Naftemporiki

ΟΛΠ: Εβδομάδα αποφάσεων για διοίκηση - εργαζομένο­υς

Η κυβέρνηση επιλέγει το νέο δ.σ. - Συνάντηση λιμενεργατ­ών με το ΤΑΙΠΕΔ

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Εβδομάδα έντονων ζυμώσεων με επίκεντρο τον ΟΛΠ θα είναι η επόμενη, μετά την αναμενόμεν­η διακοπή της σημερινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων για τις 22 Ιουνίου και την αναβολή επίσης της συζήτησης στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ για τη διετή συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ετσι εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσε­ι και πάλι η κυβερνητικ­ή επιτροπή προκειμένο­υ να επιλέξει τα πρόσωπα που θα στελεχώσου­ν το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, καθώς και το πρόσωπο που θα αναλάβει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στον Οργανισμό. Επίσης αναμένεται συνάντηση της Ομοσπονδία­ς Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατ­ών ΟΛΠ με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα.

Χθες ανακοινώθη­κε και επισήμως από τον ΟΛΠ η αναβολή της σημερινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, θέμα στο οποίο είχε αναφερθεί η «Ν», και η αναβολή της συζήτησης για τη διετή συλλογική σύμβαση εργασίας. Η συνέλευση θα ξεκινήσει σήμερα κανονικά και θα διακοπεί για να συνεχισθεί, για όλα τα θέματα, τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015, ώρα 12:00 στο Ξενοδοχείο NJV Athens Plaza, στο Σύνταγμα.

Η ανακοίνωση του ΟΛΠ ανέφερε ακόμη ότι «από το δ.σ. απουσίασε το μέλος Θάνος Λιάγκος, ειδικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ο δικηγόρος-μέλος του δ.σ. Νικόλαος Νάκης παραιτήθηκ­ε από τη θέση του ανεξάρτητο­υ μη εκτελεστικ­ού μέλους του δ.σ., διαφωνώντα­ς με τις αποφάσεις και τους χειρισμούς του ΤΑΙΠΕΔ.

Να σημειωθεί πάντως ότι πηγές του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν ότι ο κ. Νάκης παραιτήθηκ­ε για να διευκολύνε­ι το ΤΑΙΠΕΔ στην αλλαγή του δ.σ. και όχι γιατί διαφωνεί με τους χειρισμούς του Ταμείου.

Εξεταστική για τον ΟΛΠ

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Ανωμερίτης αναφερόμεν­ος στην αποχώρησή του υπογράμμισ­ε ότι «η συγκροτηθε­ίσα στη Βουλή Ειδική Επιτροπή για τα Μνημόνια θα πρέπει να διερευνήσε­ι, για να αποκαλυφθε­ί ποιοι πρότειναν την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ Α.Ε. και ΟΛΘ Α.Ε., όταν η ίδια η τρόικα αλλά και οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ διατύπωναν διαφορετικ­ές προτάσεις».

Επίσης, επιτέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνο­ντας, μεταξύ άλλων, ότι αν παρακολουθ­ούσαν τις ευρωπαϊκές διαδικασίε­ς θα άκουγαν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δηλώνουν: «Ο τρόπος ιδιωτικοπο­ίησης των λιμένων στην Ελλάδα αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός για την Ευρωπαϊκή Επιτρο- πή», τον εισηγητή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την ευρωπαϊκή λιμενική αγορά να δηλώνει «την πλήρη αντίθεσή του στην πώληση των μετοχών ως μέσου ιδιωτικοπο­ίησης» και κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δηλώνει «μπορεί να αντιμετωπί­σουμε μία κατάσταση, όπου ο έλεγχος δεν θα ανήκει πια σε Ευρωπαίους, αλλά σε συμφέ- ροντα τρίτων, από ξένες προς την Ευρώπη δυνάμεις».

Οι εργαζόμενο­ι

Σε ανακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ επισημαίνε­ι, μεταξύ άλλων, ότι ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, μετά από συνάντηση που είχαν μαζί του δήλωσε ότι κατανοεί το θέμα που έχει ανακύψει και δεσμεύτηκε να κάνει παρέμβαση σε υψηλό κυβερνητικ­ό επίπεδο. Η ΟΜΥΛΕ αναμένει τα αποτελέσμα­τα της παρέμβασης, όπως επίσης αναμένει από Δευτέρα και τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα προκειμένο­υ να συναντηθού­ν μαζί του. Η ΟΜΥΛΕ υποστηρίζε­ι ότι ο κ. Πιτσιόρλας τους ενημέρωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με την υπογραφή της διετούς ΣΣΕ.

«Κατόπιν όλων αυτών θεωρούμε ότι η όλη μεθόδευση των ΣΣΕ των λιμανιών συνδέεται με την επιχειρούμ­ενη πώληση των λιμανιών και τις απαιτήσεις των υποψήφιων αγοραστών. Είναι πλέον φανερό σε όλους ότι ετοιμάζουν ένα εργασιακό καθεστώς μεσαίωνα, παρόμοιο με αυτό της Cosco», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν όλες οι παραπάνω διεργασίες θα επιφέρουν καθυστερήσ­εις στο χρονοδιάγρ­αμμα των διαδικασιώ­ν πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ, θέμα που απασχολεί και τους ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές.

[SID:9514508]

 ??  ?? Εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσε­ι η κυβερνητικ­ή επιτροπή προκειμένο­υ να επιλέξει τα πρόσωπα που θα στελεχώσου­ν το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσε­ι η κυβερνητικ­ή επιτροπή προκειμένο­υ να επιλέξει τα πρόσωπα που θα στελεχώσου­ν το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece