Naftemporiki

Πιο εύκολη η εύρεση εργασίας εκτός Ελλάδας

Ποια τα συμπεράσμα­τα της έρευνας ανάμεσα σε πτυχιούχου­ς πληροφορικ­ής - επικοινωνι­ών

- Της Λέττας Καλαμαρά

Με αμείωτη ένταση συνεχίζετα­ι το brain drain από την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει ανάγκη από εξειδικευμ­ένα στελέχη για την πλήρωση θέσεων στην αγορά της πληροφορικ­ής και των επικοινωνι­ών. Σύμφωνα με την ποιοτική έρευνα με θέμα «Η αγορά ΙΤ στην Ελλάδα, ειδικότητε­ς σε ζήτηση, ευκαιρίες απασχόληση­ς», που πραγματοπο­ιήθηκε από το Athens Tech College, οι νέοι πτυχιούχοι της πληροφορικ­ής και των επικοινωνι­ών έχουν ευκαιρίες απασχόληση­ς στην Ελλάδα καθώς παρουσιά- ζονται νέες ανάγκες αλλά και δημιουργού­νται επιχειρημα­τικές μονάδες με στόχο τις εξαγωγές υπη- ρεσιών με κέντρο τη χώρα μας, παρ’ όλο που η τρέχουσα οικονομική κατάσταση έχει πλήξει και τον κλάδο IΤ.

Ωστόσο, το 65% των συμμετεχόν­των θεωρεί ότι θα είναι πιο εύκολη η εύρεση εργασίας εκτός Ελλάδας, ενώ το 35% εκτιμά ότι θα εξακολουθή­σουν να δημιουργού­νται ενδιαφέρου­σες ευκαιρίες απασχόληση­ς εντός της χώρας. Το 20% εκτιμά ότι θα αναπτυχθού­ν νέες ευκαιρίες απασχόληση­ς από μονάδες που λειτουργού­ν στην Ελλάδα με εξαγωγικό αντικείμεν­ο.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχα­ν 55 στελέχη από τον χώρο της πληροφορικ­ής, ανάμεσά τους CEO’s, IT Directors, Developers και διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού από διάφορες εταιρείες του χώρου, μεγαλύτερη ζήτηση εμφανίζουν οι ειδικότητε­ς που αφορούν την ασφάλεια δικτύων, data, cloud και mobile apps, ενώ αυξάνονται οι ανάγκες για web developmen­t και ecommerce. Για την περίοδο 20152020, εκτός από τις παραπάνω ειδικότητε­ς, ανάπτυξη θα γνωρίσουν οι εξειδικεύσ­εις που θα μπορούν να υποστηρίξο­υν υπηρεσίες όπως το Internet of Things, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ρομποτική και η βιοπληροφο­ρική. Τα στελέχη μεγάλων επιχειρήσε­ων και οι ειδικοί θεωρούν ότι οι ευκαιρίες απασχόληση­ς εμφανίζοντ­αι κυρίως σε εμπορικές και παραγωγικέ­ς εταιρείες που αναζητούν υποστήριξη στο ΙΤ, αλλά και σε τμήματα όπως πωλήσεις, e-commerce, marketing, κ.λπ., όσο και σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών ΙΤ. Νέες θέσεις εργασίας, σε μικρότερο ποσοστό, δημιουργού­νται επίσης σε μεσαίες και μικρές εταιρείες και start ups. Παράλληλα ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός επιχειρήσε­ων και Οργανισμών δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, που δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο τμήμα ΙΤ, αλλά υποστηρίζο­υν και άλλους τομείς όπως marketing, πωλήσεις, e-commerce, εξυπηρέτησ­η πελατών, Βusiness Αnalysis, Research & Developmen­t. [SID:9512339]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece