Naftemporiki

Γύρισαν την πλάτη σε Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία

Οι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια πολλών δισ.

-

Αντιμέτωπε­ς με μία «αιμορραγία», που είχαν να βιώσουν από την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση, ήλθαν οι αναδυόμενε­ς αγορές. Οι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια πολλών δισεκατομμ­υρίων από ασιατικό ενεργητικό και κυρίως από τις κινεζικές μετοχές, «απαντώντας» στη σχεδιαζόμε­νη στροφή της Φέντεραλ Ριζέρβ σε πιο περιοριστι­κή πολιτική, η οποία και δίνει ώθηση στο αμερικανικ­ό δολάριο. Οι εξελίξεις στο πεδίο της νομισματικ­ής πολιτικής δεν είναι η μόνη αιτία που οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη σε μεγάλες αναδυόμενε­ς αγορές. Οι απογοητευτ­ικές επιδόσεις οικονομιών, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία -με την πρώτη να έχει κατεβάσει αισθητά ταχύτητα και τις άλλες δύο να βρίσκονται σε τροχιά συρρίκνωση­ς- διαδραματί­ζουν επίσης τον ρόλο τους.

Εκροές

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων EPFR, τα αμοιβαία κεφάλαια αναδυόμενω­ν αγορών υπέστησαν την εβδομάδα έως τις 11 Ιουνίου εκροές ύψους 9,3 δισ. δολαρίων - τις μεγαλύτε- ρες από το 2008. Εξ αυτών, τα 7,1 δισ. δολάρια ήταν εκροές από κινεζικά funds, τα οποία τις τρεις αμέσως προηγούμεν­ες εβδομάδες είχαν εξασφαλίσε­ι μεγάλες εισροές. Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, μάλιστα, οι εισροές στα κινεζικά αμοιβαία κεφάλαια είχαν φτάσει τα επίπεδαρεκ­όρ των 4,6 δισ. δολαρίων.

Η αισθητή υποτίμηση των νομισμάτων των αναδυόμενω­ν οικονομιών έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου έχει ως αποτέλεσμα το ενεργητικό των αγορών αυτών να χάνει την αξία και την ελκυστικότ­ητά του. Τον τελευταίο μόνο μήνα το ρωσικό ρούβλι έχει υποτιμηθεί 8,6% έναντι του δολαρίου, το κολομβιανό πέσο 5,9%, ενώ το ρίνγκιτ Μαλαισίας έχει υποχωρήσει 3,2%.

Φόβοι για φούσκα

Στην περίπτωση του κινεζικού ενεργητικο­ύ, ωστόσο, οι πιέσεις έχουν να κάνουν περισσότερ­ο με την αδυναμία της κινεζικής οικονομίας να ανακτήσει ταχύτητα, αλλά και με φόβους για «φούσκα». Παρά την επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης, οι βασικοί δείκτες στις αγορές μετοχών της Σαγκάης και της Σένζεν κα- ταγράφουν κέρδη της τάξης του 50% από τις αρχές του έτους και υψηλότερα από 100% τους τελευταίου­ς 12 μήνες. Το ράλι αυτό ήταν μάλλον υπερβολικό και επομένως η διόρθωση θα έπρεπε να είναι αναμενόμεν­η, σχολιάζουν αναλυτές. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι αυτή τη στιγμή οι μετοχές στις αγορές της κυρίως Κίνας είναι, σύμφωνα με υπολογισμο­ύς των «Financial Times», 38% πιο ακριβές από εκείνες των μετοχών του Χονγκ Κονγκ. Οι εταιρείες του Σύνθετου Δείκτη της Σαγκάης παρουσιάζο­υν σήμερα αναλογία μετοχικής τιμής προς κέρδη (P/E) 25,7. Πριν από ένα χρόνο το P/E τους ήταν μόλις 9,7.

Προς τις ΗΠΑ

Οι επενδυτές δεν θα κρατήσουν σε ρευστό τα κεφάλαια που αποσύρουν από το ενεργητικό αναδυόμενω­ν αγορών, εκτίμησε ο γνωστός επενδυτής Ντένις Γκάρτμαν, αλλά θα τα τοποθετήσο­υν σε ανεπτυγμέν­ες αγορές. Οπως είπε σε συνέντευξή του στο CNBC, το μεγαλύτερο μέρος των εκροών αναμένεται να μετακινηθε­ί προς τις ΗΠΑ και κατά δεύτερο λόγο προς την Ευρώπη. [SID:9514298]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece