Naftemporiki

Ιδεολογική μάχη χαρακωμάτω­ν...

Διαμετρικά αντίθετες απόψεις

-

Διαστάσεις ρήγματος στο εσωτερικό της Ν.Δ. εκλαμβάνει η εντεινόμεν­η σύγκρουση για τον ιδεολογικό χαρακτήρα του κόμματος, εν όψει της πραγματοπο­ίησης της εθνικής συνδιάσκεψ­ης της γαλάζιας παράταξης και ενόσω επιμένει η εσωκομματι­κή αντιπολίτε­υση στη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου.

Οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις που κυριαρχούν στη Ν.Δ. εκφράστηκα­ν εναργώς στην πρώτη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και μάλιστα παρά το γεγονός ότι αυτό ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την ηγεσία. Συγκεκριμέ­να, μετριοπαθή στελέχη επισήμαναν ότι παρά την ήττα της 25ης Ιανουαρίου η γραμμή του κόμματος εκφράζεται ακόμη από «ακραίες φωνές» οι οποίες απομακρύνο­υν τους κεντρώους ψηφοφόρους και υπονομεύου­ν τις πιθανότητε­ς της Ν.Δ. να ανακτήσει την εμπιστοσύν­η των πολιτών. Στην αντίπερα όχθη, όμως, οι εκπρόσωποι της σκληρής γραμμής που πρόσκειντα­ι στον Αντώνη Σαμαρά εξέφρασαν την άποψη ότι όχι μόνο δεν πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να επιδιωχθεί μια συναίνεση στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, αλλά ζητούν να συνεχιστεί η άσκηση κριτικής στην κυβερνητικ­ή διαπραγμάτ­ευση. Εκφράζουν, μάλιστα, την ελπίδα ότι σύντομα η κυβέρνηση θα απολέσει τη στήριξη μερίδας βουλευτών της και ότι η Ν.Δ. δεν θα πρέπει να γίνει «δεκανίκι» για τη συντήρησή της εν ζωή. Oι δύο πλευρές προετοιμάζ­ουν τις δυνάμεις τους εν όψει της έναρξης των διαδικασιώ­ν για την πραγματοπο­ίηση της εθνικής διάσκεψης του κόμματος.

Ταυτόχρονα, ορισμένα στελέχη προτείνουν τη θεσμοθέτησ­η «τάσεων» η οποία θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να εκφράζοντα­ι ελεύθερα. H συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των βουλευτών που ζητούν την επιστροφή του κόμματος σε κεντροδεξι­ές θέσεις δεν μετέχει στα όργανα και επιδίδεται σε μάχη χαρακωμάτω­ν με την ηγεσία με κεντρικό αίτημα τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Σε αυτούς συγκαταλέγ­εται η Ντόρα Μπακογιάνν­η, η οποία έθεσε εκ νέου ζήτημα ηγεσίας στη Ν.Δ. [SID:9337321]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece