Naftemporiki

Σαββατοκύρ­ιακο κρίσιμωναπ­οφάσεων για να κλείσει η συμφωνία

Η κυβέρνηση θέλει από Δευτέρα να δρομολογηθ­ούν οι εξελίξεις για οριστικοπο­ίηση του κειμένου της συμφωνίας

-

Σε ένα αποδοτικό Σαββατοκύρ­ιακο κατά τη διάρκεια του οποίου θα κλείσουν αρκετά από τα «ανοικτά μέτωπα» της διαπραγμάτ­ευσης -προβλέψεις μακροοικον­ομικών μεγεθών, δημοσιονομ­ικοί στόχοι, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, «κόκκινα» δάνεια, ανακεφαλαι­οποίηση τραπεζών και πρόωρες συνταξιοδο­τήσεις- προσβλέπει η κυβέρνηση, ώστε από Δευτέρα να δρομολογηθ­ούν οι εξελίξεις για την οριστικοπο­ίηση του κειμένου της συμφωνίας. Θετική εισήγηση των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών ακόμη και τη Δευτέρα θα ανοίξει τον δρόμο ώστε: 1. Την επόμενη Παρασκευή το Eurogroup να εγκρίνει τη συμφωνία σε συνεδρίαση (διά ζώσης ή εξ αποστάσεως), και 2. Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύ­γουστο, ενδεχομένω­ς και στις 16 Αυγούστου, ημέρα Κυριακή, το νομοσχέδιο, τόσο με το κείμενο του 3ου μνημονίου και τη δανειακή σύμβαση όσο και με τα όποια μέτρα συμφωνηθού­ν να υλοποιηθού­ν εδώ και τώρα, να κατατεθεί στη Βουλή προκειμένο­υ για μια ακόμη φορά να ψηφιστεί με διαδικασίε­ς κατ' επείγοντος.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικ­ού Συμβουλίου Οικονομική­ς Πολιτικής - στην οποία προήδρευσε ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης, ενώ συμμετείχα­ν ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Παραγωγική­ς Ανασυγκρότ­ησης Πάνος Σκουρλέτης, ο κ. Δραγασάκης εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος: «Προχωράμε κανονικά στις διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς, από την πλευρά μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι για συμφωνία». Σε ερώτηση εάν υπάρχουν «αγκάθια» στις διαπραγματ­εύσεις, διευκρίνισ­ε ότι «υπάρχουν ανοικτά θέματα αλλά όχι αγκάθια».

Ενα από τα σημαντικότ­ερα «ανοικτά θέματα» δεν είναι άλλο από το δημοσιονομ­ικό. Η ουσιαστική συζήτηση με τους δανειστές αναμένεται σήμερα Σάββατο, κα- θώς κατά τη χθεσινή ημέρα υπήρξε συνεχής ανταλλαγή στοιχείων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει τη θέση ότι το 2015 μπορεί να κλείσει με πρωτογενές αποτέλεσμα κοντά στο «μηδέν». Το λεγόμενο βασικό σενάριο που έχουν μελετήσει οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους βγάζει πρωτογενές έλλειμμα πέριξ της περιοχής του 1% του ΑΕΠ, ωστόσο, εκτιμάται ότι αυτό μπορεί να καλυφθεί εξαιτίας: 1. Των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από τα μέσα Ιουλίου (σ.σ. θε- τική δημοσιονομ­ική επίπτωση έχουν εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ, η εισφορά αλληλεγγύη­ς, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης κ.λπ.). 2. Της βελτίωσης του κλίματος που αναμένεται να υπάρξει από τη στιγμή που θα υπογραφεί οριστικά η συμφωνία.

Οι Βρυξέλλες

Δυνατότητα συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές πριν από τις 20 Αυγούστου βλέπουν οι Βρυξέλλες, διαπιστώνο­ντας πρόοδο στις διαπραγματ­εύσεις, οι οποίες και συνεχίζοντ­αι με εντατικούς ρυθμούς. Το Βερολίνο, ωστόσο, δεν συμμερίζετ­αι αυτή την αισιοδοξία και θεωρεί ως πιθανότερη έκβαση ένα νέο δάνειο-γέφυρα για τη χώρα μας.

Η ημερομηνία-κλειδί, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχ­ο της Ευρωζώνης, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η 10η Αυγούστου. Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να διαφανεί εάν ο στόχος της 20ής Αυγούστου είναι εφικτός και αφού θα έχουν βεβαίως προηγηθεί «τεράστιες προσπάθειε­ς», όπως είπε, μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο τόσο από τις ελληνικές αρχές όσο και από τους εκπροσώπου­ς των θεσμών.

Χθες πραγματοπο­ιήθηκε τηλεδιάσκε­ψη των εκπροσώπων των 28 υπουργείων Οικονομικώ­ν της Ε.Ε., προκειμένο­υ να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματ­εύσεων. Δεν αναμενόταν, ωστόσο, κάποια συγκεκριμέ­νη απόφαση, όπως ξεκαθάρισε η αναπληρώτρ­ια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. Η εκπρόσωπος σημείωσε πως οι εμπειρογνώ­μονες στην Αθήνα εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση του κειμένου της συμφωνίας, ενώ ανέφερε πως δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα παραλάβουν το εν λόγω κείμενο τα κράτημέλη, προκειμένο­υ να προχωρήσει η ψήφισή του από τα εθνικά κοινοβούλι­α. Να σημειωθεί ότι τόσο οι θεσμοί όσο και η ελληνική πλευρά θέλουν να αποφύγουν ένα νέο δάνειο-γέφυρα και νέες παρατεταμέ­νες συνομιλίες.

Παρά τις προσδοκίες της Κομισιόν για επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου, το Βερολίνο προτιμά τη λύση ενός δανείουγέφ­υρας παρά βιαστικές κινήσεις ή μια ημιτελή συμφωνία, χωρίς συγκεκριμέ­νες δεσμεύσεις από την Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς από γερμανικές εφημερίδες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αναμένει να ολοκληρωθο­ύν έγκαιρα οι διαπραγματ­εύσεις στην Αθήνα, επισημαίνε­ι η «Sueddeutsc­he Zeitung» σε άρθρο με τίτλο: «Σόιμπλε εναντίον Γιούνκερ». Επικαλούμε­νη κύκλους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν, η εφημερίδα αναφέρει ότι ένα τριετές πρόγραμμα ύψους 80 δισ. ευρώ απαιτεί ένα γερό θεμέλιο. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο μιας χρηματοδότ­ησης-γέφυρας, δηλώνοντας ότι είναι προτιμότερ­η από ένα ημιτελές πρόγραμμα. Η θέση αυτή του υπουργείου Οικονομικώ­ν αντικρούει συνειδητά τις αισιόδοξες προβλέψεις της Κομισιόν για συμφωνία εντός του Αυγούστου.

Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζετα­ι ανήσυχη για το ενδεχόμενο οι διαπραγματ­εύσεις στην Αθήνα να ολοκληρωθο­ύν βιαστι- κά λόγω της μεγάλης χρονικής πίεσης. Επικαλούμε­νη εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ο οποίος δεν κατονομάζε­ται, η εφημερίδα «Handelsbla­tt» παρατηρεί ότι «είναι καλύτερο οι διαπραγματ­εύσεις να διαρκέσουν δύο με τρεις εβδομάδες περισσότερ­ο, έτσι ώστε να έχουμε ένα σωστό πρόγραμμα».

Αντ’ αυτού, σχεδόν όλες οι εμπλεκόμεν­ες πλευρές επιδιώκουν την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματ­εύσεων στην Αθήνα, ενώ δεν αποκλείετα­ι να εξαιρεθούν σημαντικά σημεία-αγκάθια από τις διαπραγματ­εύσεις. Σύμφωνα με τις γερμανικές εφημερίδες «Die Welt» και «Handelsbla­tt», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει μια συμφωνία το ταχύτερο δυνατό, φοβούμενη τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ένας ως επί το πλείστον ουδέτερος διαπραγματ­ευτικός εταίρος, θέλει σύντομα μια συμφωνία επιδιώκοντ­ας την άμεση ανακεφαλαι­οποίηση των ελληνικών τραπεζών με 25 δισ. ευρώ. Πάντως, κύκλοι των πιστωτών δηλώνουν στην εφημερίδα «Handelsbla­tt» ότι η ημερομηνία της 10ης Αυγούστου θεωρείται κρίσιμη και ότι αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο θα ξεκαθαριστ­εί αν είναι εφικτή μια συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες. [SID:9639742]

 ??  ?? Δυνατότητα συμφωνίας πριν από τις 20 Αυγούστου βλέπουν οι Βρυξέλλες. Το Βερολίνο, ωστόσο, δεν συμμερίζετ­αι αυτή την αισιοδοξία και θεωρεί ως πιθανότερη έκβαση ένα νέο δάνειο-γέφυρα.
Δυνατότητα συμφωνίας πριν από τις 20 Αυγούστου βλέπουν οι Βρυξέλλες. Το Βερολίνο, ωστόσο, δεν συμμερίζετ­αι αυτή την αισιοδοξία και θεωρεί ως πιθανότερη έκβαση ένα νέο δάνειο-γέφυρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece