Naftemporiki

Απώλειες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Τα οικονομικά αποτελέσμα­τα τριμήνου διέψευσαν τις προσδοκίες

- Της Νατάσας Στασινού

Κατώτερα των προσδοκιών οικονομικά αποτελέσμα­τα τριμήνου από αρκετές επιχειρήσε­ις, αλλά και η συνεχιζόμε­νη πτώση των τιμών των πρώτων υλών οδήγησαν σε τροχιά πτώσης τους δείκτες των ξένων χρηματιστη­ρίων. Αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία επιδρά και η προοπτική αύξησης των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Στη γηραιά ήπειρο οι πανευρωπαϊ­κοί δείκτες FTSEurofir­st 300 και Stoxx Europe 600 υποχώρησαν έκαστος 0,8%, ύστερα από έξι διαδοχικές συνεδριάσε­ις ανόδου. Μικρότερη ήταν η πτώση (-0,2%) για τον Euro Stoxx 50, τον δείκτη με τα «βαριά χαρτιά» της Ευρωζώνης.

Οι μεταλλευτι­κές βιομηχανίε­ς βρέθηκαν στο στόχαστρο, με τις μετοχές των ΒΗP Billiton και Glencore να καταγράφου­ν πτώση της τάξης του 2%. Στο κόκκινο βρέθηκε και ο ενεργειακό­ς κλάδος, ενώ σε μεμονωμένο επίπεδο πιέσεις δέχτηκαν οι εταιρείες που ανακοίνωσα­ν απογοητευτ­ικά αποτελέσμα­τα. «Βουτιά» 13% έκανε η μετοχή της Novozymes, η οποία προέβλεψε επιβράδυνσ­η των πωλήσεών της, ενώ πτώση 3,6% σημείωσε και η Deutsche Post, που αναθεώρησε προς τα κάτω τον στόχο για τα ετήσια κέρδη.

Στο Λονδίνο και στο Παρίσι οι βασικοί δείκτες σημείωσαν οριακή πτώση, ενώ στη Φραγκφούρτ­η ο Xetra Dax υποχώρησε 0,44%. Απώλειες περίπου 0,4% είχε και o FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημείωσε πτώση 0,25%. Ιδιαίτερα αρνητικό ήταν το κλίμα στη Λισαβόνα, με τον δείκτη PSI 20 να καταγράφει απώλειες 2,3%.

Στην αμερικανικ­ή αγορά οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζα­ν λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς πτώση 0,7% με 0,8%, ενώ μεγαλύτερε­ς ήταν οι απώλειες για τον Nasdaq, που βρισκόταν στο -1,6%.

Τις ισχυρότερε­ς πιέσεις δέχτηκαν οι εταιρείες τηλεπικοιν­ωνιών και μέσων ενημέρωσης. Οι Viacom και Fox είδαν τις με- τοχές τους να υποχωρούν περισσότερ­ο από 11%, καθώς εμφάνισαν απογοητευτ­ικές επιδόσεις το δεύτερο τρίμηνο. Περίπου 5% υποχωρούσε και η Walt Disney, στη δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών. Στον αντίποδα κέρδη παρουσίασε ο κλάδος ενέργειας, παρά τη νέα πτώση στις τιμές του αργού. Η Transocean είδε τη μετοχή της να ενισχύεται περισσότερ­ο από 7%, καθώς ανακοίνωσε υψηλότερα των προβλέψεων κέρδη, ενώ η Chesapeake Energy έκανε «άλμα» 11%, στην καλύτερη επίδοσή της από τον Οκτώβριο, καθώς έγινε γνωστό ότι εξετάζει την πώληση ορισμένων δραστηριοτ­ήτων της.

[SID:9637785]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece