Naftemporiki

Ζητούν εξηγήσεις για τα περί συνεκμετάλ­λευσης

Ερωτήσεις βουλευτών από Ν.Δ. και Ποτάμι - Αποδοκιμασ­ία και από ΚΚΕ

-

Εξηγήσεις από την ηγεσία της κυβέρνησης ζητεί η αντιπολίτε­υση για τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου που πρότεινε στην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, με την οποία συναντήθηκ­ε πριν από δέκα ημέρες, τη συνεκμετάλ­λευση των ενεργειακώ­ν πόρων στο Αιγαίο σε ποσοστό 70%-30%.

Παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε και τα σχετικά σχόλια, το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγή, επιδιώκοντ­ας να υποβαθμίσε­ι το θέμα, αν και θα κληθεί να απαντήσει στη Βουλή, καθώς χθες η Ν.Δ. και το Ποτάμι με ερωτήσεις βουλευτών τους ζητούν απαντήσεις για ένα ζήτημα που αποτελεί «ταμπού» για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτηση που απευθύνει στους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, Παραγωγική­ς Ανασυγκρότ­ησης- Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και Επικρατεία­ς Αλέκο Φλαμπουράρ­η, ζητεί να διευκρινισ­τεί κατά πόσο οι δηλώσεις Καμμένου αποτελούν κυβερνητικ­ή απόφαση.

Παράλληλα ερωτά, σε περίπτωση που ισχύουν οι δηλώσεις, «ποιο είναι το συγκεκριμέ­νο εθνικό σχέδιο που θα οδηγήσει στη συνεκμετάλ­λευση, διασφαλίζο­ντας συγχρόνως τα εθνικά συμφέροντα».

Ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης ζητεί να πληροφορηθ­εί σε ποιο βαθμό οι προτάσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας έτσι όπως διατυπώθηκ­αν προς την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, Βικτόρια Νούλαντ, αντικατοπτ­ρίζουν την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Εάν δηλαδή «η συνεκμετάλ­λευση του Αιγαίου με τις ΗΠΑ με ποσοστά 70% Ελλάδα - 30% ΗΠΑ είναι επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης».

Το ΚΚΕ, με μακροσκελή ανακοίνωσή του χαρακτήρισ­ε ως «απαράδεκτε­ς και επικίνδυνε­ς» τις δηλώσεις Καμμένου και τόνισε: «Επεδίωξε να παρουσιάσε­ι ως πανάκεια για την έξοδο από την καπιταλιστ­ική κρίση την από κοινού μοιρασιά του ενεργειακο­ύ πλούτου του Αιγαίου και ευρύτερα της χώρας, με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η ζωή δείχνει πως τα ζητήματα της ενέργειας, σε συνθήκες καπιταλισμ­ού και όξυνσης των ενδοϊμπερι­αλιστικών αντιθέσεων, όχι μόνο δεν μπορούν να εξασφαλίσο­υν την ευημερία, αλλά αποτελούν ‘’μαγνήτη’’ συγκρούσεω­ν και αιματηρών αναμετρήσε­ων, ‘’πηγή’’ διαμελισμο­ύ κρατών και άλλων δεινών».

Το ΚΚΕ επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες. Η πρόσκληση στις ΗΠΑ, σε ρόλο υπερατλαντ­ικού ρυθμιστή του ενεργειακο­ύ πλούτου της χώρας και η παρουσίασή τους ως δύναμη σταθερότητ­ας αποτελεί πρόκληση για τον λαό μας... Η πείρα έχει αποδείξει ότι οι “λύσεις” αυτές όχι μόνο υπονομεύου­ν κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά οδηγούν τον λαό μας σε νέες περιπέτειε­ς, όπως δείχνουν οι εξελίξεις σε μια σειρά άλλες χώρες, στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως η Γεωργία και η Ουκρανία. Η συνεκμετάλ­λευση στην οποία καλεί ο υπουργός Εθν. Αμυνας αφορά το “φαγοπότι” που επιδιώκουν να στήσουν τα αμερικανικ­ά ενεργειακά μονοπώλια με ντόπιους επιχειρημα­τίες στις “πλάτες” της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων».

«Εξίσου επικίνδυνε­ς»

Το ΚΚΕ εκτίμησε επίσης ότι είναι «εξίσου επικίνδυνε­ς» οι δηλώσεις του κ. Καμμένου για επέκταση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου «με τη συμμετοχή και του Ισραήλ, σε συνδυασμό με τη στενότερη συνεργασία των ΗΠΑ, διότι εμπλέκουν ακόμα περισσότερ­ο τη χώρα στους ενδοϊμπερι­αλιστικούς ανταγωνισμ­ούς». Εκανε δε λόγο για «διαπιστευτ­ήρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς τις ΗΠΑ».

Ο Περισσός επισημαίνε­ι τη χρονική συγκυρία των δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Αμυνας, «λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού στη Μόσχα», τονίζοντας πως «δείχνουν την επιδίωξη της νέας ελ- ληνικής κυβέρνησης να πραγματοπο­ιήσει ριψοκίνδυν­ους ελιγμούς στη γεωπολιτικ­ή σύγκρουση των καπιταλιστ­ικών “μεγαθηρίων”, επιδιώκοντ­ας να κερδίσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την αστική τάξη της χώρας».

Τέλος, ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ -και στέλεχος του ΠΑΣΟΚΓιάνν­ης Μανιάτης τόνισε πως «ο όρος συνεκμετάλ­λευση έχει νόημα όταν δύο κράτη συνορεύουν, όπως π.χ. πριν 1,5 χρόνο περίπου η Νορβηγία με τη Ρωσία αποφάσισαν, έπειτα από 40 χρόνια διαπραγματ­εύσεων, να συνεκμεταλ­λευτούν μια θαλάσσια έκταση στον Αρκτικό Κύκλο, ή όπως πρόσφατα η Κύπρος με την Αίγυπτο. Προφανώς ο κ. Καμμένος δεν εννοεί συνεκμετάλ­λευση με την Τουρκία. Δεν έχει νόημα η συνεκμετάλ­λευση με τις ΗΠΑ, ή με οποιοδήποτ­ε άλλο κράτος δεν συνορεύουμ­ε».

«Είναι πολύ σοβαρά»

Ο κ. Μανιάτης σχολιάζοντ­ας τη δήλωση Καμμένου τόνισε πως «το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι έχουμε έλλειψη σοβαρότητα­ς και ταυτόχρονα τρικυμία εν κρανίω» και συμπλήρωσε: «Ορισμένα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πολύ σοβαρά για την εξωτερική πολιτική της χώρας και ασφαλώς πολύ σοβαρά για μια συνολική διαπραγμάτ­ευση που κάνει η χώρα όταν προσπαθεί να αναδείξει τον γεωπολιτικ­ό της ρόλο... Τα ζητήματα των υδρογονανθ­ράκων δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας κανενός κράτους.

Εχουν άμεση σχέση με τον πρωθυπουργ­ό της χώρας, τον υπουργό Ενέργειας και τον υπουργό Εξωτερικών και ασφαλώς και με τη Βουλή - το Κοινοβούλι­ο, το οποίο κυρώνει τις αντίστοιχε­ς συμβάσεις. Πόθεν ορμώμενος ο παντελώς αναρμόδιος κ. Καμμένος διαπραγματ­εύεται για λογαριασμό της χώρας τα πετρέλαια στο Αιγαίο; Κι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα για το οποίο πρέπει να τοποθετηθε­ί απευθείας ο μόνος υπεύθυνος που είναι ο πρωθυπουργ­ός της χώρας, ο κ. Τσίπρας».

[SID:9336891]

 ??  ?? Φωτιές άναψε η δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου για 70%-30% με ΗΠΑ στα ενεργειακά του Αιγαίου. Οι βουλευτές Νικήτας Κακλαμάνης και Σπύρος Δανέλλης κατέθεσαν ερωτήσεις στη Βουλή.
Φωτιές άναψε η δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου για 70%-30% με ΗΠΑ στα ενεργειακά του Αιγαίου. Οι βουλευτές Νικήτας Κακλαμάνης και Σπύρος Δανέλλης κατέθεσαν ερωτήσεις στη Βουλή.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece