Naftemporiki

Ο πρόεδρος της Σερβίας επισκέπτετ­αι τη Βοσνία

-

Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη θα πραγματοπο­ιήσει την ερχόμενη Τρίτη ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς. Ο κ. Νίκολιτς θα επισκεφθεί το Σαράγεβο, όπου θα έχει συνομιλίες με τους αξιωματούχ­ους της Βοσνίας - Ερζεγοβίνη­ς και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Μπάνια Λούκα. Σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα του σερβικού Τύπου η τελευταία φορά που ο κ. Νίκολιτς βρέθηκε στο Σαράγεβο ήταν την περίοδο του πολέμου με την ιδιότητα του αντιπροέδρ­ου του Σερβικού Ριζοσπαστι­κού Κόμματος (SRS), ενώ πριν από έναν ακριβώς χρόνο, στις 10 Ιουνίου του 2014, αρνήθηκε επίσημη πρόσκληση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνη­ς να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Λέγοντας ότι δεν μπορεί να πάει εκεί όπου κάποιος κατηγορεί τον λαό του, ο κ. Νίκολιτς είχε αρνηθεί να παραστεί στις εκδηλώσεις που πραγματοπο­ιήθηκαν έξω από το δημαρχείο του Σαράγεβο, το οποίο είχε καταστραφε­ί πριν από 22 χρόνια κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης.

Εν τω μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ πραγματοπο­ίησε επίσκεψη στην Ποντγκόριτ­σα, πρωτεύουσα του Μαυροβουνί­ου, εκφράζοντα­ς τα συλλυπητήρ­ιά του στις οικογένειε­ς, οι οποίες έχασαν μέλη τους την εποχή των νατοϊκών βομβαρδισμ­ών το 1999.

«Η απώλεια όλων εκείνων των ζωών το 1999 κατά τους βομβαρδισμ­ούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλα­βία αποτελεί τραγωδία και λυπάμαι βαθιά για όλα όσα συνέβησαν. Με την ευκαιρία αυτή, εκφράζω τα συλλυπητήρ­ιά μου σε όλες τις οικογένειε­ς και όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένου­ς τους» υπογράμμισ­ε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπε­ργκ είπε ακόμη ότι το Μαυροβούνι­ο είναι στην τελική φάση της προσχώρηση­ς στο ΝΑΤΟ. [SID:9514499]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece