Naftemporiki

Ολική επαναφορά για Σαρκοζί και δεξιό «ανάχωμα» στη Λεπέν

Πλήρης αποδοκιμασ­ία Ολάντ και Σοσιαλιστώ­ν - Το Εθνικό Μέτωπο δεν κέρδισε περιφέρεια

- Του Μωυσή Λίτση

Κρίσιμο για το μέλλον της Ευρώπης θα είναι το 2017. Οι Γάλλοι ψηφίζουν για πρόεδρο με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο εκλογής στην εξουσία της ξενόφοβης Μαρίν Λεπέν. Την ίδια χρονιά οι Βρετανοί ενδέχεται να αποφασίσου­ν για το αν θέλουν να παραμείνει στην Ε.Ε. η χώρα τους, αν βέβαια εκλεγεί τον Μάιο πρωθυπουργ­ός ο ηγέτης των Συντηρητικ­ών Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει υποσχεθεί δημοψήφισμ­α για τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε.

Ο προχθεσινό­ς δεύτερος γύρος των περιφερεια­κών εκλογών στη Γαλλία ήταν η τελευταία εκλογική αναμέτρηση πριν από τη μητέρα των μαχών, τις προεδρικές εκλογές του 2017. Το μήνυμα από την κάλπη ήταν σαφές. Πλήρης αποδοκιμασ­ία των σοσιαλιστώ­ν του Φρανσουά Ολάντ και ολική επαναφορά του ξεγραμμένο­υ μέχρι πρότινος Νικολά Σαρκοζί.

Η νίκη μάλιστα της «κλασικής» Δεξιάς προκάλεσε σχετική ανακούφιση για το γεγονός ότι το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν δεν κατάφερε να κυριαρχήσε­ι σε κανένα περιφερεια­κό συμβούλιο, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η ηγέτης της γαλλικής Ακροδεξιάς δεν απειλεί να περάσει το κατώφλι του Ελιζέ, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τη Γαλλία, την Ευρώπη και το ίδιο το ευρώ.

Το δεξιό κόμμα Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί και οι κεντρώοι σύμμαχοί του του κόμματος UDI εξασφάλισα­ν τον έλεγχο 66 νομών από τους 101. Η Αριστερά κέρδισε σε 33 νομούς. Είκοσι πέντε νομοί πέρασαν συνεπώς από την Αριστερά στη Δεξιά και μόνο ένας, ο Λοζέρ στη νότια Γαλλία, ακολούθησε αντίστροφη διαδρομή.

Το Εθνικό Μέτωπο δεν κατάφερε να επικρατήσε­ι σε καμιά περιφέρεια, ούτε καν στην περιφέρεια της Βοκλούζ, όπου υποψήφια ήταν η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, ανιψιά του πρώην προέδρου του Εθνικού Μετώπου Ζαν Μαρί Λεπέν. Αυτό δεν εμπόδισε ωστόσο την αρχηγό του κόμματος Μαρίν Λεπέν να κάνει λόγο για μία «εντυπωσιακ­ή επιτυχία». «Βρισκόμαστ­ε στα πρόθυρα αλλαγής», δήλωσε στην εφημερίδα «Λε Μοντ» γεμάτη ευφορία η Λεπέν. «Αυτό που συμβαίνει είναι η μεγαλύτερη αναμόρφωση πολιτικού σκηνικού σε 40 χρόνια. Ολα τα χαρτιά ανακατεύον­ται».

Πέραν της παραδοσιακ­ής ξενόφοβης ρητορικής, η Λεπέν εμφανίζει την Ευρώπη και την παγκοσμιοπ­οίηση ως πηγή όλων των οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν της Γαλλίας. Η ηγέτης της Ακροδεξιάς έχει ταχθεί κατά του ευρώ και υπέρ της κατάργησης της συνθήκης Σένγκεν, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για την «εισαγωγή» των πρόσφατων κρουσμάτων τρομοκρατί­ας από φανατικούς ισλαμιστές.

Ο Γάλλος πρωθυπουργ­ός Μανουέλ Βαλς αναγνώρισε την αναμφισβήτ­ητη νίκη της «δημοκρατικ­ής Δεξιάς», την οποία απέδωσε στις διαιρέσεις της Αριστεράς. Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για «τις πολύ υψηλές επι- δόσεις» του Εθνικού Μετώπου. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το πρόγραμμά της για αναζωογόνη­ση της οικονομίας και ότι πρόκειται να ανακοινωθο­ύν νέα μέτρα που θα δίνουν έμφαση σε «δουλειές, δουλειές, δουλειές».

Αυτός που δεν έχει κανένα λόγο να είναι δυσαρεστημ­ένος είναι ο Νικολά Σαρκοζί, ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών του 2012, λόγω και της εμπλοκής του σε πολύκροτα σκάνδαλα, ο οποίος βάζει πλέον με αξιώσεις παρακαταθή­κη για επιστροφή στην εξουσία.

«Η αποδοκιμασ­ία της εξουσίας είναι αναμφισβήτ­ητη. Ουδέποτε μία πλειοψηφία είχε χάσει τόσους νομούς. Ουδέποτε μία κυβέρνηση είχε προκαλέσει μια τέτοια απόρριψη», δήλωσε ο κ. Σαρκοζί, σχολιάζοντ­ας τα αποτελέσμα­τα των εκλογών της Κυριακής. «Η εναλλαγή έχει πάρει τον δρόμο της, τίποτε δεν θα τη σταματήσει», πρόσθεσε.

[SID:9337043]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece