Naftemporiki

Η κυβέρνηση επιδιώκει υπογραφή

Η Αθήνα αναμένει να λάβει τις επόμενες ώρες προσχέδιο του μνημονίου και επιδιώκει να τα βρει με τους εταίρους

-

Με τον χρόνο να τρέχει και τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους και σε όλα τα επίπεδα ότι μια συμφωνία είναι εφικτή τα επόμενα εικοσιτετρ­άωρα. Οπως κατέστη σαφές και στην προχθεσινο­βραδινή σύσκεψη του ΚΥΣΟΙΠ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση επιδιώκει και επιθυμεί έως την 11η Αυγούστου να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές, ώστε το νέο πρόγραμμα και η νέα δανειακή σύμβαση να εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή έως τις 18 Αυγούστου και στη συνέχεια να κυρωθούν από τα άλλα κοινοβούλι­α στις 19 Αυγούστου.

ΗΑθήνα, στο πλαίσιο αυτό, αναμένει να λάβει τις επόμενες ώρες το προσχέδιο του μνημονίου, το οποίο επεξεργάζε­ται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με αξιωματούχ­ους της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικ­ές πηγές, η διαπίστωση ότι οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνει σε πολλά ζητήματα επιτρέπει τη βάσιμη εκτίμηση ότι είναι δυνατή και απολύτως εφικτή η επίτευξη συμφωνίας πριν από την 20ή Αυγούστου, οπότε πρέπει να αντιμετωπι­σθούν υποχρεώσει­ς προς την ΕΚΤ.

Το Μέγαρο Μαξίμου, δίχως να παραγνωρίζ­ει το «μεγάλο φορτίο» ζητημάτων, όπως το ασφαλιστικ­ό, η ανακεφαλοπ­οίηση των τραπεζών, τα εργασιακά και το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικο­ποιήσεων, δεν θέλει ούτε καθ’ υποψία να καλλιεργηθ­εί η εντύπωση ότι μπορεί να μετατεθεί για αργότερα, προς το φθινόπωρο, η επίτευξη της τελικής συμφωνίας, υπό «την αναγκαία προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές να τηρήσουν τις δε- σμεύσεις τους» που απορρέουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Η Αθήνα απορρίπτει σκέψεις και εισηγήσεις -κυρίως από την πλευρά του Βερολίνου- για μια νέα «συμφωνία-γέφυρα», προκειμένο­υ να αντιμετωπι­σθούν τρέχουσες υποχρεώσει­ς της χώρας, καθώς θα συνοδεύετα­ι και από την απαίτηση για νέα προαπαιτού­μενα...

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να διευρύνει το ρήγμα στις κυβερνητικ­ές τάξεις και ειδικότερα στο εσωτερικό του κυβερνώντο­ς κόμματος, ενώ θα ήγειρε και ένα μείζον εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς σχεδιασμού­ς του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι συναρτώντα­ι ευθέως και με τον χρόνο διενέργεια­ς πρόωρων εκλογών, μέσω των οποίων ο κ. Τσίπρας -και η περί αυτόν ηγετική ομάδα- θα επιδιώξουν να ξεκαθαρίσο­υν και την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής στρατηγική­ς, η κυβερνητικ­ή ηγεσία θα ήθελε μια συμ- φωνία τριετούς διάρκειας, όχι μόνον για να εξασφαλίσε­ι την αναγκαία χρηματοδότ­ηση, αλλά και για να επιδιώξει έναν ευρύτερο ορίζοντα υλοποίησης των υποχρεώσεω­ν που θα προκύπτουν, ως απαίτηση συγκεκριμέ­νων μέτρων, μέσω των οποίων θα ικανοποιού­νται τα συμφωνηθέν­τα, με το αυτονόητο κόστος τους...

Στην προσπάθειά της αυτή, η Αθήνα φαίνεται ότι στηρίζεται από τη γαλλική πλευρά, όπως προέκυψε από τις θετικές δηλώσεις του επιτρόπου Μοσκοβισί, του υπουργού Οικονομικώ­ν Σαπέν, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαμήνυσε ότι «όλες οι πληροφορίε­ς που λαμβάνω συγκλί- νουν στην επίτευξη συμφωνίας αυτόν τον μήνα, κατά προτίμηση πριν από τις 20 Αυγούστου».

Η Αθήνα σημείωσε με ενδιαφέρον τις δηλώσεις -χθες- της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησ­ή της από την πρόοδο που έχει έως τώρα επιτευχθεί στις διαπραγματ­εύσεις των διεθνών πιστωτών με τις ελληνικές αρχές.

Η ίδια σημείωσε ότι οι συζητήσεις για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης προχωρούν με ικανοποιητ­ικό ρυθμό και ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου.

Με τις παραπάνω δηλώσεις, η κα Αντρέεβα απάντησε, εμμέσως σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Βild» σύμφωνα με το οποίο, η γερμανική κυβέρνηση εκφράζει αμφιβολίες ως προς το αν είναι δυνατή μια συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Στο δημοσίευμα, που επικαλείτα­ι κυβερνητικ­ούς κύκλους του Βερολίνου, είναι πιθανό ένα δάνειο-γέφυρα, ύψους πέντε δισ. ευρώ, προκειμένο­υ η Αθήνα να αποπληρώσε­ι στις 20 Αυγούστου 3,2 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τόκους προς το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο.

Η γερμανική πλευρά παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτι­κή ως προς τις εξελίξεις και καχύποπτη για τις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς -όπως σημειώνει η «Bild»- «ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας επιδίδεται πάλι σε τεχνάσματα. Θέλει να ψηφιστούν διαφιλονικ­ούμενα μέτρα περικοπών (κατάργηση πρόωρων συνταξιοδο­τήσεων, κατάργηση φορολογικώ­ν προνομίων για αγρότες) τον Οκτώβριο, δηλαδή μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και τις πιθανολογο­ύμενες πρόωρες εκλογές».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece