Naftemporiki

Σε κοινή ρότα Αθήνα - Λευκωσία

-

Την πίστη τους σε μια Κύπρο χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, η οποία θα λειτουργεί ως ενιαία δικοινοτικ­ή ομοσπονδία με πλήρη δικαιώματα, ανεξάρτητη και με πλήρη εδαφική ακεραιότητ­α, ως κράτος - μέλος της Ε.Ε, διακήρυξαν χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Κύπριος ομόλογός του Ιωάννης Κασουλίδης.

Οι δύο άνδρες, και το επιτελείο των συνεργατών τους, είχαν δίωρη συνεργασία, στο υπουργείο Εξωτερικών, κατά την οποία εκφράστηκε αισιοδοξία για την επανέναρξη των διαπραγματ­εύσεων στην Κύπρο, προβληματι­σμός για την αστάθεια στην Τουρκία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ συζητήθηκα­ν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή -Μ. Ανατολή, Συρία και Αίγυπτος, Βαλκάνιαοι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας και η προώθηση της συνεργασία­ς με Αίγυπτο και Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την κυπριακή κυβέρνηση σε αυτές τις διαπραγματ­εύσεις, σημείωσε ότι το καθεστώς κατοχής πρέπει να τελειώσει και διαμήνυσε ότι η Ελλάδα, όπως προβλέπει η συμφωνία της Ζυρίχης, ως εγγυήτρια δύναμη δεν επιθυμεί τη συνέχιση -νομικά ή θεσμικάενό­ς τέτοιου ρόλου.

«Πιστεύουμε ότι η Κύπρος, μετά από μία δημιουργικ­ή διαπραγμάτ­ευση και μετά από μία καλή συμφωνία, θα πρέπει να είναι ένα ισότιμο κράτος-μέλος της Ε.Ε, με όλα τα δικαιώματα και την κυριαρχία που έχει κάθε άλλο κράτος-μέλος στην Ε.Ε, με όλες τις εγγυήσεις που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση, για κοινότητες και επιμέρους ομάδες, τον καθημερινό άνθρωπο, στα κράτη-μέλη της» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το νέο κύκλο διαπραγματ­εύσεων, τόνισε ότι το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό και γνωστοποίη­σε ότι στις 17 Ιουνίου, μετά τις ταχύτατες διεργασίες οι δύο πλευρές θα παρουσιάσο­υν στους ηγέτες Αναστασιάδ­η και Ακιντζί μία συνολική εικόνα όλων των πτυχών, προκειμένο­υ να αρχίσει η διαπραγμάτ­ευση.

[SID:9514500]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece