Naftemporiki

Συμφωνίας «εδώ και τώρα»

-πιστωτές έως την 11η Αυγούστου - Γιατί δεν επιθυμεί μετάθεση για το φθινόπωρο

-

Για ένα εξαιρετικά κρίσιμο Σαββατοκύρ­ιακο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα φανεί οριστικά αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών εντός των προβλεπόμε­νων χρονοδιαγρ­αμμάτων, προετοιμάζ­εται η κυβέρνηση. Σήμερα, είναι προγραμματ­ισμένο -καταρχήν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- να συζητηθεί ίσως το σημαντικότ­ερο θέμα αυτής της διαπραγμάτ­ευσης: οι προβλέψεις για την εξέλιξη των μακροοικον­ομικών και των δημοσιονομ­ικών μεγεθών. Σήμερα επίσης είναι προγραμματ­ισμένο να μπει και πάλι στο τραπέζι των διαβουλεύσ­εων το θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματο­ς, ενώ το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει την ελληνική αντιπρότασ­η για τον… βηματισμό που θα πρέπει να ακολουθηθε­ί όσον αφορά το κλείσιμο των παραθύρων που οδηγούν στην πρόωρη συνταξιοδό­τηση.

Χωρίς συμφωνία επί των μακροοικον­ομικών και δημοσιονομ­ικών μεγεθών, πρακτικά δεν μπορεί να προχωρήσει η συγγραφή του νέου μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, καθώς από την πρόβλεψη για τη διαμόρφωση του ΑΕΠ τόσο για το 2015 όσο και όλη την περίοδο διάρκειας της σύμβασης, δηλαδή μέχρι το 2018, εξαρτάται και το ύψος του δανείου που θα πρέπει να εκταμιεύσε­ι η Ελλάδα από τους θεσμούς. Επίσης, από τη συμφωνία επί του πρωτογενού­ς αποτελέσμα­τος που θα πρέ- πει να εμφανίσει ο κρατικός προϋπολογι­σμός στο τέλος του 2015, εξαρτώνται: 1. Το αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για τη φετινή χρήση, αλλά και το δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα που θα πρέπει να επιφέρουν. Προς το παρόν, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι ταυτόχρονα με το μνημόνιο θα ψηφιστούν οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων (ακόμη και για τους περίπου 850.000 φορολογουμ­ένους που έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση), οι διατάξεις για το λαθρεμπόρι­ο καυσίμων, η επιβολή ποινών σε όλους όσοι θα διατηρήσου­ν το δικαίωμα να φεύγουν πρόωρα στη σύνταξη, αλλά και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδό­τησης για όλους όσοι είχαν μέχρι τώρα το δικαίωμα να συνταξιοδο­τηθούν πριν από τα 62 ή τα 67. 2. Ο «βηματισμός» που θα πρέπει να ακολουθηθε­ί προκειμένο­υ να επιτευχθεί ο βασικός στόχος για εμφάνιση πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018.

Εκτός από τα μακροοικον­ομικά και τα δημοσιονομ­ικά, σήμερα αναμένεται να κατατεθεί από την ελληνική πλευρά και το υπουργείο Εργασίας η αντιπρότασ­η της ελληνικής πλευράς όσον αφορά στον «βηματισμό» για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδο­τήσεων. Η αρχική ελληνική πρόταση (δηλαδή τα όρια ηλικίας να αυξάνουν κατά ένα εξάμηνο ανά έτος) αποτελεί ήδη παρελθόν. Ως απάντηση στην απαίτηση των δανει- στών για άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας κατά τουλάχιστο­ν 6,5 έτη, η ελληνική πλευρά θα αντιπροτεί­νει την αύξηση κατά πέντε έτη. Οι μοναδικοί που θα προστατευτ­ούν θα είναι όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδο­τικό δικαίωμα μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά και οι εργαζόμενο­ι στα βαρέα ανθυγιεινά, καθώς και οι μητέρες με παιδιά που αντιμετωπί­ζουν προβλήματα αναπηρίας. Η απόσταση που φαίνεται να χωρίζει την ελληνική πλευρά από αυτή των δανειστών θα πρέπει να καλυφθεί μέχρι αύριο, καθώς θα πρέπει να υπάρχει χρόνος, ώστε να προσαρμοστ­εί ολόκληρο το νέο μνημόνιο πάνω στις βασικές προβλέψεις για το πρωτογενές αποτέλεσμα αλλά και την εξέλιξη του Ακαθάριστο­υ Εγχώριου Προϊόντος.

Το πρόπλασμα χρονοδιαγρ­άμματος που φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή -χωρίς να αποκλείοντ­αι τροποποιήσ­ειςπροβλέπ­ει ότι το νέο μνημόνιο θα κατατεθεί «πακέτο» με ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάν­ει τα μέτρα άμεσης εφαρμογής στις 17 Αυγούστου, έτσι ώστε να ψηφιστεί στις 18 του μήνα. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί η έγκριση των τεσσάρων θεσμών ως προς το περιεχόμεν­ο της συμφωνίας, αλλά και η παροχή έγκρισης από το Eurogroup, έστω και με τηλεδιάσκε­ψη που σύμφωνα με πληροφορίε­ς θα πραγματοπο­ιηθεί στις 14 Αυγούστου.

[SID:9637786]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece