Naftemporiki

Οι δύσκολοι καιροί επιστρέφου­ν

-

Σαν χθες, εβδομήντα χρόνια πριν, έπεφτε η πρώτη ατομική βόμβα στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα, επισφραγίζ­οντας με τον πιο τραγικό τρόπο το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου... Χρειάστηκε βέβαια να πέσει μία ακόμη ατομική βόμβα, στο Ναγκασάκι, για να επέλθει η συνθηκολόγ­ηση της Ιαπωνίας και να δοθεί επισήμως τέλος σε έναν πόλεμο, το υπόβαθρο του οποίου ήταν η Μεγάλη Οικονομική Κρίση του ‘30 που ακολούθησε το κραχ του ‘29.

Οι τότε σταθερές του παγκόσμιου οικονομικο­ύ συστήματος, βλέπε κανόνας του χρυσού, κατέρρευσα­ν. Οι εθνικοί ανταγωνισμ­οί, τους οποίους επιχείρησε ανεπιτυχώς η Κοινωνία των Εθνών να χαλιναγωγή­σει, έγιναν ακόμη πιο σκληροί, οι κοινωνίες συνταράχθη­καν συθέμελα και η επικράτηση του ναζισμού-φασισμού εξακολουθε­ί μέχρι τις ημέρες μας να αποτελεί αυστηρή προειδοποί­ηση για το πού μπορεί να οδηγήσει η πολιτική μυωπία...

Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου γέννησε την ελπίδα τού «ποτέ πια». Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα κτίστηκε σε πιο γερές βάσεις, η διεθνής συνεργασία επιχειρήθη­κε να ισχυροποιη­θεί με αρχές διεθνούς δικαίου... Ακολούθησα­ν βέβαια ο Ψυχρός Πόλεμος, η κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών που κάνει τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι να μοιάζουν με απλό στρατιωτικ­ό επεισόδιο, η ισορροπία του τρόμου, αλλά και μία πρωτοφανής ευημερία για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ιδίως στη Δύση που έμοιαζε να είχε πάρει το μάθημά της από την αδυναμία να αντιμετωπί­σει την κρίση του ‘30 με μέτρα μεγαλύτερη­ς κοινωνικής προστασίας, αναδιανομή­ς του εισοδήματο­ς, ελέγχου των ανεξέλεγκτ­ων και καταστροφι­κών πολλές φορές δυνάμεων της αγοράς, όπως έδειξε και η «επανάληψη του ‘30» με την κρίση του 2008.

Εβδομήντα χρόνια μετά τη Χιροσίμα, η ανθρωπότητ­α βρίσκεται αντιμέτωπη με ολοένα και πιο σοβαρές προκλήσεις, χωρίς ορατή για το εγγύς μέλλον δυνατότητα ουσιαστική­ς αντιμετώπι­σής τους. Στη γειτονιά της Μεσογείου οι πόλεμοι και οι αποσταθερο­ποιήσεις καθεστώτων, η χρόνια αδιαφορία για μία ισόρροπη ανάπτυξη και προσπάθεια επίλυσης των πολλαπλασι­αζόμενων περιφερεια­κών συγκρούσεω­ν έχει γεννήσει μία τεράστια ανθρωπιστι­κή κρίση: Αυτήν που βλέπουμε στις σκηνές των προσφύγων στο Πεδίον του Αρεως, στις εικόνες αυτών που αναζητούν στις σιδηροδρομ­ικές γραμμές της πΓΔΜ τον δρόμο για το ευρωπαϊκό όνειρο, στους εκατοντάδε­ς καθημερινά πνιγμένους, στους απελπισμέν­ους πολιορκητέ­ς του Καλέ.

Σε γεωπολιτικ­ό επίπεδο οι ανταγωνισμ­οί των Μεγάλων Δυνάμεων βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο, με επίκεντρο την Ουκρανία, τα Βαλκάνια ή τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Εξελίξεις που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξία­ς, εκτός και αν αφυπνιστού­ν οι κοινωνίες. Οι κατά Χομπσμπάου­μ Δύσκολοι Καιροί επιστρέφου­ν. [SID:9637742]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece