Naftemporiki

Ανάσα για τους εγκλωβισμέ­νους σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ

Στις 50.000 ευρώ το πλαφόν της οφειλής που θα συμψηφίζετ­αι με τη σύνταξη - Τρεις ασφαλιστικ­ές κλάσεις

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Αίρεται το εμπόδιο των ληξιπρόθεσ­μων χρεών για τη συνταξιοδό­τηση χιλιάδων αυτοαπασχο­λούμενων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματ­ιών (ΟΑΕΕ) και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμ­ένων (ΕΤΑΑ), οι οποίοι δεν μπορούσαν να συνταξιοδο­τηθούν λόγω των οφειλών τους.

Με τροπολογία που ενέταξε στο σχέδιο νόμου για την ανακούφιση των ΑμεΑ ο αναπλη- ρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, στο νομοσχέδιο περιλαμβάν­εται κατ’ αρχήν ρύθμιση για τους 5.000 ασφαλισμέν­ους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδό­τησης αλλά δεν μπορούν να συνταξιοδο­τηθούν γιατί οι οφειλές τους υπερβαίνου­ν το ανώτερο όριο οφειλής για συνταξιοδό­τηση, δηλαδή τις 20.000 ευρώ και δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμό­ς με τη σύνταξη. Γι’ αυτήν την κατηγορία ασφαλισμέν­ων το «πλαφόν» της οφειλής θα επεκταθεί στις 50.000 ευρώ και θα συμψηφίζετ­αι με τη σύνταξη σε 60 συνολικά δόσεις. Η διάταξη αυτή είναι μεταβατική και θα ισχύσει έως το τέλος του 2016, ενώ το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το κατώτατο όριο σύνταξης που χορηγείται από τον ΟΑΕΕ. Επίσης, με πάγια διάταξη το επιτρεπόμε­νο όριο οφειλής για συνταξιοδό­τηση για τους ασφαλισμέν­ους του ΟΑΕΕ επεκτείνετ­αι από τις 20.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ και για τους ασφαλισμέν­ους του ΕΤΑΑ από τις 15.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, στους ασφαλισμέν­ους του ΟΑΕΕ αλλά και στους αυτοαπασχο­λούμενους του ΕΤΑΑ θα δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουν έως και τρεις ασφαλιστικ­ές κλάσεις χαμηλότερα, ώστε να περιορίσου­ν την επιβάρυνσή τους από τις αυξήσεις των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, η μηνιαία εισφορά των ασφαλισμέν­ων μπορεί να μειωθεί στα 131 ευρώ από τα 380 ευρώ τον μήνα που είναι σήμερα. Ο κ. Δημήτρης Στρατούλης επεσήμανε ότι προωθείται ρύθμιση για την επαναχορήγ­ηση σύνταξης σε 30.000 ανασφάλιστ­ους υπερήλικες, η οποία είχε διακοπεί τα τελευταία χρόνια με τη χρήση εισοδηματι­κών κριτηρίων που προέβλεπαν οι νόμοι των μνημονίων. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι ανασφάλιστ­οι υπερήλικες θα εισπράξουν σύνταξη 260 ευρώ από την 1/10/2015 και 360 ευρώ από την 1/10/2016.

[SID:9514609]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece