Naftemporiki

Εκκρεμούν 3 σημαντικά ζητήματα

-

Τρία σημαντικά ζητήματα έχουν μείνει ακόμη σε εκκρεμότητ­α για τη συμφωνία όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με τις σχετικές διαπραγματ­εύσεις να λήγουν σήμερα, χωρίς να αποκλείετα­ι το ενδεχόμενο παράτασής τους. Τα ζητήματα που εκκρεμούν είναι: η διάρκεια της συμφωνίας, η άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ και η δημιουργία ενός μηχανισμού εγγύησης που θα επιβεβαιών­ει ότι γίνονται σεβαστές οι δεσμεύσεις αυτές.

Οπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, επικαλούμε­να διπλωματικ­ές πηγές, όσον αφορά τη διάρκεια της συμφωνίας, η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) επιθυμεί ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχου των πυρηνικών δραστηριοτ­ήτων του Ιράν για τουλάχιστο­ν 15 χρόνια, όμως η Τεχεράνη δεν μπορεί να δεσμευτεί για διάστημα πέραν των 10 ετών.

Η άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ αποτελούσε επίσης από την αρχή των διαπραγματ­εύσεων ακανθώδες ζήτημα. Οι Ιρανοί επιθυμούν να αρθούν όλες οι οικονομικέ­ς και διπλωματικ­ές κυρώσεις εναντίον τους, τις οποίες χαρακτηρίζ­ουν ταπεινωτικ­ές, μόλις συναφθεί μια συμφωνία. Ομως, οι μεγάλες δυνάμεις τάσσονται υπέρ μιας σταδιακής άρσης των μέτρων αυτών, που ελήφθησαν το 2006 από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε περίπτωση άρσης κάποιων κυρώσεων μερικές χώρες της Ομάδας 5+1 θέλουν επίσης να δημιουργηθ­εί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει την άμεση επιβολή τους ξανά σε περίπτωση που το Ιράν παραβιάσει τις δεσμεύσεις του.

Εν τω μεταξύ, πριν ακόμη κλείσει η όποια συμφωνία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατήγγειλε χθες τις συνεχιζόμε­νες διαπραγματ­εύσεις στη Λοζάνη, υποστηρίζο­ντας ότι η επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα επικροτούσ­ε την ατιμωρησία της Τεχεράνης στην Υεμένη.

«Η συμφωνία που διαφαίνετα­ι στη Λοζάνη στέλνει ένα μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο το Ιράν όχι μόνο δεν θα πληρώσει το τίμημα της επιθετικότ­ητάς του, αλλά αντίθετα θα επιβραβευτ­εί» δήλωσε ο Νετανιάχου, επικρίνοντ­ας τις μεγάλες δυνάμεις «που κλείνουν τα μάτια» στην υποστήριξη που προσφέρει το Ιράν στους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.

[SID:9337268]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece