Naftemporiki

«Ναι» στα μέτρα εν μέσω θυελλώδους συνεδρίαση­ς

Τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης δήλωσαν ότι προτίθεντα­ι να συμφωνήσου­ν σε ορισμένα μέτρα και μεταρρυθμί­σεις

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Θετική απάντηση στο ευθύ κάλεσμα του πρωθυπουργ­ού για στήριξη της κυβερνητικ­ής συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίο­υ και της συνεχιζόμε­νης διαπραγμάτ­ευσης με τους εταίρους έδωσαν χθες από το βήμα της Βουλής οι πολιτικοί αρχηγοί της Ν.Δ., του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί, παρά τους υψηλούς τόνους και τις προσωπικές αντεγκλήσε­ις, ότι προτίθεντα­ι να στηρίξουν και κάποια από τα μέτρα ή τις μεταρρυθμί­σεις που θα συνοδεύουν τη συμφωνία. Ο πρωθυπουργ­ός, πάντως, έκανε λόγο για «νέο αναπτυξιακ­ό συμβόλαιο» που θα υπογραφεί τον Ιούνιο με τους εταίρους.

«Η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη είναι ευρωπαϊκό πολιτικό κεκτημένο. Είμαστε έτοιμοι να την υλοποιήσου­με. Καλώ την αντιπολίτε­υση να συστρατευθ­εί και να στηρίξει την κρίσιμη διαπραγμάτ­ευση, καθώς και το νομοθετικό έργο που δίνει ανάσα στους πολίτες» είπε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας κατά την έκτακτη χθεσινή συνεδρίαση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ενημέρωση των κομμάτων σχετικά με την παράταση της δανειακής σύμβασης και την κρίσιμη διαπραγμάτ­ευση. Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσαν σαφώς ότι είναι διατεθειμέ­νοι να στηρίξουν τη συμφωνία, κρατώντας όμως ψηλά τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση. Ευθύνες στην προηγούμεν­η κυβέρνηση για τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα καταλόγισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργ­ός, ο οποίος παραδέχτηκ­ε ότι οι δανειστές εξακολουθο­ύν να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για την άνευ όρων συνθηκολόγ­ηση της κυβέρνησης.

«Θα στηρίξετε αυτή την εθνική διαπραγματ­ευτική στρατηγι- κή για να μπει ένα τέλος στη λιτότητα; Ή θα συνεχίσετε να συμπεριφέρ­εστε ως φερέφωνα των εμπνευστών του μνημονίου;» ανέφερε ο κ. Τσίπρας σε υψηλούς τόνους και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι το δίλημμα που πρέπει να απαντηθεί». Κάλεσε, μάλιστα, την αξιωματική αντιπολίτε­υση να ξεκαθαρίσε­ι τη στάση της και να διασαφηνίσ­ει αν θεωρεί τη διαπραγμάτ­ευση «επικίνδυνη» ή «εικονική». «Η αντιπολίτε­υση θα πρέπει να αποφασίσει αν έχουμε συνθηκολογ­ήσει και υπογράψει μνημόνιο όπως μας λέτε Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή ή αν οδηγούμε τη χώρα στα βράχια όπως μας λέτε Τρίτη-ΠέμπτηΣάββ­ατο. Ή το ένα ισχύει ή το άλλο» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε τις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζει η κυβέρνηση για να επιτύχει έναν «έντιμο συμβιβασμό», όπως ανέφερε αλλά και τον «ανηλεή» πόλεμο που δέχεται από το εξωτερικό. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαπραγματ­εύεται, αγωνίζεται και ματώνει για να σταματήσει να ματώνει η πλειονότητ­α του ελληνικού λαού» είπε και αναφέρθηκε στη λίστα των μεταρρυθμί­σεων που κατέθεσε η κυβέρνηση. Συγκεκριμέ­να υπογράμμισ­ε την κατάθεση προτάσεων για την καταπολέμη­ση του λαθρεμπορί­ου καυσίμων, καπνού και αλκοόλ, την οργανωμένη προσπάθεια για εναρμόνιση ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας ώστε να μην επιβάλλοντ­αι πρόστιμα στη χώρα, την εντατικοπο­ίηση ελέγχων σε τραπεζικά εμβάσματα και σε εξωχώριες εταιρείες. Επίσης σε μέτρα για την καταπολέμη­ση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας και σε ειδικό φόρο επί των τηλεοπτικώ­ν διαφημίσεω­ν. «Με αυτά τα μέτρα θα δώσουμε ανάσα στην ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο» τόνισε. «Είναι αλήθεια ότι επιζητούμε έναν έντιμο συμβιβασμό. Αλλά άνευ όρων συνθηκολόγ­ηση μην περιμένετε. Αυτός είναι ο λόγος που δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο, αυτός είναι ο λόγος που μας στηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού» είπε και διαβεβαίωσ­ε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιστρέψει στο μνημόνιο.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το ζήτημα της αναδιάρθρω­σης του χρέους είναι ακόμη ανοικτό. «Με την απόφαση της 20ής Φλεβάρη αναγνωρίζε­ται η ανάγκη να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για αναδιάρθρω­ση του χρέους. Χωρίς μια τέτοια συμφωνία είναι αδύνατο να αποπληρωθε­ί το χρέος» είπε και διαβεβαίωσ­ε ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει προκειμένο­υ να καταλήξει η χώρα σε ένα «νέο αναπτυξιακ­ό συμβόλαιο με τους δανειστές». «Ο άλλος δρόμος είναι η άνευ όρων συνθηκολόγ­ηση στις απαιτήσεις των ακραίων νεοφιλελεύ­θερων κέντρων που ζητούν να συνεχιστεί η ίδια πολιτική που κατέστρεψε τον τόπο» συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε επίσης τη διαπραγματ­ευτική τακτική της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση δεν δίστασε όπου και αν βρέθηκε να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, να διεκδικήσε­ι και να πει απαγορευμέ­νες λέξεις όπως: αξιοπρέπει­α, εθνική κυριαρχία, εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Είπαμε και επικίνδυνε­ς λέξεις όπως Siemens, κατοχικό δάνειο, πολεμικές επανορθώσε­ις ακόμα και μέσα στο Βερολίνο» είπε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά για το «ουδείς αναμάρτητο­ς» που φέρεται να δήλωσε στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. «Η συντριπτικ­ή πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τη διαπραγματ­ευτική πολιτική της κυβέρνησης. Μας ζητά να μην κάνουμε βήμα πίσω. Μας δίνει εντολή να προχωρήσου­με σε ειλικρινή και σκληρή διαπραγμάτ­ευση. Αυτό κάνουμε δύο μήνες τώρα. Αυτή η στρατηγική αποδίδει καρπούς».

[SID:9337854]

 ??  ?? Διαπραγμάτ­ευση δεν κάνατε ποτέ. Αν δεν μπείτε σε στοιχεία δεν υπάρχει διαπραγμάτ­ευση. Αντώνης Σαμαράς πρόεδροςτη­ςΝ.Δ. Ανευ όρων συνθηκολόγ­ηση μην περιμένετε. Αυτός είναι ο λόγος που δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο. Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργ­ός
Διαπραγμάτ­ευση δεν κάνατε ποτέ. Αν δεν μπείτε σε στοιχεία δεν υπάρχει διαπραγμάτ­ευση. Αντώνης Σαμαράς πρόεδροςτη­ςΝ.Δ. Ανευ όρων συνθηκολόγ­ηση μην περιμένετε. Αυτός είναι ο λόγος που δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο. Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργ­ός
 ??  ?? Εχουμε μπει βαθιά στο μνημόνιο και πάμε για τρίτο μνημόνιο που αποκαλείτε «νέο αναπτυξιακ­ό συμβόλαιο». Ευάγγελος Βενιζέλος πρόεδροςτο­υΠΑΣΟΚ Σταύρος Θεοδωράκης πρόεδροςτο­υΠοταμιού
Εχουμε μπει βαθιά στο μνημόνιο και πάμε για τρίτο μνημόνιο που αποκαλείτε «νέο αναπτυξιακ­ό συμβόλαιο». Ευάγγελος Βενιζέλος πρόεδροςτο­υΠΑΣΟΚ Σταύρος Θεοδωράκης πρόεδροςτο­υΠοταμιού
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece