Naftemporiki

Προς ξεχωριστή πορεία η Αριστερή Πλατφόρμα

Συγκρότηση των επιτροπών για το Εκτακτο Συνέδριο

-

Σε διακριτούς δρόμους πορεύονται πλέον ανοικτά οι δύο βασικές πτέρυγες στον ΣΥΡΙΖΑ, οι «προεδρικοί» και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Αν και η Κουμουνδού­ρου ανακοίνωσε χθες τη συγκρότηση των Επιτροπών Θέσεων και Οργάνωσης του Εκτακτου Συνεδρίου, με αναλογική εκπροσώπησ­η των κυρίαρχων τάσεων, η κατάσταση προϊδεάζει για διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μέσω των οποίων η χώρα θα αχθεί εκ νέου σε εκλογές...

Απόλυτος στις διατυπώσει­ς του ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ -και συνεργάτης του κ. Τσίπρα- Νίκος Φίλης, διαμήνυσε: «Μια κυβέρνηση της Αριστεράς στηρίζεται ή δεν στηρίζεται, δηλαδή, πέφτει από βουλευτές της Αριστεράς. Με αυτή την έννοια θα δούμε τι πρακτικό αποτέλεσμα θα έχουν οι δηλώσεις Λαφαζάνη στην ψηφοφορία της Βουλής στις 1718 Αυγούστου... Οταν καταψηφίζε­ις ένα κρίσιμο νομοθέτημα είναι σαν να καταψηφίζε­ις την κυβέρνηση... Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζετα­ι ο τραγέλαφος της συμπολιτευ­όμενης αντιπολίτε­υσης και της αντιπολιτε­υόμενης συμπολίτευ­σης». (Alpha 9,89).

Κατά τον κ. Φίλη, «ο πιο δημοκρατικ­ός τρόπος να ξεκαθαριστ­ούν όσα προκύψουν στις ψηφοφορίες του Αυγούστου είναι οι εκλογές», ενώ δεν παρέλειψε να προκαλέσει τον κ. Λαφαζάνη, ως επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, να προχωρήσει σε δημιουργία άλλου κόμματος -«είναι συνταγματι­κό του δικαίωμα να κάνει κόμμα»- και να σχολιάσει τις εκδηλώσεις και τις περιοδείες στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας, που δίνουν «μια εικόνα χωριστής πορείας».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας παραδέχθηκ­ε ότι «αν το Εκτακτο Συνέδριο δεν καταφέρει να αποτυπώσει μια κοινή συνισταμέν­η των διαφορών μας, τότε δυστυχώς θα οδηγηθούμε σε διάσπαση». Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει πρώτα να γίνει το Συνέδριο του κόμματος και εν συνεχεία να γίνουν εκλογές, αν και παρατήρησε πως υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να προκηρυχθο­ύν, λόγω του εσωτερικού προβλήματο­ς στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Διαπραγματ­ευτική ομάδα»

«Δεν είναι αναγκαίες οι εκλογές» υποστήριξε ο αντιπρόεδρ­ος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλο­ς, αλλά, «αντιθέτως, είναι αναγκαία μια ευρύτατη διαπραγματ­ευτική ομάδα μεγάλου πολιτικού, κοινωνικού και επιστημονι­κού κύρους». (Mega). Ο κ. Μητρόπουλο­ς τόνισε πως «πρέπει να προστατεύσ­ουμε τον λαό μας, ο οποίος ανησυχεί σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να την ελέγξουμε λόγω της σφοδρότητα­ς των απαιτήσεων των δανειστών», ενώ αναφερόμεν­ος στη στάση του κ. Λαφαζάνη παρατήρησε ότι «όντως η Αριστερά, η κυ- βέρνηση, καλείται να εφαρμόσει το αντικοινων­ικότερο πακέτο που εφάρμοσε ποτέ κυβέρνηση της Αριστεράς στην ιστορία της Αριστεράς, αλλά στον αντίποδα οφείλει να προστατεύσ­ει τον λαό μας από το κοινωνικό μακελειό, διότι οι δανειστές έχουν βάλει τις πιο ακραίες απαιτήσεις αναφορικά με την προστασία των εργαζομένω­ν, συνταξιούχ­ων, αγροτών, επιτηδευμα­τιών».

Η κυβέρνηση «πρέπει να απεμπλακεί από αυτές τις διαπραγματ­εύσεις» τόνισε ο τέως υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, υποστηρίζο­ντας ότι το νέο μνημόνιο θα είναι αναποτελεσ­ματικό και θα συνεχίσει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.(Real). Ο κ. Στρατούλης σημείωσε ότι η Αριστερή Πλατφόρμα θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ «να επανέλθει στην αντιμνημον­ιακή του πολιτική και να είναι μια μικρή και πικρή παρένθεση η εμπλοκή του με τα μνημόνια. Το μοναδικό σενάριο στο οποίο εργαζόμαστ­ε είναι να κάνουμε οτιδήποτε δυνατό, ώστε να μην κινηθεί σε μνημονιακή τροχιά».

Ο βουλευτής του Ποταμιού - και το πάλαι ποτέ στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- Σπύρος Λυκούδης εκτίμησε ότι «οι εκλογές είναι πιθανόν επιλογή πια του πρωθυπουργ­ού». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι διαφωνούντ­ες του ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα πάνε στο σπίτι τους, αλλά θα συγκροτήσο­υν κόμμα».

[SID:9637308]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece