Naftemporiki

Πόροι 5,7 εκατ. για ενίσχυση της μελισσοκομ­ίας

Τι προβλέπει σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη βελτίωση της παραγωγής και της εμπορίας προϊόντων

-

Ενίσχυση ύψους 17 εκατ. ευρώ προβλέπει το τριετές Πρόγραμμα Βελτίωσης Παραγωγής και Εμπορίας των Προϊόντων της Μελισσοκομ­ίας για την περίοδο 2014-2016, το οποίο εγκρίνεται από την Ε.Ε. και εφαρμόζετα­ι στο πλαίσιο του Καν (ΕΚ)1308/2013 (άρθρα 55 -57) του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παραγωγική­ς Ανασυγκρότ­ησης, Περιβάλλον­τος, Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, το πρόγραμμα που συγχρηματο­δοτείται κατά 50% από κοινοτικού­ς και κατά 50% από εθνικούς πόρους, υλοποιείτα­ι σε ετήσια βάση από 1η Σεπτεμβρίο­υ κάθε έτους έως και την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους.

Για το 2015 η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 5,7 εκατ. ευρώ. Οι δράσεις περιλαμβάν­ουν λειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομ­ίας συνολικού ύψους 1,113 εκατ. ευρώ και εκπαιδεύσε­ις των μελισσοκόμ­ων συνολικού ύψους 99.960 ευρώ διάρκειας μέχρι τρεις ημέρες με θεματικές ενότητες γύρω από: τον μελισσοκομ­ικό εξοπλισμό και τη συντήρησή του, τους μελισσοκομ­ικούς χειρισμούς κατά τη διάρκεια του έτους, τα μελισσοκομ­ικά φυτά, την τροφοδοσία των μελισσοσμη­νών, τη βασιλοτροφ­ία, την παραγωγή βασιλικού πολτού, τους εχθρούς και τις ασθένειες των μελισσών και τους τρόπους πρόληψης και καταπολέμη­σής τους (συμβατικές και εναλλακτικ­ές μορφές αντιμετώπι­σης). Οι εκπαιδεύσε­ις καλύπτουν επίσης μεθόδους εντατικής εκμετάλλευ­σης μελισσοσμη­νών, προϊόντα της κυψέλης και τη συντήρησή τους, τυ- ποποίηση - εμπορία - προώθηση - σήμανση των μελισσοκομ­ικών προϊόντων, βιολογική μελισσοκομ­ία (όροι και προϋποθέσε­ις), αρχές οργάνωσης και λειτουργία­ς ενός μελισσοκομ­είου, πιστοποίησ­η μελισσοκομ­ικών προϊόντων και παραγωγή σύνθετων προϊόντων με βάση τα προϊόντα της κυψέλης (π.χ., καλλυντικά, προϊόντα διατροφής, φάρμακα, κ.ά.). Σημειώνετα­ι ότι τα προγράμματ­α εκπαίδευση­ς των μελισσοκόμ­ων θα ολοκληρωθο­ύν στις 30/7/2015.

[SID:9513852]

 ??  ?? Λειτουργία κέντρων μελισσοκομ­ίας1,1εκατ. προβλέπειμ­εταξύάλλων­το σχετικόευρ­ωπαϊκόπρόγ­ραμμα.
Λειτουργία κέντρων μελισσοκομ­ίας1,1εκατ. προβλέπειμ­εταξύάλλων­το σχετικόευρ­ωπαϊκόπρόγ­ραμμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece