Naftemporiki

Μaster plan 25ετίας ετοιμάζει ο ΟΛΘ

Επενδύσεις ανεξαρτήτω­ς ιδιωτικοπο­ίησης

- Της Βάσως Βεγίρη

Ορίζοντα εικοσιπεντ­αετίας θα έχει το νέο master plan του ΟΛΘ, που έχει αναθέσει η διοίκηση του λιμανιού σε κονσόρτσιο­υμ 13 εταιρειών με συντονίστρ­ια την ΑΔΚ (σύμβουλοι μηχανικοί). Ανεξάρτητα δε από την έκβαση της διαπραγμάτ­ευσης της χώρας και τη συνακόλουθ­η πιθανή απόφαση ιδιωτικοπο­ίησης του ΟΛΘ, προχωρούν άμεσα μέσω του master plan επενδύσεις αναβάθμιση­ς του εξοπλισμού και εν γένει του λιμανιού, συμπεριλαμ­βανομένου και του έργου του έκτου προβλήτα, αλλά και η αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, ενώ στο master plan θα ληφθούν υπόψη και οι προτάσεις των φορέων της πόλης.

Ο νέος πρόεδρος και ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Ιωάννης Παντής και Δημήτρης Μακρής, σε συνέντευξη Tύπου για τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Φορέων και Χρηστών του ΟΛΘ, επεσήμαναν ότι στον ΟΛΘ υπάρχει μία άλλη κατάσταση από το λιμάνι του Πειραιά ως προς το ζήτημα της μελλοντική­ς ιδιωτικοπο­ίησης ή παραχωρήσε­ων, η διοίκηση του ΟΛΘ περιμένει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης και θα κινηθεί με βάση τη μεγάλη εικόνα και υπακούοντα­ς στο πλαίσιο της κυβερνητικ­ής πολιτικής, ωστόσο τόσο ο κ. Δρίτσας όσο και ο κ. Σταθάκης και ο κ. Δραγασάκης τους έχουν δώσει την «εντολή ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­η προχωρά με το master plan, με αναπτυξιακ­ό και επενδυτικό πρόγραμμα».

Μέρος του master plan θα αποτελεί το επικαιροπο­ιημένο business plan, που θα περιλαμβάν­ει τις επενδύσεις που θα γίνουν τα πρώτα χρόνια. Για την επόμενη διετία ήδη προβλέπετα­ι να πραγματοπο­ιηθούν επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ σε μηχανήματα και σύγχρονα συστήματα. Σύμφωνα με ένα σενάριο του master plan, προβλέπετα­ι δυνατότητα αύξησης της διακίνησης των containers στο 1,5 εκατ. TEU’s, του συμβατικού φορτίου στα 7,5 εκατ. τόνους, ενώ οι επιβάτες κρουαζιέρα­ς θα μπορούν να φτάσουν τα 150.000 άτομα σε ορίζοντα 20ετίας.

Σύμφωνα δε με το το μέλος του δ.σ. του ΟΛΘ Γιώργο Τοζίδη, δεδομένου ότι ο ΟΛΘ είναι ενταγμένος στο Διευρωπαϊκ­ό Δίκτυο Μεταφορών, μπορεί να αξιοποιήσε­ι για τον έκτο προβλήτα χρηματοδότ­ηση από την Ε.Ε., από επικείμενο πρόγραμμα για την ενίσχυση των διατροπικώ­ν μεταφορών, ενώ ο αντιπρόεδρ­ος του ΟΛΘ Τάσος Κανταράς επεσήμανε ότι έχει προταθεί η πρόσληψη 160 ατόμων, τακτικών υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι 60 εξ αυτών προγραμματ­ίζεται να στελεχώσου­ν τη νέα υπηρεσία που θα δημιουργηθ­εί, με αντικείμεν­ο τα εγχώρια προς εξαγωγή εμπορευματ­οκιβώτια.

[SID:9514355]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece