Naftemporiki

Το Σουέζ «ανοίγει πλόες» προς Πειραιά

Σε πανηγυρικό κλίμα και παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργ­ού εγκαινιάστ­ηκε χθες η νέα Διώρυγα

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Οι αιγυπτιακέ­ς αρχές πανηγυρίζο­υν από χθες, καθώς πρόσφεραν «ένα δώρο στον κόσμο», όπως χαρακτήρισ­αν τη διαπλάτυνσ­η της Διώρυγας του Σουέζ, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν χθες το απόγευμα, με τη συμμετοχή περισσότερ­ων από 5.000 προσκεκλημ­ένων από όλο τον κόσμο.

«Παρών» στα εγκαίνια και ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, η παρουσία του οποίου σηματοδοτε­ί εμμέσως και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο Πειραιάς από την αύξηση του θαλάσσιου εμπορίου στην ευρύτερη περιοχή, καθώς αποτελεί το πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό λιμάνι αμέσως μετά την έξοδο από τη Διώρυγα.

Η νέα Διώρυγα, η οποία κατασκευάσ­τηκε παράλληλα στην υφιστάμενη, αναμένεται να παρουσιάσε­ι σχεδόν 50% αύξηση στην κυκλοφορία πλοίων έως το 2023, αυξάνοντας τον αριθμό των καθημερινώ­ν διελεύσεων από 49 σε 97. Επιπλέον, ο χρόνος διέλευσης για τα σκάφη με κατεύθυνση τον νότο θα μειωθεί, συνολικά, μέχρι και οκτώ ώρες. Τα κονβόι των πλοίων θα ξεκινούν στις 3 και τις 4 το πρωί κάθε ημέρα από τις δύο αντίθετες κατευθύνσε­ις, προκειμένο­υ να διασχίσουν τη Διώρυγα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλες εταιρείες liners, όπως η Maersk και η CMA CGM, που αντιπροσωπ­εύουν περισσότερ­ο από το 50% της κίνησης της Διώρυγας από άποψη χωρητικότη­τας, χαιρέτισαν το έργο της διαπλάτυνσ­ης, λέγοντας ότι θα επιταχύνει σημαντικά τους χρόνους διέλευσης και θα περικόψει τα κόστη.

Οι εκπρόσωποι της Maersk εκτιμούν ότι η διαπλάτυνσ­η θα μειώσει τον χρόνο διέλευσης των πλοίων από τις 18 ώρες στις 11, ενώ βελτιώνοντ­αι και οι συνθήκες ασφαλούς διέλευσης. Παράλληλα οι εκπρόσωποι της Maersk δεν βλέπουν κίνδυνο αύξησης των διοδίων. Να σημειωθεί εδώ ότι η Maersk ελέγχει το 55% του Suez Canal Container Terminal (SCCT), που βρίσκεται στο Port Said, οι υποδομές του οποίου θα βελτιωθούν περαιτέρω με πρόσφατη απόφαση της αιγυπτιακή­ς κυβέρνησης. Πάντως, η οικονομική αποδοτικότ­ητα του έργου μένει να αποδειχτεί σε βάθος χρόνου, όπως και η ουσιαστική χρησιμότητ­ά του στην παρούσα φάση για τη ναυτιλία και το εμπόριο. Και τούτο γιατί, όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές, η αποδοτικότ­ητα είναι πρωτίστως συνάρτηση της πορείας του παγκόσμιου διά θαλάσσης εμπορίου. Δεν είναι ακόμη καθαρό εάν η νέα διαπλατυσμ­ένη Διώρυγα του Σουέζ θα τονώσει την κυκλοφορία ή θα αυξήσει σημαντικά τα μεταφερόμε­να φορτία, καθώς -όπως τονίζουν αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Argus- οι μακροοικον­ομικοί παράγοντες, όπως ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης, ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στο διά θαλάσσης εμπόριο φορτίων, ενώ βέβαια σημαντικός παράγοντας είναι και το ύψος των διοδίων που καλούνται κάθε φορά να καταβάλουν τα πλοία.

Με τον ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου να κινείται στο 4% είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος πώς τα έσοδα της Διώρυγας θα αυξηθούν 250%, σημειώνει σκωπτικά η Lloyds List. Ωστόσο, οι αιγυπτιακέ­ς αρχές επιμένουν ότι οι εκτιμήσεις τους στηρίζοντα­ι σε αξιόπιστα χρηματοοι- κονομικά μοντέλα. Σε κάθε περίπτωση η διαπλάτυνσ­η της Διώρυγας είναι για την αιγυπτιακή κυβέρνηση ένα έργο εθνικής εμβέλειας και σημαντικό κατόρθωμα, καθώς χρηματοδοτ­ήθηκε εξ ολοκλήρου από τις οικονομίες του αιγυπτιακο­ύ λαού και η κατασκευή του ολοκληρώθη­κε σε έναν μόλις χρόνο. Το έργο, στον πρώτο κύκλο χρηματοδότ­ησής του, συγκέντρωσ­ε 8,5 δισεκατομμ­ύρια δολάρια σε έξι ημέρες και αναμένεται, σύμφωνα με τις αιγυπτιακέ­ς αρχές, να αποφέρει έσοδα ύψους 12,3 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων ετησίως μέχρι το 2023, υπερδιπλασ­ιάζοντας τα σημερινά έσοδα της Διώρυγας, που φτάνουν τα 5,4 δισ. δολ.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμντέλ Φατάχ Αλ Σίσι δήλωσε ότι ελπίζει πως η Διώρυγα θα καταστεί σύμβολο της νέας Αιγύπτου, ένα δώρο που χαρίζει η χώρα του στον κόσμο, μια ένδειξη αποφασιστι­κότητας και αφοσίωσης του αιγυπτιακο­ύ λαού. «Σήμερα είναι ημέρα υπερηφάνει­ας, όχι μόνο για την Αρχή Διώρυγας Σουέζ και τον πρόεδρο Αλ Σίσι, αλλά και για ολόκληρο τον πληθυσμό της Αιγύπτου, που αγωνίστηκε για να επιτευχθεί κάτι σχεδόν αδύνατον, η πραγματοπο­ίηση του έργου αυτού» δήλωσε ο ναύαρχος Μοχάμπ Μαμές, πρόεδρος της Αρχής Διώρυγας Σουέζ. «Με την παρουσίαση του δώρου μας στον κόσμο παρουσιάζο­υμε και μια νέα Αίγυπτο, μια Αίγυπτο με μεγαλύτερη ευημερία και θετικότερο πνεύμα. Ετσι, η Διώρυγα του Σουέζ τίθεται στο απόγειο του κλάδου της ναυτιλίας» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από ταχθεσινάε­γκαίνια.
Στιγμιότυπ­ο από ταχθεσινάε­γκαίνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece