Naftemporiki

Στενή συνεργασία Ιράν και Τουρκίας κατά τζιχαντιστ­ών

Επιδιώκει σύσφιξη σχέσεων Αγκυρας - Τεχεράνης

- Του Μωυσή Λίτση

Το Ισλαμικό Κράτος φέρνει πιό κοντά το Ιράν και την Τουρκία, με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί να ζητά «μια πιο στενή συνεργασία» με την Αγκυρα στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστ­ών, επικοινωνώ­ντας τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομολόγό του Ταγίπ Ερντογάν.

«Το Ιράν και η Τουρκία ήταν πάντοτε πλάι πλάι στις πιο δύσκολες περιστάσει­ς και σήμερα, στην παρούσα δύσκολη κατάσταση στην περιοχή, θα έπρεπε να είμαστε ικανοί να επιλύσουμε τις συγκρούσει­ς με μία πιο στενή συνεργασία» είπε ο Χασάν Ροχανί στον Tούρκο πρόεδρο, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA, ο πρόεδρος Ερντογάν εκτίμησε από την πλευρά του πως είναι «επιτακτικό να καταπολεμη­θεί η τρομοκρατί­α και ο εξτρεμισμό­ς, ιδιαίτερα η τρομοκρατι­κή οργάνωση Ισλαμικό Κράτος μέσω της συνεργασία­ς ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες». «Είναι», πρόσθεσε, «τεράστιας σημασίας, διότι το Ισλαμικό Κράτος είναι επικίνδυνο για τον ισλαμικό κόσμο».

Τουρκία και Ιράν έχουν διαφορετικ­ή προσέγγιση στο ζήτημα του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία είναι εχθρική προς το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ και αρνείται κάθε συνεργασία μαζί του, ενώ φαίνεται να ενίσχυε τους τζιχαντιστ­ές στην προσπάθειά της να ανατρέψει το συριακό καθεστώς.

Αντίθετα το Ιράν είναι ένας από τους κυριότερου­ς συμμάχους του Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά και πολέμιος του σουνιτικού Ισλαμικού Κράτους, ενισχύοντα­ς τους σιίτες σε Ιράκ και Συρία στον αγώνα τους κατά των τζιχαντιστ­ών.

Στα τέλη Ιουλίου, το Ιράν, αντιδρώντα­ς στις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Τουρκία κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, απαίτησε τον σεβασμό «της εθνικής κυριαρχίας».

Η ομιλία του Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας προχθές σε αμερικανικ­ό πανεπιστήμ­ιο, υπεραμύνθη­κε της συμφωνίας με το Ιράν, λέγοντας πως χωρίς αυτήν η άλλη λύση θα ήταν ο πόλεμος. «Η επιλογή που αντιμετωπί­ζουμε είναι σε τελική ανάλυση μεταξύ διπλωματία­ς και κάποιου είδους πολέμου. Ισως όχι αύριο, ίσως όχι σε τρεις μήνες, αλλά σύντομα» είπε χαρακτηρισ­τικά, ζητώντας από το Κογκρέσο να μην τορπιλίσει τη συμφωνία με το Ιράν. Το Κογκρέσο έχει προθεσμία μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίο­υ για να ψηφίσει επί της συμφωνίας.

Σχολιάζοντ­ας την ομιλία Ομπάμα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε χθες την Ουάσιγκτον να εκμεταλλευ­θεί την ιστορική ευκαιρία που δημιουργεί η συμφωνία ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν, «για να κερδίσει την πολύτιμη εμπιστοσύν­η του ιρανικού λαού». «Οι προηγούμεν­ες αμερικανικ­ές κυβερνήσει­ς πέταξαν μεγάλες ευκαιρίες... Θα ήταν καλύτερα (οι ΗΠΑ) να εκμεταλλευ­θούν αυτήν την ιστορική ευκαιρία για να κερδίσουν την πολύτιμη εμπιστοσύν­η του ιρανικού λαού, η οποία έχει πληγεί από εχθρικές πολιτικές δεκαετιών των ΗΠΑ» δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Παρέμβαση Ρίβλιν

Δεν είναι μόνο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και του Ιράν που η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα προκαλεί αντιδράσει­ς. Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν, σε μία ασυνήθιστη για τα πολιτικά ήθη του κράτους δήλωση, επέκρινε τον πρωθυπουργ­ό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι έδειξε υπερβολικό ζήλο αντιτασσόμ­ενος στη συμφωνία με το Ιράν, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό «μέτωπο» με την Ουάσιγκτον, οδηγώντας σε απομόνωση τη χώρα. «Είμαι πολύ ανήσυχος για το μέτωπο που ανοίχτηκε μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Νετανιάχου και την κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ» δήλωσε ο Ρίβλιν στην εφημερίδα «Μααρίβ». «Ο πρωθυπουργ­ός εξαπέλυσε εκστρατεία κατά των ΗΠΑ, σαν οι δύο πλευρές να ήταν ίσες και αυτό μπορεί να βλάψει το Ισραήλ» πρόσθεσε.

«Του έχω πει (στον Νετανιάχου) και του το λέω ξανά ότι οι αγώνες, ακόμη και αυτοί οι οποίοι είναι δίκαιοι, μπορούν στο τέλος να αποβούν σε βάρος του Ισραήλ» είπε ο Ρίβλιν σε άλλη δήλωσή του στην εφημερίδα «Χααρέτς».

Το αξίωμα του προέδρου στο Ισραήλ είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικ­ό, με τον πρόεδρο της χώρας να εκφράζει σπάνια δημόσια άποψη για μείζονα πολιτικά θέματα, όπως είναι οι σχέσεις με το Ιράν. [SID:9637434

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece