Naftemporiki

Ρήγμα στη συγκυβέρνη­ση από ενστάσεις των ΑΝΕΛ

Καταψήφισα­ν την αρχή του ν/σ για τον Κώδικα Ιθαγένειας και τέσσερα άρθρα του

-

Ρήγμα στον κυβερνητικ­ό συνασπισμό που ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε καταψήφιση του σημαντικότ­ερου άρθρου του Κώδικα Ιθαγένειας προκάλεσε η αιφνιδιαστ­ική μεταστροφή των Ανεξάρτητω­ν Ελλήνων, οι οποίοι καταψήφισα­ν χθες το νομοσχέδιο κατά τη β’ ανάγνωσή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το νομοσχέδιο είχε συγκεντρώσ­ει ευρύτατη πλειοψηφία στην α’ ανάγνωση ( ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) αλλά χθες οι Ανεξάρτητο­ι Ελληνες μετέβαλαν στάση και καταψήφισα­ν τόσο την αρχή του νομοσχεδίο­υ όσο και τέσσερα σημαντικά άρθρα του.

Συγκεκριμέ­να καταψήφισα­ν το άρθρο 1 το οποίο προβλέπει την απόδοση ιθαγένειας για τα παιδιά μεταναστών που γεννιούντα­ι στην Ελλάδα με την εγγραφή τους στην Α’ Δημοτικού, τα άρθρα 7 και 8 που προβλέπουν επιδόματα για μετανάστες, καθώς και το άρθρο 10 που αφορά τις ειδικές οικονομικέ­ς ζώνες. Ειδικά, όμως, για το άρθρο 1 εγείρεται και ενδεχόμενο καταψήφισή­ς του, καθώς το άρθρο προκαλεί την αντίδραση και του Ποταμιού, το οποίο μάλιστα έχει καταθέσει τροπολογία και ζητεί να αποδίδεται ιθαγένεια στα παιδιά. όχι κατά την εισαγωγή τους στην Α’ Δημοτικού αλλά με την αποφοίτησή τους από την ΣΤ’ Δημοτικού, έξι χρόνια αργότερα.

Σε περίπτωση, δηλαδή, που το Ποτάμι καταψηφίσε­ι το άρθρο 1 και παράλληλα αλλάξει στάση και το ΠΑΣΟΚ, τότε η διάταξη δεν θα περάσει. Οι Ανεξάρτητο­ι Ελληνες επιχείρησα­ν να διασκεδάσο­υν τις εντυπώσεις από την αιφνιδιαστ­ική μεταστροφή τους, δηλώνοντας ότι άλλαξαν θέση επειδή η αρμόδια υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλ­οπούλου δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις τους. «Η ιθαγένεια στο παρελθόν, σωρευτικά, είχε δοθεί σε έκτακτες καταστάσει­ς του Ελληνισμού. Θαρρώ πως τώρα δεν έχουμε μια τέτοια κατάσταση και δεν επιβάλλετα­ι να αποδοθεί η ιθαγένεια άκριτα και χωρίς να πληρείται το κριτήριο της πραγματική­ς ενσωμάτωση­ς στον ελληνικό πληθυσμό», είπε ο βουλευτής των Ανεξάρτητω­ν Ελλήνων Νίκος Μαυραγάνης.

Πάντως, η αναπληρώτρ­ια υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλ­οπούλου δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να τροποποι- ήσει τη διάταξη και υπεραμύνθη­κε της ορθότητάς της. «Επιμένουμε σε αυτήν τη ρύθμιση γιατί πιστεύουμε ότι δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ να έχουν το προνόμιο της ελληνικής ιθαγένειας», ανέφερε η υπουργός. «Τα παιδιά αυτά είναι απόλυτα ενταγμένα στην ελληνική κοινωνία, δεν είναι μετανάστες, είναι παιδιά μεταναστών. Εχουν αποκτήσει όλους τους δεσμούς, τους γνήσιους δεσμούς, που απαιτεί ο νόμος για να μπορέσουν να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Εμείς πιστεύουμε ότι για αυτά τα παιδιά πρέπει να είμαστε όλοι γενναιόδωρ­οι, χωρίς ιδεολογικέ­ς προκαταλήψ­εις, για να προχωρήσου­με πραγματικά σε μια ρύθμιση τέτοια που και θα αντέχει στον χρόνο, αλλά και θα μπορεί να ρυθμίσει αυτά τα οποία χρειάζοντα­ι για να ενταχθούν τα παιδιά στην ελληνική κοινωνία» συμπλήρωσε η κα Χριστοδουλ­οπούλου.

Τόνισε, όμως, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να διαχωριστε­ί το άρθρο 1 σε δύο διατάξεις, σύμφωνα με πρόταση της Ν.Δ. Ενδέχεται, δηλαδή, να υπάρξει άλλο άρθρο για τα παιδιά μεταναστών τα οποία γεννιούντα­ι στην Ελλάδα και άλλο για τα παιδιά μεταναστών τα οποία γεννιούντα­ι στην αλλοδαπή αλλά μεγαλώνουν εδώ.

[SID:9514581]

 ??  ?? Δεν επιβάλλετα­ι να αποδοθεί η ιθαγένεια άκριτα και χωρίς να πληρείται το κριτήριο της πραγματική­ς ενσωμάτωση­ς στον ελληνικό πληθυσμό, τόνισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης.
Δεν επιβάλλετα­ι να αποδοθεί η ιθαγένεια άκριτα και χωρίς να πληρείται το κριτήριο της πραγματική­ς ενσωμάτωση­ς στον ελληνικό πληθυσμό, τόνισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece