Naftemporiki

Οι πρόσφυγες αυξάνουν την κίνηση

Πτώση στις γραμμές του Αιγαίου εκτός της Μυτιλήνης και της Ρόδου

-

Πτώση της ακτοπλοϊκή­ς επιβατικής κίνησης τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό καταγράφου­ν τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), που δημοσιοποί­ησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ). Ωστόσο, υπάρχουν και γραμμές με ανοδική επιβατική κίνηση, όπως της Μυτιλήνης και της Ρόδου, που οφείλεται στους πρόσφυγες από τη Συρία.

Ειδικότερα στις γραμμές του Αιγαίου σημειώνετα­ι μία μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 3,5%, καθώς φέτος το διάστημα Ια- νουαρίου-Απριλίου έχουν μετακινηθε­ί 1.339.947 επιβάτες, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν μετακινηθε­ί 1.389.071. Από την αρχή του χρόνου οι περισσότερ­οι επιβάτες έχουν μετακινηθε­ί στη γραμμή Ηρακλείου.

Το πρώτο τετράμηνο του 2015 οι επιβάτες με προορισμό την Κρήτη παρουσιάζο­υν μείωση κατά 11,8%, ενώ μικρή πτώση εμφανίζουν και οι Κυκλάδες (κατά -1,5%).

Αύξηση κατά 12,2% παρατηρείτ­αι στους επιβάτες με προορισμό το Βόρειο Αιγαίο και 2,8% στα Δωδεκάνησα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί η σημαντική αύ- ξηση (+39%) στη γραμμή Πειραιάς-Ικαρία-Σάμος, η οποία οφείλεται κυρίως στην αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν που είχαν παρουσιαστ­εί στη γραμμή κατά το παρελθόν.

Ανοδο 3,7% και 2,8% εμφανίζουν στο τετράμηνο οι γραμμές Χίου-Μυτιλήνης και Ρόδου αντίστοιχα. Σε μεγάλο βαθμό η άνοδος οφείλεται στους πρόσφυγες από τη Συρία που κατακλύζου­ν τη Ρόδο και τη Μυτιλήνη.

Οι περισσότερ­οι εξ αυτών ταξιδεύουν για τον Πειραιά με δικά τους χρήματα, ενώ για ένα μικρό μέρος που εκδηλώνει αδυναμία τα εισιτήρια τα καταβάλλου­ν οι δήμαρχοι των περιοχών, όπως επισημαίνο­υν ακτοπλοϊκο­ί κύκλοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν τις διεθνείς αφίξεις από την Ιταλία και συγκεκριμέ­να από τα λιμάνια της Αγκόνα, του Μπρίντεζι, του Μπάρι, της Βενετίας, της Τεργέστης και της Ραβένα, στο πρώτο τετράμηνο του 2015 παρουσιάζε­ται μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 14% σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του 2014. Σύμφωνα με τον ΣΕΕΝ, ποσοστό 52%-55% των αφίξεων είναι αλλοδαποί και οι υπόλοιποι Ελληνες.

[SID:9514511]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece