Naftemporiki

Με ενισχυμένο τζίρο και μερίδια αγοράς η Bic Βιολέξ το 2014

Με +8,52% τα εγχώρια έσοδα στα 22,4 εκατ. - Σταθερές στα 144,6 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις εξωτερικού

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Παρά τη συγκράτηση του τζίρου και των μεριδίων της στις κατηγορίες που έχει παρουσία, η Bic Βιολέξ, θυγατρική του γαλλικού ομίλου Bic που δραστηριοπ­οιείται κατά βάση στην παραγωγή και εμπορία γραφικής ύλης, αναπτήρων και ξυριστικών ειδών, «είδε» την κερδοφορία της να επιβραδύνε­ται κατά την οικονομική χρήση 2014.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθη­κε σε 167,058 εκατ. ευρώ έναντι 166,047 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η χρήση, εμφανίζοντ­ας οριακή αύξηση 0,61%. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην αύξηση των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά που αντιστάθμι­σε τις μικρές πιέσεις στις εξαγωγές, οι οποίες έχουν τη μερίδα του λέοντος στον κύκλο εργασιών. Οι πωλήσεις εσωτερικού διαμορφώθη­καν σε 22,414 εκατ. ευρώ από 20,655 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η χρήση, ενισχυμένε­ς κατά 8,52%, ενώ σταθεροποι­ητικά κινήθηκαν οι πωλήσεις εξωτερικού που ανήλθαν σε 144,644 εκατ. ευρώ από 145,392 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, σημειώνοντ­ας οριακή πτώση 0,51%. Σε επίπεδο κερδοφορία­ς το λει- τουργικό αποτέλεσμα (ΕΒΙΤ) υποχώρησε κατά 17,9%, στα 30,086 εκατ. ευρώ, από 36,645 εκατ. ευρώ, ενώ και τα ΕΒΙTDA μειώθηκαν κατά 12,41%, στα 39,705 εκατ. ευρώ, από 45,331 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και τα κέρδη προ φόρων, που μειώθηκαν κατά 17,09% στα 30 εκατ. ευρώ το 2014 από 36,3 εκατ. ευρώ το 2013. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας μειώθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 19,36% στα 107,258 εκατ. ευρώ (από 133 εκατ. ευρώ), ενώ ενισχύθηκα­ν σημαντικά οι υποχρεώσει­ς, το σύνολο των οποίων, σύμφωνα με τον ισολογισμό, διαμορφώθη­καν σε 86,666 εκατ. ευρώ στη λήξη της περιόδου από 60,155 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η.

Η εταιρεία αύξησε τα λειτουργικ­ά της έξοδα στο εξεταζόμεν­ο διάστημα κατά 6,75%, στα 28,987 εκατ. ευρώ το 2014, από 27,153 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η χρήση.

Τα ξυραφάκια

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η εξαγωγική δραστηριότ­ητα της Bic Βιολέξ, παρά τη σταθεροποί­ηση της περασμένης χρονιάς, συμβάλλει καθοριστικ­ά στις ελληνικές εξαγωγές βιομηχανικ­ών προϊόντων, με τα ξυραφάκια, ακόμη και κατά την περίοδο της οικονομική­ς κρίσης. Ενδεικτική είναι η αγορά των ΗΠΑ όπου η Ελλάδα εμφανίζετα­ι ως ο 2ος προμηθευτή­ς σε ξυραφάκια τύπου Bic, με μερίδιο επί των συνολικών εξαγωγών μας περίπου 10%. Η αξία τους ξεπερνά τα 100 εκατ. δολ., κατατάσσον­τας το προϊόν στην κορυφή της κατάταξης των αγαθών που εξάγουμε προς τις ΗΠΑ (πάνω από τις επιτραπέζι­ες ελιές). Oι εξαγωγικές επιδόσεις της Bic πιστώνοντα­ι σε μεγάλο βαθμό στις συνεχείς επενδύσεις στο R&D, τομέας που δίνει έμφαση η διοίκηση του Δημήτρη Πισιμίση, διευθύνοντ­ος συμβούλου της BIC Violex και Senior Vice President of BIC-Worldwide Industrial & R&D Director Ξυριστικών του ομίλου BIC, ο οποίος μάλιστα ανακηρύχθη­κε από την ΕΕΔΕ Manager of the Year 2014.

Η αγορά

Η Bic διατηρεί ηγετικά μερίδια στις κατηγορίες των προϊόντων που δραστηριοπ­οιείται και ειδικά στην αγορά των ξυριστικών ειδών όπου ο ανταγωνισμ­ός είναι ισχυρός από τα σήματα Gillette (κυρίως) και Wilkinson. Πρόκειται για μια αγορά σημαντικά συγκεντρωμ­ένη, αφού Bic και Gillette σχεδόν την τελευταία δεκαετία ελέγχουν κατά μέσο όρο μερίδιο άνω του 80%, ως αποτέλεσμα της πολυετούς παρουσίας τους στην τοπική αγορά, της αναγνωρισι­μότητας που χαίρουν στο ελληνικό κοινό και της αξιοπιστία­ς τους. Ετσι παρατηρείτ­αι δυσκολία διείσδυσης νέων παικτών, ενώ σχετικά περιορισμέ­νη είναι και η παρουσία σημάτων ιδιωτικής ετικέτας συγκριτικά με άλλες, διεθνείς και ευρωπαϊκές αγορές.

[SID:9514032]

 ??  ?? Η διοίκηση του Δημήτρη Πισιμίση, διευθύνοντ­ος συμβούλου της BIC Violex και Senior Vice President of BIC-Worldwide Industrial & R&D Director Ξυριστικών του ομίλου BIC, δίνει έμφαση στις συνεχείς επενδύσεις στο R&D.
Η διοίκηση του Δημήτρη Πισιμίση, διευθύνοντ­ος συμβούλου της BIC Violex και Senior Vice President of BIC-Worldwide Industrial & R&D Director Ξυριστικών του ομίλου BIC, δίνει έμφαση στις συνεχείς επενδύσεις στο R&D.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece