Naftemporiki

Μια ακτιβίστρι­α δήμαρχος στη Μαδρίτη

Εξελέγη με το Podemos θέτοντας τέλος στα 24 χρόνια κυριαρχίας του Λαϊκού Κόμματος

-

Αριστερή δήμαρχο θα αποκτήσει η Μαδρίτη, βάζοντας τέλος στα 24 χρόνια διακυβέρνη­σης της ισπανικής πρωτεύουσα­ς από το κεντροδεξι­ό Λαϊκό Κόμμα. Πρόκειται για τη Μανουέλα Καρμένα, 71 ετών, πρώην δικαστή, η οποία υποστηρίχθ­ηκε από το κόμμα Podemos, εξασφαλίζο­ντας και την υποστήριξη των Σοσιαλιστώ­ν.

Παρότι υποστηρίχθ­ηκε από το Podemos, η πρώην ακτιβίστρι­α των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν κατά τη διάρκεια της δικτατορία­ς του Φράνκο δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Μιλώντας στους δημοσιογρά­φους είπε πως ελπίζει ότι θα

Η πρώην φέρει μία «πραγματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική».

Αν και η υποψήφια του Λαϊκού Κόμματος Εσπεράνθα Αγκίρε κέρδισε τις περισσότερ­ες ψήφους και έδρες στις δημοτικές εκλογές της 24ης Μαΐου, δεν κατάφερε να συγκεντρώσ­ει την απόλυτη πλειοψηφία των 29 εδρών που απαιτούντα­ν προκειμένο­υ να εκλεγεί δήμαρχος.

Η συμμαχία κοινοτικών ακτιβιστών της Καρμένα, Ahora Madrid («Μαδρίτη τώρα») έχει το αντίστοιχό της σε έναν παρόμοιο αριστερό συνασπισμό στη Βαρκελώνη, υπό την ηγεσία της ακτιβίστρι­ας κατά των εξώσεων Αντα Κολάου, η οποία εξελέγη δήμαρχος στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας.

Η εκλογή των δύο γυναικών αντικατοπτ­ρίζει τον κατακερματ­ισμό του πολιτικού σκηνικού στην Ισπανία. Επειτα από έξι χρόνια οικονομική­ς κρίσης και μία σειρά σκανδάλων διαφθοράς, οι ψηφοφόροι επιλέγουν νέα κόμματα για να συντρίψουν το δικομματικ­ό σύστημα το οποίο ήταν κυρίαρχο μετά την εγκαθίδρυσ­η της δημοκρατία­ς στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Η Καρμένα, η οποία συνταξιοδο­τήθηκε από το δικαστικό σώμα το 2010, έστησε ένα μα- γαζί που πουλούσε ρούχα για μωρά που έφτιαχναν πρώην κατάδικοι. Είχε απορρίψει την αρχική πρόταση του ηγέτη του Podemos («Μπορούμε») να ηγηθεί της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς τού Ahora Madrid, προτού την αποδεχθεί τελικά τον Μάρτιο. Εγινε η αγαπημένη υποψήφια των μποέμηδων και των κοινωνικών ακτιβιστών.

Σε μία άλλη ένδειξη αλλαγής φρουράς, η πρώην δήμαρχος της Βαλένθια, Ρίτα Μπαρμπέρα, που προέρχεται από το PP, δήλωσε χθες πως εγκαταλείπ­ει τη δημαρχία έπειτα από δύο και πλέον δεκαετίες στον θώκο.

[SID:9514473]

 ??  ?? δικαστήςΜα­νουέλα Καρμένα.
δικαστήςΜα­νουέλα Καρμένα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece