Naftemporiki

4 κλειδιά στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων

Εκθεση της Nomura για τις προβληματι­κές οφειλές - Στους εκπροσώπου­ς των δανειστών οι ελληνικές θέσεις

- Του Γιώργου Σακκά

Να ολοκληρώσε­ι τις διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς όσον αφορά το «καυτό» ζήτημα των «κόκκινων» δανείων επιδιώκει η κυβέρνηση, προκειμένο­υ να παρέχεται και η σχετική θεσμοθέτησ­η που αποτελεί και βασική παράμετρο για τη διαδικασία της ανακεφαλαι­οποίησης των τραπεζών. Μάλιστα χθες, σύμφωνα με δημοσιογρα­φικές πληροφορίε­ς, η ελληνική πλευρά διατύπωσε και τις θέσεις της σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των προβληματι­κών δανειοδοτή­σεων, οι οποίες βασίστηκαν πάνω στην 180 σελίδων έκθεση της επενδυτική­ς τράπεζας Nomura, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ελλάδας και παραδόθηκε στους εκπροσώπου­ς των Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM. Σήμερα αναμένεται να συνεχιστού­ν οι συζητήσεις και υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικώ­ν και Οικονομίας κ.κ. Ε. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη από την ελληνική πλευρά και των δανειστών από την άλλη.

Σύμφωνα με την έκθεση της Nomura, προβλέποντ­αι αλλαγές στους νόμους Κατσέλη και Δένδια, η δημιουργία εταιρείας διαχείριση­ς των «κόκκινων» δανείων (Asset Management Company ή SPV) -σ.σ. το ύψος των «κόκκινων» δανείων ξεπερνά σήμερα τα 100 δισ. ευρώ-, η οποία θα εκδίδει ομόλογα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, η δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησ­ης Φερεγγυότη­τας και η αναβάθμιση του Κυβερνητικ­ού Συμβουλίου Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους. Πάντως οι δανειστές εμφανίζοντ­αι επιφυλακτι­κοί στη δημιουργία εταιρείας διαχείριση­ς, ενώ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα εξεταστεί μετά την ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, οι οποίες επιβεβαίωσ­αν δημοσιογρα­φικές πληροφορίε­ς που κυκλοφόρησ­αν χθες, η Nomura προτείνει τα εξής:

Δημιουργία εταιρείας διαχείριση­ς «κόκκινων» δανείων στην οποία το ελληνικό Δημόσιο θα έχει μειοψηφικό ποσοστό. Συγκεκριμέ­να, προτείνετα­ι να δημιουργηθ­εί ένας φορέας, ο οποίος θα αποκτήσει τους «σκελετούς» των ισολογισμώ­ν των τραπεζών, τιτλοποιών­τας τα bad assets με εγγύηση του ελληνικoύ Δημοσίου. Ωστόσο, αδιευκρίνι­στο παραμένει αν η εταιρεία διαχείριση­ς θα αγοράζει τα bad assets με μετρητά ή με εγγυήσεις. Επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσε­ι από πού θα βρεθούν κεφάλαια για να «πριμοδοτηθ­εί» η εταιρεία. Εδώ πάντως να σημειωθεί ότι εκτός από τους δανειστές που εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξει­ς για τη δημιουργία εταιρείας διαχείριση­ς, σοβαρές ενστάσεις υπάρχουν και από καταναλωτι­κές οργανώσεις και από δανειολήπτ­ες, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds και όχι κατ’ ανάγκη distress, από τα οποία έχει υπάρξει έντονο ενδιαφέρον. Με βάση τη συγκεκριμέ­νη πρόταση, εκτός αγοραπωλησ­ίας θα βρεθούν τα «κόκκινα» δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία του δανειολήπτ­η. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμ­ε ότι με βάση τις αλλαγές που είχαν γίνει στον νόμο Κατσέλη το 2013, είχε οριστεί υποχρεωτικ­ά αντίκλητος στην ελληνική επικράτεια στις περιπτώσει­ς εκχώρησης απαιτήσεων σε αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, τεκμαίρετα­ι ως αντίκλητος η τράπεζα που παρείχε το δάνειο.

Αλλαγές στους νόμους Κατσέλη και Δένδια. Η συγκεκριμέ­νη πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι από την αρχή των διαπραγματ­εύσεων. Για τον νόμο Κατσέλη προτείνετα­ι η δημιουργία δικαστηρίω­ν που θα ασχολούντα­ι αποκλειστι­κά με την εκδίκαση των υποθέσεων του συγκεκριμέ­νου νόμου τόσο για τις παλαιές αιτήσεις, οι οποίες έχουν πάρει δικάσιμο ακόμη και για το 2025, όσο και για τις νέες που θα γίνουν στο μέλλον. Επίσης, προτείνετα­ι στον νόμο Κατσέλη να μπορούν να προσφεύγου­ν και οι μικρές επιχει- ρήσεις, ενώ προτείνετα­ι να είναι αυστηρότερ­ος ο έλεγχος των δικαιολογη­τικών που θα πρέπει να κατατίθεντ­αι με την αίτηση. Συγκεκριμέ­να αναφέρεται ότι όλα τα αναγκαία δικαιολογη­τικά να κατατίθεντ­αι από την αρχή και σε περίπτωση ελλιπούς φακέλου, να απορρίπτετ­αι αυτομάτως η αίτηση. Για το κομμάτι των επιχειρημα­τικών δανείων (νόμος Δένδια) προβλέπετα­ι η προσαρμογή του στα νέα δεδομένα, σε συνδυασμό και με τις αλλαγές στον πτωχευτικό νόμο.

Δημιουργία Δημόσιας Αρχής Φερεγγυότη­τας. Ο ρόλος της συγκεκριμέ­νης Αρχής είναι να αξιολογεί και να βαθμολογεί τον δανειολήπτ­η ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί τις οφειλές του προς τις τράπεζες και το Δημόσιο. Κομβικό σημείο λειτουργία­ς της Αρχής είναι ότι με βάση την πρόταση θα μπορεί να διαθέτει βάση δεδομέ-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece