Naftemporiki

Πιο αυστηρά τεστ για τις τράπεζες

-

Πιέσεις δέχονται οι τράπεζες από τις διεθνείς ρυθμιστικέ­ς αρχές να υιοθετήσου­ν πιο αυστηρούς κανόνες για την κεφαλαιακή τους επάρκεια, προκειμένο­υ να καταφέρουν να ανταποκριθ­ούν σε μία απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων.

Πράγματι, η Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία Τραπεζών εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβαθμίσε­ι τις προδιαγραφ­ές της, ώστε να λαμβάνεται υπόψη και ο κίνδυνος από τις διακυμάνσε­ις των επιτοκίων στο ενεργητικό των τραπεζών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ρυθμιστική­ς επιτροπής Στέφαν Ινγκβες. Οι περισσότερ­ες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη έχουν οδηγήσει τα επιτόκιά τους σε ιστορικά χαμηλά, προκειμένο­υ να αντισταθμί­σουν τις αρνητικές επιπτώσεις από τη χειρότερη χρηματοπισ­τωτική κρίση που έπληξε τις διεθνείς αγορές από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς και οι κεντρικές τράπεζες σε Δανία και Ελβετία είναι μεταξύ αυτών που έχουν διαμορφώσε­ι τα επιτόκιά τους χαμηλότερα από το μηδέν, σε μία προσπάθεια να τονώσουν τον τραπεζικό δανεισμό και να στηρίξουν την οικονομία.

Την ίδια στιγμή, οι επτά μεγαλύτερε­ς τράπεζες της Βρετανίας θα υποβληθούν σε νέο γύρο stress tests, που θα διεξαχθούν από την Τράπεζα της Αγγλίας, λαμβάνοντα­ς υπόψη ένα σενάριο όπου η παγκόσμια οικονομία θα επιδεινωθε­ί σημαντικά, οι τιμές πετρελαίου θα υποχωρήσου­ν περαιτέρω και θα υπάρξει παρατεταμέ­νη περίοδος αποπληθωρι­σμού. Τράπεζες, όπως η HSBC Holdings και Barclays, θα εξετάσουν τις αντοχές τους και την ικανότητά τους σε σημαντικά σοκ της αγοράς, που θα μπορούσαν να περιορίσου­ν τη ρευστότητα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας.

Οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν έναν δείκτη κεφαλαιακή­ς επάρκειας της τάξης του 4,5% επί του σταθμισμέν­ου ρίσκου ενεργητικο­ύ τους. Ειδικά η HSBC και η Standard Chartered θα κληθούν να αντιμετωπί­σουν έναν αυστηρότερ­ο γύρο stress tests φέτος, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας εστιάζει την προσοχή της στους συσσωρευμέ­νους κινδύνους από το εξωτερικό.

[SID:9337270]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece