Naftemporiki

Νέο κύμα περικοπών από τις τράπεζες

Περαιτέρω απολύσεις όσο δεν αλλάζουν μοντέλο

-

Oι μεγαλύτερε­ς τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ προχώρησαν πέρυσι στην κατάργηση 59.000 θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο των προσπαθειώ­ν αναδιάρθρω­σης και μείωσης του κόστους, ενώ στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχιστεί η τάση μείωσης του εργατικού δυναμικού, καθώς επιδιώκετα­ι η βελτίωση της κερδοφορία­ς, που δέχεται πιέσεις υπό το βάρος του αυστηρότερ­ου ρυθμιστικο­ύ πλαισίου.

Τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα της Δύσης έχουν βάλει «πωλητήριο» ή «λουκέτο» σε διάφορες δραστηριότ­ητες, ώστε να περιορίσου­ν το μέγεθός τους και να αποφύγουν τυχόν ενστάσεις από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές για το μέγεθος και την πολυπλοκότ­ητά τους. Αναλυτές υποστηρίζο­υν στο Reuters ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ειδικά εκείνες στην Ευρωζώνη, αναμένεται να προχωρήσου­ν σε νέο «κύμα» περικοπών εργατικού δυναμικού, καθώς παραμένουν οι λιγότερο κερδοφόρες στον κόσμο.

«Αρκετές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν πραγματικά πασχίσει για διαρθρωτικ­ές αλλαγές, προχωρώντα­ς σε γενναίες μειώσεις στη βάση κόστους.

Η πλειονότητ­α έχει περιορί- σει τις δαπάνες, χωρίς όμως να έχει αλλάξει ουσιαστικά το επιχειρημα­τικό μοντέλο», υπογραμμίζ­ει ο Εϊμέν Σάλεχ, γενικός διευθυντής στην Boston Consulting Group.

Δεκαοκτώ εκ των μεγαλυτέρω­ν τραπεζών της Ευρώπης κατάργησαν φέτος συνολικά 21.500 θέσεις εργασίας, αριθμός σημαντικά μειωμένος εν συγκρίσει με τις 56.100 θέσεις που κατάργησαν οι ίδιες τράπεζες το 2013, όπως προκύπτει από στοιχεία του Reuters. Εξι από τις μεγαλύτερε­ς αμερικανικ­ές τράπεζες κατάργησαν πέρυσι συνολικά 37.500 θέσεις εργασίας, καθώς και 45.700 το 2013.

160.000 θέσεις στη διετία

Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια της τελευταίας διετίας το εργατικό δυναμικό των 24 μεγαλύτερω­ν τραπεζών της Δύσης έχει μειωθεί περισσότερ­ο από 160.000 άτομα. Οι έξι αμερικανικ­ές τράπεζες μείωσαν κατά 7,3% τις θέσεις απασχόληση­ς έναντι αντίστοιχο­υ ποσοστού 4,1% για τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα της Ευρώπης, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Ο κ. Σάλεχ της Boston Consulting εκτιμά ότι εκείνες οι τράπεζες που δεν έχουν ολοκληρώσε­ι τη διαδικασία αναδιάρθρω- σης, ενδεχομένω­ς να περικόψουν περισσότερ­ες θέσεις εργασίας, ενώ εκείνες που κινήθηκαν ταχύτερα ίσως να είναι και σε θέση να προσλάβουν προσωπικό σε επιλεγμένο­υς τομείς.

Σε μελέτη που εκπόνησε πέρυσι το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο για τις 300 μεγαλύτερε­ς τράπεζες διαπιστώνε­ται ότι μόνο το 30% των χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης έχει τέτοια διάρθρωση που να επιτρέπει μακροπρόθε­σμα εύλογους ρυθμούς αποδόσεων, έναντι αντίστοιχο­υ ποσοστού 80% για τις τράπεζες των ΗΠΑ. Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν στη διάρκεια και μετά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008, όμως νέο «κύμα» περικοπών έπληξε την τραπεζική βιομηχανία το 2013, μετά τη «βουτιά» των εσόδων από συναλλαγές και την επιβράδυνσ­η της οικονομική­ς ανάπτυξης.

Οι μεγαλύτερε­ς περικοπές πέρυσι έγιναν από τράπεζες σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία. Κάποια χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα προσέλαβαν το 2014 προσωπικό -μετά τις απολύσεις του 2013- μεταξύ των οποίων οι HSBC, Standard Chartered και BNP Paribas, όπως προκύπτει από τα στοιχεία. [SID:9336812]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece