίνδυνος ανατίμησης αξιογράφων και μια περίοδος μηδενικών, ή ακόμα και αρνητικών, αποδόσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece