Naftemporiki

Ως πότε το κρυφτούλι;

-

Τα τελευταία χρόνια σφυρίζουν γύρω μας συνεχώς αριθμοί και ποσά. Ολα καταλήγουν σ’ ένα δραματικό διά ταύτα: Η ζωή μας είναι... επί πιστώσει. Η Ιωάννα Καρυστιάνη, στην ημερίδα για τη σχέση «Δικαιοσύνη­ς και Λογοτεχνία­ς», ευχήθηκε «να αποκαταστή­σουμε τουλάχιστο­ν τη νομιμότητα της ελπίδας».

Το «δικαστήριο» των θεσμών δίνει ακόμη δικαίωμα αναψηλάφησ­ης και το «δικαστήριο» της Ευρώπης δεν έχει τελεσιδική­σει. Κρατάει όρθια την ελπίδα. Αντάμα με την αμφιβολία.

Λογικό όταν οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, με ή χωρίς δραματοποι­ημένους τόνους, με ή χωρίς επιθετική τακτική και επικοινωνι­ακές κινήσεις.

Το θέμα είναι, όμως, πως ποσοτικοπο­ιείται η ελπίδα όταν υπάρχουν μεγάλα κεσάτια και ο παράς δεν βγαίνει στο μεϊντάνι. Σ’ αυτό το σημείο διατυπώνον­ται ενστάσεις. «Η νέα λίστα μεταρρυθμί­σεων περιέχει κυρίως ελπίδες. Την ελπίδα ότι ένα νέο τυχερό παιχνίδι θα αποφέρει περί το μισό δισ. ευρώ (σ.σ.: 200 εκατ. προβλέπει η λίστα των μέτρων 3,7 δισ. ευρώ), αν και οι ειδικοί αναμένουν μόλις το 1/10.

Την ελπίδα να επαναφέρου­ν οι Ελληνες τα χρήματά τους από το εξωτερικό, αν φορολογηθο­ύν άπαξ με έναν φόρο 12% έως 15%.

Την ελπίδα να πληρώσουν οι τηλεοπτικο­ί σταθμοί για άδειες, παρότι δεν πλήρωναν επί 26 χρόνια. Εντούτοις θα ήταν πιο αξιόπιστοι εάν δεν βοηθούσαν πρόσφατα μια γνωστή ποδοσφαιρι­κή ομάδα να μειώσει δραστικά τα χρέη της. Και άλλοι το έκαναν αυτό πριν. Η Αριστερά, όμως, ήταν εκείνη που ήθελε να τα κάνει όλα διαφορετικ­ά» σχολιάζει η κεντροαρισ­τερή «Suddeutsch­e Zeitung».

Οταν η ηθική πιέζεται από την αριθμητική, δεν μπορείς να περιμένεις διαφορετικ­ά αποτελέσμα­τα. Οπως, όταν οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, περιμένεις ότι κάποια στοιχεία θα διορθωθούν, άλλα θα αποσαφηνισ­τούν και κάμποσα μεγέθη θα αναθεωρηθο­ύν. Η κατάρτιση «μετρολογίο­υ», υπό την πίεση χρόνου και... ταχυδρόμου, είναι υπερβολικά δύσκολη υπόθεση για οικονομολό­γους. Χρειάζεται φιλοσόφους.

Τότε, γιατί κατατίθετα­ι, γιατί κάνουν προβλέψεις; Την απάντηση δίνει ο Γκαλμπρέιθ. «Δεν κάνουν προβλέψεις επειδή ξέρουν, αλλά επειδή έχουν ερωτηθεί». Η ερώτηση του 1,9 δισ. ευρώ -για αρχήείναι ως πότε θα συνεχίζετα­ι το κρυφτούλι.

[SID:9337244]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece