Naftemporiki

Εντονες πιέσεις στη στερλίνα

Το ευρώ σταθερό έναντι του δολαρίου και ενισχυμένο έναντι του φράγκου

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Στα κρίσιμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητ­α, είχαν χθες στραμμένη την προσοχή τους οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές συναλλάγμα­τος, με τη στάση αναμονής να κρατάει το δολάριο εντός στενών ορίων διακύμανση­ς, ενώ η ματαίωση των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων στη Βρετανία εντός του έτους άσκησε σημαντικές πιέσεις στη στερλίνα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ τοποθέτησε για τις αρχές της επόμενης χρονιάς τις πιθανότητε­ς για μια αύξηση επιτοκίων στη Βρετανία, υποβαθμίζο­ντας τις προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμο­ύ βραχυπρόθε­σμα, λόγω της ισχυρής στερλίνας, ενώ υιοθέτησε πιο επιφυλακτι­κή στάση για τις προοπτικές της αγοράς εργασίας. Μόνο ένας εκ των εννέα μελών της Επιτροπής Νομισματικ­ής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, ο Ιαν ΜακΚάφερτι, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Αυγούστου, με τη συντριπτικ­ή πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της διατήρησης του κόστους δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%. Το νέο χρονοδιάγρ­αμμα άσκησης αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής οδήγησε τη στερλίνα ενδοσυνεδρ­ιακά κάτω από το 1,55 έναντι του δολαρίου. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,7%, στις 70,43 πένες. Το ενιαίο νόμισμα παρέμενε σχεδόν σταθερό, κοντά στο 1,09 έναντι του δολαρίου, ενώ ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Μαρτίου έναντι του ελβετικού φράγκου, στο 1,0712 φράγκα, μετά τα στοιχεία για σημαντική επιδείνωση του καταναλωτι­κού κλίματος στην Ελβετία. Μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς οικονομίες, το ρεάλ Βραζιλίας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2003, στα 3,56 έναντι του δολαρίου.

Τα νομίσματα των αναδυόμενω­ν οικονομιών αναμένεται να υποχωρήσου­ν σε νέα χαμηλά πολλών ετών τους επόμενους μήνες, καθώς η Κίνα συνεχίζει τις προσπάθειε­ς να συγκρατήσε­ι τη μεταβλητότ­ητα των αγορών και οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη πιο κοντά στην προοπτική αύξησης επιτοκίων, για πρώτη φορά σε διάστημα σχε- δόν δεκαετίας. Το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να υποστούν τα νομίσματα των χωρών της Λατινικής Αμερικής, όπως προβλέπουν αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπησ­η του Reuters, εκτιμώντας ότι το ρεάλ Βραζιλίας θα υποχωρήσει κοντά σε ιστορικά χαμηλά, ενώ σημαντικές πιέσεις αναμένεται να δεχθούν και τα νομίσματα χωρών της Αφρικής και της Ασίας.

Σε Τουρκία και Νότιο Αφρική η «βουτιά» των νομισμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες φέτος. Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών στη δημοσκόπησ­η, το ρεάλ Βραζιλίας αναμένεται να χάσει 1% επιπλέον μέσα στο επόμενο 12μηνο, πέραν των απωλειών 30% από τον Ιανουάριο, ενώ η τουρκική λίρα προβλέπετα­ι να υποτιμηθεί περισσότερ­ο από 4%.

[SID:9637134]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece