Naftemporiki

> «Ασημένιο» στην ακρίβεια

- Σύμφωνα

με τα τελευταία διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία της Ε.Ε., η Ελλάδα διατηρεί τη δεύτερη ακριβότερη θέση στις προ φόρων τιμές πετρελαίου θέρμανσης, μετά τη Βουλγαρία, ενώ στις τιμές μετά από φόρους τη 15η θέση. Σε ό,τι αφορά τις βενζίνες, η Ελλάδα έχει την τρίτη ακριβότερη τιμή με φόρους, προηγούντα­ι η Ιταλία και η Ολλανδία, και στην προ φόρων τιμή τη 10η θέση. Υπογραμμίζ­εται δε ότι οι θετικές επιπτώσεις της μείωσης της τιμής του αργού στην τιμή του φυσικού αερίου θα φανούν σε ένα τρίμηνο, αφού οι όποιες μεταβολές μετακυλίον­ται με καθυστέρησ­η τριών μηνών.

[SID:9637748] ρα ανά καύσιμο αφορά κατά 58% σε προϊόντα πετρελαίου.

Από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ο τομέας των μεταφορών απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνε­ται στη χώρα (37%) και ακολουθούν τα νοικοκυριά, που καταναλώνο­υν το 29%, και ο κλάδος της βιομηχανία­ς (18%).

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου αναμένεται να μειώσει το κόστος διαβίωσης και να επιδράσει θετικά στην καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η και στην ιδιωτική κατανάλωση.

Η μείωση της τιμής της βενζίνης θα μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς των νοικοκυριώ­ν, ενώ η πτώση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης τις δαπάνες θέρμανσης του επερχόμενο­υ χειμώνα.

Καθώς οι μισθοί βρίσκονται σε στασιμότητ­α, η πτώση του κόστους διαβίωσης ουσιαστικά θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριώ­ν και κατ’ επέκταση τη μέση ροπή προς κατανάλωση σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Επίσης, αναμένεται να έχει και θετικό κοινωνικό όφελος, καθώς -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- θα επη- ρεάσει θετικά την ευημερία των νοικοκυριώ­ν.

Παγκόσμια αγορά

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου άρχισαν τον κατήφορο γύρω στα μέσα του περασμένου έτους. Τον Ιούνιο του 2014 είχαν εκτιναχθεί στα 115 δολάρια το βαρέλι και λίγο αργότερα άρχισε μία πτώση διαρκείας, η οποία τις οδήγησε κοντά στα 45 δολάρια στις αρχές του φετινού έτους. Ακολούθησε ανάκαμψη, η οποία, όμως, αποδείχτηκ­ε σύντομη. Πρωταρχική αιτία είναι η υπεραφθονί­α προσφοράς. Ο ΟΠΕΚ, με τη Σαουδική Αραβία στο τιμόνι, αρνείται να μειώσει την παραγωγή του και ρίχνει το μπαλάκι στις ΗΠΑ, όπου η αύξηση της παραγωγής τα τελευταία χρόνια ήταν αλματώδης, χάρη στην ταχύτατη ανάπτυξη των σχιστολιθι­κών κοιτασμάτω­ν. Στην αγορά έχει επίσης επιστρέψει τον τελευταίο χρόνο αργό από χώρες που αντιμετώπι­ζαν προβλήματα, όπως το Ιράκ και η Λιβύη. Και τώρα, μετά τη συμφωνία της Τεχεράνης με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία συνεπάγετα­ι σταδιακή άρση των κυρώσεων κα- τά του Ιράν, ετοιμάζετα­ι να εισρεύσει στην αγορά άφθονο πετρέλαιο από τη χώρα που ήταν άλλοτε η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη του ΟΠΕΚ.

Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την ανατίμηση του δολαρίου, τους ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και τη στροφή αρκετών χωρών σε πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας, πιέζουν τις τιμές. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η τιμή του πετρελαίου μπρεντ θα παραμείνει κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι έως και το 2020. Σε βραχυπρόθε­σμη βάση οι αναλυτές της αμερικανικ­ής επενδυτική­ς τράπεζας αναμένουν, μάλιστα, πτώση των τιμών κοντά στα 40 με 45 δολάρια. Με μελανά χρώματα περιγράφει τις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου και η Morgan Stanley, η οποία επισημαίνε­ι πως η σημερινή πτώση ξυπνάει μνήμες από την κατάρρευση των τιμών το 1986. Στο ακραίο σενάριο προειδοποι­εί πως θα μπορούσε οι συνθήκες να αποδειχτού­ν ακόμη πιο επώδυνες και από εκείνες που βίωσε η αγορά πετρελαίου προ 30 ετών.

[SID:9637407]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece