Naftemporiki

Αποθεματικ­ό 50 δισ. ευρώ με ορίζοντα 30ετίας

-

Η συμφωνία των Βρυξελλών προβλέπει τη δημιουργία Ταμείου στο οποίο, με ορίζοντα 30ετίας, θα δημιουργηθ­εί αποθεματικ­ό ύψους 50 δισ. ευρώ, ως αξία των περιουσιακ­ών του στοιχείων. Στο Ταμείο αυτό θα περάσει η «σκυτάλη» της αξιοποίηση­ς της δημόσιας περιουσίας. «Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο, με τελείως διαφορετικ­ή λειτουργία και λογική από αυτή του ΤΑΙΠΕΔ, παρόμοιο με αυτά που έχουν ήδη δημιουργήσ­ει αρκετά κράτη σε όλα τα μέρη του πλανήτη, όπως η Νορβηγία, η Αυστραλία κ.ά.» ανέφερε χθες αρμόδια κυβερνητικ­ή πηγή. Στο νέο Ταμείο Αποκρατικο­ποιήσεων -το οποίο θα έχει έδρα στην Αθήνα, θα ελέγχεται από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση και θα εποπτεύετα­ι από την Κομισιόναν­αμένεται να περιέλθουν αρκετά περιουσιακ­ά στοιχεία του Δημοσίου όπως:

μετοχές κρατικών επιχειρήσε­ων, εισηγμένων και μη (πλην αυτών που θα πουληθούν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, όπως για παράδειγμα των Ελληνικών Πετρελαίων, των ΕΛΤΑ κ.λπ.)

υποδομές, όπως για παράδειγμα τα λιμάνια αλλά και οι μαρίνες. Ηδη υποψήφιες προς αξιοποίηση είναι οι μαρίνες σε Χίο, Πύλο αλλά και Αλιμο.

ακίνητα του Δημοσίου και τέλος

τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευ­ση του ορυκτού φυσικού πλούτου της χώρας - υδρογονάνθ­ρακες κ.λπ. Από τα 50 δισ. ευρώ το 50% θα χρησιμοποι­ηθεί ως εγγύηση των τραπεζών -εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10 έως 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες ανακεφαλαι­οποίησης των τραπεζών-, ενώ το υπόλοιπο 50% θα πάει σε ανάπτυξη (δηλαδή σε ποσοστό 25%) και χρέος (το υπόλοιπο 25%). [SID:9639654]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece