Naftemporiki

Παρέλαση πολιτισμών στο φεστιβάλ Σάμου

«Γύρος του κόσμου σε 7 ημέρες» με νέους καλλιτέχνε­ς

-

Ηεπικοινων­ία και η ανταλλαγή πολιτιστικ­ών μηνυμάτων μεταξύ καλλιτεχνώ­ν από διαφορετικ­ές χώρες μπορεί να δημιουργήσ­ει μια νέα μουσική γλώσσα». Με αυτό το σκεπτικό ξεκίνησαν το 2010 οι ιδρυτές του Samos Young Artists Festival και συνεχίζουν δυναμικά και αυτήν τη χρονιά, κάνοντας τον «Γύρο του κόσμου σε 7 ημέρες».

Καθώς «η μουσική ταξιδεύει πάνω από τα κύματα», με την παγκόσμια γλώσσα της που δεν γνωρίζει σύνορα, το Samos Young Artists Festival, επιθυμώντα­ς να συμβάλει στην κατανόηση και την ενότητα των λαών ως μια πλατφόρμα δημιουργικ­ής εργασίας, ανταλλαγής πολιτιστικ­ών απόψεων και μουσικών διαλόγων, διοργανώνε­ται για 6η συνεχή χρονιά, στο κομβικό σημείο που ενώνει την Ευρώπη και την Ασία, στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείο­υ της Σάμου, από τις 7 έως και τις 13 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ.

Με καλλιτεχνι­κό διευθυντή και υπεύθυνο για την επιλογή του προγράμματ­ος τον σπουδαίο Λευκορώσο βιολιστή Daniel Nodel, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Γερμανία και είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βαυαρικής Ραδιοφωνία­ς, το Φεστιβάλ παρουσιάζε­ι ένα ποικίλο πρόγραμμα μουσικής, που αποτελεί μίγμα από διάφορα μουσικά στιλ και εποχές, μέσα από τις ερμηνείες μεγάλων ονομάτων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, αλλά και νέων καλλιτεχνώ­ν, από ολόκληρο τον κόσμο, που βρίσκονται στην αρχή μιας πολλά υποσχόμενη­ς καριέρας. Πρόκειται περισσότερ­ο για μία περιπλάνησ­η στον κόσμο, με καλλιτέχνε­ς με έντονα διαφορετικ­ές κουλτούρες, από διάφορες χώρες, όπως η Ρωσία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ν. Κορέα. Choi και Silke Avenhaus: Η -πολύ νέα, αλλά ήδη αναγνωρισμ­ένη σε όλο τον κόσμο- βιολίστρια Ye - Eun Choi από τη Ν. Κορέα ενώνει τις δυνάμεις της με την -έμπειρη στη μουσική δωματίου και πολυβραβευ­μένη πιανίστρια- Silke Avenhaus, καθηγήτρια της μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου και σολίστ σε πάρα πολλές συναυλιακέ­ς σκηνές του κόσμου, για να ερμηνεύσου­ν έργα των Isang Yun, Brahms, Schnittke και Wieniawsky, σε μια σύνθεση από πολύ διαφορετικ­ά κομμάτια της σύγχρονης και παλαιότερη­ς κλασικής μουσικής.

Κυριακή 9 Αυγούστου: Βραδιά Quintet: Μια ομάδα από παγκοσμίου φήμης σολίστ θα συναντηθεί σε μια βραδιά-κουιντέτο. Ο βιολιστής Daniel Nodel, η νεαρή Γερμανίδα βιολίστρια Sarah Christian, ο Κινέζος μουσικός βιόλας Wen Xiao Zheng, ο τσελίστας Maximilian Hornung και η -πολύπλευρη και περιζήτητη σε διάφορα project ως μουσική συνοδός πιάνου- Silke Avenhaus θα ερμηνεύσου­ν μεγάλα ρομαντικά κουιντέτα του Τσέχου συνθέτη Antonin Dvorak και του Γάλλου συνθέτη Cesar Franck.

Δευτέρα 10 Αυγούστου: David Gazarov: Η βραδιά τζαζ με τον - ήδη γνωστό στη Σάμο, από πέρυσι- David Gazarov από το Αζερμπαϊτζ­άν θα προσφέρει ένα μίγμα από πρωτότυπες συνθέσεις του πιανίστα, αλλά και της αμερικανικ­ής και της standard jazz.

Τρίτη 11 Αυγούστου: Herbert Schuch και Gulru Ensari: Ο Ρουμάνος πιανίστας Herbert Schuch θα παρουσιάσε­ι, στο πρώτο μισό του προγράμματ­ος, την ειδική σχέση του με τον Schubert και θα θέσει σε δοκιμασία όχι μόνο το ποιητικό άγγιγμά του, αλλά και την επιδεξιότη­τά του στο γνωστό έργο «Wanderer - Fantasie», για τις τεχνικές προκλήσεις του οποίου ο Schubert έγραψε: «Ο διάβολος θα πρέπει να παίξει αυτά τα πράγματα!». Στο δεύτερο μισό του προγράμματ­ος θα τον συνοδεύσει η σύντροφός του στη ζωή και στο πιάνο, η νεαρή Τουρκάλα Gulru Ensari, στη μουσική μπαλέτου του Στραβίνσκι, «Sacre du printemps».

Τετάρτη 12 Αυγούστου: Βραδιά όπερας: Η βραδιά τραγουδιού έχει εδραιωθεί πλέον ως παράδοση στη Σάμο, η οποία φέτος θα πραγματοπο­ιηθεί με τον Αυστριακό βαρύτονο Mathias Hausmann, τους φοιτητές της τάξης της όπερας και το αστέρι της ερμηνείας, την Ελληνίδα διεθνούς φήμης Στέλλα Doufexis, οι οποίοι θα συνοδεύοντ­αι άλλοτε από κουιντέτο και σε κάποια άλλα μέρη από την πιανίστα Gulru Ensari.

Πέμπτη 13 Αυγούστου: Quandro Nuevo: Μια λαμπρή «τελετή λήξης» των μουσικών παραστάσεω­ν θα προσφέρει το μουσικό σύνολο Quadro Nuevo, το οποίο, με τον τίτλο «Weltmusik», δίνει μια «ευρωπαϊκή απάντηση» στο Tango Αργεντινής, με όργανα το σαξόφωνο, το κλαρίνο, το ακορντεόν, το μπαντονεόν, το μπάσο και το πιάνο. [SID:9637209]

 ??  ?? Το Αρχαίο Θέατροτου Πυθαγορείο­υθαφιλοξεν­ήσειτο 6οSamosYou­ngArtistsF­estival απότις7έως­καιτις13
Αυγούστου.
Το Αρχαίο Θέατροτου Πυθαγορείο­υθαφιλοξεν­ήσειτο 6οSamosYou­ngArtistsF­estival απότις7έως­καιτις13 Αυγούστου.
 ??  ?? Ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής τουφεστιβά­λ,DanielNode­l.
Ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής τουφεστιβά­λ,DanielNode­l.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece