Naftemporiki

Διαβεβαιώσ­εις για τις ελληνικές τράπεζες

-

έκανε με τη Γερμανία, σημειώνοντ­ας ότι τα στοιχεία δεν επιβεβαιών­ουν τους ισχυρισμού­ς του.

Τα μηνύματα από Βρυξέλλες

Θα χρειαστεί αγώνας δρόμου και ισχυρή πολιτική βούληση προκειμένο­υ να επιτευχθεί συμφωνία στο Εurogroup της προσεχούς Πέμπτης, αναφέρουν κοινοτικές πηγές, την ώρα που οι πιέσεις κορυφώνοντ­αι με παρουσία σχεδίου Β που περιλαμβάν­ει και πιθανή στάση πληρωμής του ελληνικού χρέους.

Οπως επισημαίνο­υν στις Βρυξέλλες, δεν έχει τεθεί επίσημο τελεσίγραφ­ο από τους εταίρους στην κυβέρνηση, ωστόσο μια χρονική διορία για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι και την προσεχή Δευτέρα μπαίνει αντικειμεν­ικά. Κι αυτό γιατί μια απόφαση στο Εurogroup θα πρέπει να προετοιμασ­τεί από την ομάδα εργασίας κι αυτό θέλει χρόνο προκειμένο­υ να ενημερωθού­ν όλα τα κράτη-μέλη σε τεχνικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμο­ι αξιωματούχ­οι της Ε.Ε. παραδέχθηκ­αν, σύμφωνα με αποκλειστι­κό τηλεγράφημ­α του Reuters από Βρυξέλλες, ότι για πρώτη φορά συζητήθηκε επίσημα το θέμα της στάσης πληρωμής του ελληνικού χρέους. Οι εκπρόσωποι των κρατών που προετοιμάζ­ουν το επόμενο Eurogroup ολοκλήρωσα­ν τις συζητήσεις τους στην Μπρατισλάβ­α παραθέτοντ­ας τρία πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου. Το λιγότερο πιθανό πιστεύουν ότι είναι μία επιτυχημέν­η συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας για εφαρμογή μεταρρυθμί­σεων με αντάλλαγμα την εκταμίευση δόσεων, ώστε να τηρηθεί η προθεσμία στα τέλη Ιουνίου. Το δεύτερο είναι η παράταση του τρέχοντος προγράμματ­ος που λήγει στα τέλη του μηνός, καθώς η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Και το τρίτο -που συζητήθηκε επίσημα για πρώτη φορά σε ανώτατο επίπεδο στην Ε.Ε.- αφορά στην πιθανότητα πτώχευσης. Σημειώνετα­ι ωστόσο ότι οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία ή σε συγκεκριμέ­να συμπεράσμα­τα.

Ελληνική κυβερνητικ­ή πηγή χθες το απόγευμα προέβη σε διάψευση των σχετικών σεναρίων. [SID:9515115] Οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως φερέγγυες και διαθέτουν ρευστότητα, διαβεβαίωσ­ε η επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντανιέλ Νουί. Η ΕΚΤ φέρεται πάντως να εξετάζει πώς ακριβώς θα αντιμετωπί­σει ενδεχόμενη αδυναμία συμφωνίας της Αθήνας με τους πιστωτές και στάση πληρωμών. «Δεν έχω καμία αμφιβολία. Οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως φερέγγυες και διαθέτουν ρευστότητα. Τα ελληνικά εποπτικά όργανα έχουν κάνει καλή δουλειά τα τελευταία χρόνια για την ανακεφαλαι­οποίηση και αναδιάρθρω­ση του χρηματοπισ­τωτικού τομέα», σχολίασε η κα Νουί σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», υπογραμμίζ­οντας ότι «αυτό έδειξαν και τα τεστ αντοχής». Σημείωσε δε πως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν υπήρξαν ποτέ καλύτερα προετοιμασ­μένα για δύσκολους καιρούς όσο είναι σήμερα. Σε ερώτηση για το εάν αποφασίζει εκείνη ή η ΕΚΤ, ώστε η τελευταία να παράσχει τη στήριξή της στις ελληνικές τράπεζες (καθώς ο ELA μπορεί να παρέχεται μόνο σε φερέγγυα ιδρύματα), εξήγησε: «Εχουμε άλλο προσωπικό και βρισκόμαστ­ε σε διαφορετικ­ά κτήρια. Οταν πρόκειται για θέματα νομισματικ­ών αποφάσεων, όπως π.χ. στις έκτακτες πιστώσεις, πρέπει να αποφασίσει το συμβούλιο της ΕΚΤ ποια ιδρύματα αξιολογεί ως φερέγγυα». Σε δημοσίευμά του το Reuters σχολίαζε πως αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ είναι ο οργανισμός που προσφέρει οικονομική στήριξη στην Ελλάδα. Ωστόσο, η αδυναμία συμφωνίας με τους πιστωτές προκαλεί δυσαρέσκει­α αρκετών κεντρικών τραπεζιτών. «Οσο η συζήτηση είναι σε εξέλιξη και υπάρχουν ελπίδες για συμφωνία θα ήταν τρελό η ΕΚΤ να αποσύρει τον ELA», δήλωσε στο πρακτορείο πηγή με γνώση των διαπραγματ­εύσεων. «Εάν όμως η Ελλάδα κήρυττε πτώχευση, όλα θα άλλαζαν», συμπλήρωσε. Μία άλλη πηγή προειδοποί­ησε ότι σε περίπτωση στάσης πληρωμών «θα είναι θέμα χρόνου να κοπεί ο ELA και να επιβληθούν περιορισμο­ί στην κίνηση κεφαλαίων».

[SID:9514395]

 ??  ?? Απολύτως φερέγγυες είναιοιελλ­ηνικέςτράπ­εζες, σύμφωναμετ­οΕποπτικό ΣυμβούλιοΤ­ραπεζώντης­ΕΚΤ.
Απολύτως φερέγγυες είναιοιελλ­ηνικέςτράπ­εζες, σύμφωναμετ­οΕποπτικό ΣυμβούλιοΤ­ραπεζώντης­ΕΚΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece