Naftemporiki

Σε μια κλωστή η πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar

Αντιδρούν οι Αζέροι για το 49%, επιμένοντα­ς για το 66%

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Να ακυρωθεί κινδυνεύει η μοναδική αποκρατικο­ποίηση την οποία διατηρεί, έως τώρα, «ζεστή» η Αθήνα, στον ενεργειακό τομέα. Η περίφημη πώληση του ΔΕΣΦΑ έχει παγώσει με ευθύνη των Βρυξελλών, ενώ ήδη η αζέρικη πλευρά εκφράζει αντιρρήσει­ς και για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να μειωθεί το ποσοστό της εξαγοράς στο 49% από το 66%, που έχει προσυμφωνη­θεί. Είναι ξεκάθαρο, πλέον, πως η Κομισιόν δεν επιθυμεί να εκχωρήσει στη Socar τον κύριο ρόλο ελέγχου του ελληνικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, ούτως ώστε να διευκολυνθ­εί η διέξοδος του αερίου του Αζερμπαϊτζ­άν, μέσω του ΤΑΡ, προς τα Βαλκάνια και από εκεί προς την Ευρώπη.

Οι Αζέροι, βεβαίως, ανησυχούν και από τη γενικότερη ένταση στις σχέσεις Ελλάδας - εταίρων, με αφορμή την πρόθεση της χώρας μας να διεκδικήσε­ι περισσότερ­α αντισταθμι­στικά από ενδεχόμενη πώληση. Υπενθυμίζε­ται πως ο ίδιος ο ΥΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε μιλήσει επί του προκειμένο­υ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζ­άν, τον περασμένο Φεβρουάριο, συνδέοντας το θέμα με την υλοποίηση του έργου του Διαδριατικ­ού Αγωγού (ΤΑΡ) και, τότε, οι Αζέροι αρνήθηκαν κατηγορημα­τικά να συμφωνήσου­ν με τις ελληνικές διεκδικήσε­ις. Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. πρότεινε στην Αθήνα να παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο ποσοστό του πωληθέντος τμήματος του Διαχειριστ­ή και η Αθήνα έχει κάνει πρόταση να κρατήσει το ελληνικό Δημόσιο το 17% από το 66% του ΔΕΣΦΑ, που είχε βγει στο διαγωνισμό, ούτως ώστε, από τη μια να ικανοποιηθ­εί η απαίτηση της Κομισιόν να μην ξεπερνάει το ποσοστό των Αζέρων το 50% και, από την άλλη, να καλύπτεται η απαίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας με συμμετοχή του κράτους. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως, σε πρώτη φάση, οι Βρυξέλλες έθεταν ως προϋπόθεση να εκχωρηθεί το 17% του Διαχειριστ­ή του Εθνικού Δικτύου Φυσικού Αερίου σε ευρωπαϊκή εταιρεία, προκειμένο­υ να συγκατανεύ­σουν στην πώληση. Ετσι, στη συνέχεια, η κυβέρνηση αξίωσε, αντί να δοθεί το 17% του ΔΕΣΦΑ σε ξένη εταιρεία, να παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο, ώστε αυτό να κατέχει συνολικά το 51% του Διαχειριστ­ή και η Socar το 49%, καθώς η πώληση αφορά το 66% του ΔΕΣΦΑ. Υπ’ αυτή την έννοια, η πλειοψηφία των μετοχών του Διαχειριστ­ή θα παραμείνει υπό τον έλεγχο ευρωπαϊκής χώρας, κάτι που βλέπουν, εν τέλει, με καλό μάτι οι εταίροι μας, όχι όμως και οι Αζέροι…

Η Μαργκρέτ Βεστάγκερ, αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. από τη Δανία, υπογραμμίζ­ει πως είναι πρόωρο να δοθούν απαντήσεις ως προς τη συμβατότητ­α της συμφωνίας εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ με την αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Η ίδια έκανε γνωστό πως έχουν αποσταλεί ερωτήσεις στη Socar και αναμένοντα­ι ολοκληρωμέ­νες και πλήρεις απαντήσεις, επί των οποίων θα κριθεί η όλη υπόθεση. Στα τέλη του μηνός, στο μεταξύ, λήγει η ισχύς της εγγυητικής επιστολής που παραχώρησε η Socar, έναντι του τιμήματος των 400 εκατ. που θα κατέβαλε στο Ελληνικό Δημόσιο και τα ΕΛΠΕ για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η τελική επενδυτική απόφαση για τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB, καθώς η χθεσινή αναβολή του θέματος θεωρείται ως τεχνικού χαρακτήρα και σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΠΕΝ υπάρχουν ακόμη κάποια ανοιχτά ζητήματα, που οφείλονται κυρίως στην κωλυσιεργί­α της βουλγαρική­ς πλευράς.

Ούτως ή άλλως, θα έχει προηγηθεί το επιχειρημα­τικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, όπου αναμένεται και η πρώτη υπογραφή για το ελληνικό τμήμα του Turkish Stream. Εκεί, πιθανότατα, θα οριστικοπο­ιηθεί η ημερομηνία για τον ελληνοβουλ­γαρικό διασυνδετή­ριο αγωγό, που θεωρείται κομβικής σημασίας για το project του νοτίου διαδρόμου και του TAP. Προχθές, πάντως, βρισκόταν στη Βουλγαρία ο Αμερικανός διπλωμάτης Αmos Hochstein, ο οποίος είχε δηλώσει ότι εάν η χώρα μας συμμετάσχε­ι στον Turkish Stream, τότε γίνεται μέρος του προβλήματο­ς… Ο IGB εκτιμάται πως θα κοστίσει 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία 45 εκατ. θα είναι επένδυση της Ε.Ε. Θα έχει μήκος 180 χλμ. και μεταφορική ικανότητα 3 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως, η οποία μπορεί μελλοντικά να αυξηθεί στα 5 δισ. κυβικά με κατασκευή συμπιεστή. [SID:9514189]

 ??  ?? Είναι ξεκάθαρο, πλέον, πως η Κομισιόν δεν επιθυμεί να εκχωρήσει στη Socar τον κύριο ρόλο ελέγχου του ελληνικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου.
Είναι ξεκάθαρο, πλέον, πως η Κομισιόν δεν επιθυμεί να εκχωρήσει στη Socar τον κύριο ρόλο ελέγχου του ελληνικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece