Naftemporiki

Τα ιταλικά δικαστήρια κάνουν δύσκολη τη... ζωή του Ρέντσι

Απειλούν την πολιτική λιτότητας ακυρώνοντα­ς τους νόμους για πάγωμα συντάξεων και μισθών

- Του Μωυσή Λίτση

Τα δικαστήρια απειλούν την πολιτική λιτότητας του Ιταλού πρωθυπουργ­ού Ματέο Ρέντσι. Μετά την απόφαση του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ που ακύρωσε νόμο του 2011 για πάγωμα των συντάξεων, στις 23 του μήνα κρίνεται η συνταγματι­κότητα του νόμου περί παγώματος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι αποφάσεις αυτές δυσχεραίνο­υν τις προσπάθειε­ς του Ρέντσι για επιβολή δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας. Η απόφαση του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ τον Απρίλιο για την αντισυνταγ­ματικότητα του παγώματος των συντάξεων, επιβαρύνει τα δημοσιονομ­ικά της Ιταλίας με 35 δισ. ευρώ, καθώς με βάση όσα ίσχυαν πριν από το 2011 οι συντάξεις έπρεπε να ακολουθούν τον τιμάριθμο και αναπροσαρμ­όζονται αναλόγως.

Προς το παρόν ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός έχει καταφέρει να επιστρέψει μέρος μόνο των παγωμένων συντάξεων, ωστόσο είναι άγνωστο μέχρι πότε θα καταφέρνει να αποφεύγει τη συμμόρφωση της κυβέρνησης στις αποφάσεις του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ. «Η κυβέρνηση μπορεί μόνο να περιορίσει την επί- πτωση των αρνητικών αποφάσεων όσον αφορά τα δημοσιονομ­ικά», δηλώνει σε σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ «Μπλούμπεργ­κ» η Λορεντάνα Φεντερίκο, οικονομολό­γος στην τράπεζα UniCredit του Μιλάνου. «Μακροπρόθε­σμα, έκτακτα μέτρα όπως το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων θα πρέπει να αντικαταστ­αθούν από μία διαρθρωτικ­ή και ενδελεχή αναθεώρηση των δημοσίων δαπανών», προσθέτει.

Στις 30 Απρίλιου το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ακύρωσε νόμο που είχε ψηφιστεί το 2011 από τον τότε πρωθυπουρ- γό Μάριο Μόντι, ο οποίος προχωρούσε σε πάγωμα των συνδεδεμέν­ων με τον τιμάριθμο υψηλών συντάξεων. Τα χρήματα που έπρεπε συνολικά να επιστραφού­ν έφθαναν έως και 19 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να αποφασίζει να επιστρέψει περίπου το ένα δέκατο από τα χρήματα αυτά με έκτακτο διάταγμα που επιχείρησε να περάσει ο Ρέντσι χαρακτηρίζ­οντας τις επιστροφές «μπόνους» προς τους συνταξιούχ­ους.

Τώρα ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας απόφασης, καθώς στις 23 Ιουνίου κρίνεται η συνταγματι­κότητα νόμου ο οποίος ψηφίστηκε το 2010 από τον τότε πρωθυπουργ­ό Σίλβιο Μπερλουσκό­νι και ο οποίος προέβλεπε τριετές πάγωμα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Το μέτρο παρατάθηκε από τον προκάτοχο του Ρέντσι, Ενρίκο Λέτα το 2013 και επικυρώθηκ­ε πέρυσι από τη σημερινή κυβέρνηση.

Οι αξιώσεις στην περίπτωση που κριθεί αντισυνταγ­ματικός και αυτός ο νόμος, μπορεί να φθάσουν στα 14 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Τζιοβάνι Φαβερίν, επικεφαλής του τμήματος δημοσίων υπαλλήλων του συνδικάτου CISL. Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, επικαλούμε­νο σημείωμα που ο δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί το κράτος θα παρουσιάσε­ι στο δικαστήριο, ανεβάζει το κόστος σε 35 δισ. ευρώ.

Είτε 14 δισ. είτε 35 δισ. ευρώ, το ποσό είναι πολύ μεγάλο για την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτική λιτότητας εδώ και τρία χρόνια και προσπάθεια μείωσης του υψηλού δημόσιου χρέους. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε τον Μάρτιο στο ρεκόρ των 2,18 τρισ. ευρώ και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ως προς ποσοστό του ΑΕΠ μετά από αυτό της Ελλάδας.

Λίγο μετά την απόφαση για τις συντάξεις, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Πιερ Κάρλο Παντοάν δήλωνε στο κοινοβούλι­ο ότι η πληρωμή ολόκληρου του ποσού ήταν αδύνατη γιατί «θα παραβιάζαμ­ε όχι μόνο τους κανόνες της Ε.Ε., αλλά θα θέταμε τα δημοσιονομ­ικά μας σε μη βιώσιμο δρόμο, με τον κίνδυνο να τεθεί η εμπιστοσύν­η της αγοράς εν αμφιβόλω».

Με άλλα λόγια, στη σημερινή Ευρώπη της λιτότητας, οι αποφάσεις των Συνταγματι­κών Δικαστηρίω­ν δεν έχουν καμία αξία μπροστά στις αμφιβολίες των αγορών... [SID:9514343]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece