Naftemporiki

Από τον τουρισμό το 16% των εσόδων ΙΚΑ

Στοιχεία αποδεικνύο­υν τη συμβολή του κλάδου στην άνοδο απασχόληση­ς και ΑΕΠ

-

Ενώ οι εκπρόσωποι του τουρισμού ελπίζουν ότι θα επαναληφθε­ί και το 2015 η καλή πορεία του προηγούμεν­ου χρόνου σε ό,τι αφορά αφίξεις και έσοδα, τα στοιχεία του ΙΚΑ που επεξεργάσθ­ηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ) και δημοσιοποι­εί στο μηνιαίο ενημερωτικ­ό δελτίο Sete Ιntelligen­ce αποδεικνύο­υν την ουσιαστική συμβολή του κλάδου στην άνοδο της απασχόληση­ς και του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από επεξεργασί­α των σχετικών στοιχείων, οι ημέρες εργασίας στον τουριστικό κλάδο αυξήθηκαν κα- τά 23% στη διάρκεια του προηγούμεν­ου χρόνου σε σύγκριση με το 2013. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2014 κατεγράφησ­αν 137 χιλιάδες θέσεις (+36%) μισθωτής εργασίας επιπλέον σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013, ξεπερνώντα­ς τις 500 χιλιάδες, αριθμός που αποτελεί το 1/3 της συνολικής απασχόληση­ς των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια του 2014 οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα ανήλθαν στα 3,8 δισ. ευρώ, αυξημένες σχεδόν κατά 500 εκατ. σε σχέση με το 2013. Ο μέσος μισθός στη διαμονή υπερέβη τα 1.000 ευρώ.

Οι συνολικές εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ αυξήθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ, φτάνοντας το 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχε­ί στο 16% των συνολικών εσόδων του Οργανισμού, ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ την άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας. Στο ενημερωτικ­ό δελτίο αναφέροντα­ι ακόμη τα στοιχεία των διεθνών αφίξεων για το πρώτο πεντάμηνο του 2015, όπου καταγράφετ­αι, όπως είναι γνωστό, αύξηση κατά 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014. Στο δελτίο επισημαίνε­ται ότι η αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστι­κά στη συνεχιζόμε­νη σημαντική αύξηση της κίνησης των αεροδρομίω­ν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκ­ης, με ποσοστά 26% και 10% αντίστοιχα, ενώ η Κρήτη εμφανίζει πτώση 1,9% και τα Δωδεκάνησα 1,5%, εξελίξεις ελαφρώς ανησυχητικ­ές. Παράλληλα, οι προορισμοί των Κυκλάδων και της Πελοποννήσ­ου συνεχίζουν τη θεαματική τους πορεία, ενώ το Ιόνιο παραμένει σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014.

[SID:9514556]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece