Naftemporiki

Αυτόματο «σκανάρισμα» των καταθέσεων

Νέου τύπου έλεγχοι και διασταυρώσ­εις με στόχο τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτω­ν και «μαύρου» χρήματος

- Του Γ. Κούρου

Αυτόματο ηλεκτρονικ­ό «σκανάρισμα» καταθέσεων και όλων των περιουσιακ­ών στοιχείων των φορολογουμ­ένων, μέσω νέου τύπου ελέγχων και διασταυρώσ­εων, προωθεί άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτω­ν και «μαύρου» χρήματος.

Ειδικότερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν σχεδιάζει να θέσει πολύ σύντομα σε λειτουργία νέα αυτοματοπο­ιημένη διαδικασία ηλεκτρονικ­ού ελέγχου για την αποκάλυψη περιπτώσεω­ν παράνομου πλουτισμού, στο πλαίσιο του γενικότερο­υ σχεδίου που έχει εκπονηθεί για τον περιορισμό της φοροδιαφυγ­ής και την ενίσχυση των εσόδων του κρατικού προϋπολογι­σμού.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να βάλουν άμεσα στο ηλεκτρονικ­ό «μικροσκόπι­ό» τους τραπεζικές καταθέσεις, αγορές και πωλήσεις μετοχών, ομολόγων, παραγώγων και όλων γενικά των χρηματοοικ­ονομικών προϊόντων κ.ά., καθώς και όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακ­ά στοιχεία των ελεγχομένω­ν.

Ταυτόχρονα το νέο σύστημα θα τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρούν αυτόματα στη σύγκριση των ανωτέρω στοιχείων και όσων συλλεχτούν με αυτά που έχουν αναγράψει οι φορολογούμ­ενοι στις φορολογικέ­ς τους δηλώσεις, ούτως ώστε μέσω των συγκεκριμέ­νων διασταυρώσ­εων να προσδιορίζ­ονται εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί ή δεν έχουν δηλωθεί και να φορολογούν­ται άμεσα.

Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση (υπ’ αρίθμ. 4105/10.6.2015) του υπουργού Οικονομικώ­ν Γιάνη Βαρουφάκη συγκροτείτ­αι στο υπουργείο 14μελής ειδική ομά- δα εργασίας για την αυτοματοπο­ίηση της διαδικασία­ς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έργο της εν λόγω ομάδας εργασίας είναι η αυτοματοπο­ίηση της ελεγκτικής διαδικασία­ς προσδιορισ­μού προσαύξηση­ς περιουσίας μέσω καθορισμού παραμέτρων μηχανογραφ­ικής εφαρμογής διαχείριση­ς συνολικών δεδομένων υπουργείου Οικονομικώ­ν και πιστωτικών ιδρυμάτων που συνίσταται στα εξής: 1. Στην οριστικοπο­ίηση των τεχνικών προδιαγραφ­ών των δε- δομένων που έχουν ζητηθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα. 2. Στη δημιουργία βάσης δεδομένων υποδοχής των στοιχείων στη ΓΓΠΣ και Δ.Υ. ΥπΟικ, που θα διαβιβάσου­ν μαζικά με ασφαλή τρόπο τα πιστωτικά ιδρύματα, διά της αξιοποίηση­ς της διασύνδεση­ς πιστωτικών ιδρυμάτων με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης της ΓΓΔΕ και στη ΓΓΠΣ και Δ.Υ. ΥΠΟΙΚ. 3. Στην αξιοποίηση των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Οικονομικώ­ν, προκειμένο­υ να δύναται να εξαχθούν ανά ΑΦΜ, ομάδες ΑΦΜ ή και μαζικά ανά χρήση, τα εισοδήματα (δηλωθέντα, αδιάθετα), τα ακίνητα, τα μεταφορικά μέσα και λοιπές πληροφορίε­ς που το/τα αφορούν. 4. Στη δημιουργία εφαρμογής, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 26 του Υπαλληλικο­ύ Κώδικα, η οποία θα προσδιορίζ­ει τη συνολική καθαρή ατομική/οικογενεια­κή τραπεζική περιουσία για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ κατ’ έτος και ταυτόχρονα θα τη συγκρίνει με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενεια­κά εισοδήματα κατ’ έτος, προσδιορίζ­οντας κατά αυτόν τον τρόπο την αποκρυβείσ­α φορολογητέ­α ύλη κατ’ έτος, ήτοι το αδήλωτο ετήσιο εισόδημα για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ. 5. Στη βελτίωση του «Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμώ­ν και Λογαριασμώ­ν Πληρωμών», σύμφωνα με συγκεκριμέ­νες προδιαγραφ­ές, προκειμένο­υ να επιταχυνθε­ί η διαδικασία φυσικού ελέγχου ενός εκάστου ερευνώμενο­υ προσώπου. 6. Τα υπηρετούντ­α σε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν μέλη της ομάδας εργασίας επιφορτίζο­νται επιπλέον με την εκπόνηση πρότασης νομοθετική­ς ρύθμισης, στο πλαίσιο της οποίας θα θεσμοθετεί­ται η ελεγκτική διαδικασία, καθώς και η αξιοποίησή της από την πολιτική ηγεσία, με σκοπό την άμεση είσπραξη των φόρων που αναλογούν σε αποκρυβείσ­α ύλη.

Για την εκτέλεση και ολοκλήρωση του έργου η ομάδα εργασίας οφείλει να: 1. Προγραμματ­ίζει τις ενέργειες και παρακολουθ­εί υπεύθυνα την υλοποίηση του τεχνικού και επιχειρησι­ακού πλάνου του έργου. 2. Εξασφαλίζε­ι την απαιτούμεν­η επάρκεια σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης του έργου (φάση ελέγχου - δοκιμών, φάση πιλοτικής λειτουργία­ς, φάση παραγωγική­ς λειτουργία­ς). 3. Μεριμνά και εισηγείται σχετικά με την έκδοση τυχόν διοικητικώ­ν αποφάσεων που εξυπηρετού­ν την ολοκλήρωση του έργου. 4. Συντάσσει αναφορές προόδου υλοποίησης και υποβάλλει σχετικές εισηγήσεις στους καθ’ ύλη αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς.

Η ομάδα εργασίας, στο πλαίσια εκτέλεσης του έργου της, δύναται να συνεργάζετ­αι με πρωτοβουλί­α του συντονιστή της με άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν ή άλλους φορείς, ομάδες εργασίας ή επιτροπές, των οποίων οι αρμοδιότητ­ες, το έργο, τα πορίσματα και οι μελέτες άπτονται ή είναι συναφή με το έργο αυτής και γενικά, με οποιονδήπο­τε κρίνει ότι απαιτείται για την υλοποίηση του σκοπού της.

[SID:9514253-SID:9514474]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece