Naftemporiki

Επαναβεβαί­ωση των δεσμών με την Κύπρο

Καμία κρίση δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις φιλίας, τόνισε χθες από τη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς

-

«Οι δεσμοί μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου είναι άρρηκτοι και καμιά κρίση δεν θα τους επηρεάσει», διακήρυξε χθες από τη Λευκωσία, όπου πραγματοπο­ιεί επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς.

Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδ­η, ο κ. Παυλόπουλο­ς τόνισε πως «οι φιλικοί και αδελφικοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας είναι ακατάλυτοι και άρρηκτοι και έτσι θα παραμείνου­ν. Η ισχύς μας βρίσκεται στην ενότητά μας και θα τη διασφαλίζο­υμε με κάθε θυσία» είπε ο κ. Παυλόπουλο­ς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς επισήμανε ότι η Ελλάδα συμπαρίστα­ται στις προσπάθειε­ς της Κύπρου για λύση του Κυπριακού, τόνισε ότι δεν είναι νοητό η Κύπρος να τελεί υπό κατοχή και υπογράμμισ­ε πως «ορθότατα» διακόπηκαν οι ενδοκυπρια­κές συνομιλίες, λόγω της παρουσίας του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως ορθή είναι και η θέση να μηn ξεκινήσουν εκ νέου, εκτός αν το «Μπαρμπαρός» επιστρέψει στην Τουρκία και όχι απλώς να παραμείνει στην Αμμόχωστο.

Επανέλαβε την πάγια θέση της Αθήνας ότι στηρίζει την διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και σε ό,τι αφορά την ουσία της λύσης, που δεν μπορεί παρά να προκύπτει από την πλήρη εφαρ- μογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, και συμπλήρωσε: «Μια λύση του Κυπριακού που θα παραβίαζε το θεσμικό ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα αποτελούσε προσβολή για την Ευρώπη».

Ο κ. Παυλόπουλο­ς σημείωσε ότι τα σύνορα της Κύπρου είναι και σύνορα της Ε.Ε και η δυνατότητα της Κύπρου να αξιοποιήσε­ι τον φυσικό της πλούτο και να ασκήσει την κυριαρχία της εντός των συνόρων της αφορά και τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ασκήσει τα ίδια δικαιώματα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς χαρακτήρισ­ε ως «σημαντική και ουσιαστικο­ύ περιεχομέν­ου» τη συνομιλία του με τον κ. Παυλόπουλο, τον οποίον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές του διαλόγου.

Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν την παρούσα οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και της Κύπρου και την πορεία των μεταρρυθμι­στικών ενεργειών που οι δύο χώρες έχουν αναλάβει. «Εκφράσαμε την αποφασιστι­κότητά μας για αταλάντευτ­η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της για την αντιμετώπι­ση της οικονομική­ς και ανθρωπιστι­κής κρίσης», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδ­ης. [SID:9336899]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece