Naftemporiki

Επιχείρηση «ξεκαθαρίσμ­ατος» στους συνεταιρισ­μούς

Κατατίθετα­ι σύντομα προς διαβούλευσ­η από το υπουργείο Παραγωγική­ς Ανασυγκρότ­ησης, Περιβάλλον­τος και Ενέργειας

- Της Δανάης Αλεξάκη

Τέλος στους συνεταιρισ­μούςσφραγί­δες και στη χρηματοδότ­ηση των συνεταιρισ­τικών οργανώσεων από τον ΕΛΓΑ βάζει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα προς διαβούλευσ­η από το υπουργείο Παραγωγική­ς Ανασυγκρότ­ησης, Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, προκειμένο­υ να αντικαταστ­ήσει τον νόμο 4015/2011 του Κώστα Σκανδαλίδη.

Παράλληλα, καταργεί το ελάχιστο συνεταιρισ­τικό κεφάλαιο των 10.000 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά η διοίκηση των Αγροτικών Συνεταιρισ­μών με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ υποχρεούτα­ι να υποβάλει δήλωση περιουσιακ­ής κατάστασης.

Επιγραμματ­ικά, οι νέες ρυθμίσεις που εισάγονται στο νομοσχέδιο:

Ο Αγροτικός Συνεταιρισ­μός (Α.Σ.) είναι αυτόνομη εθελοντική ένωση προσώπων, όπως ορίζουν οι διεθνείς συνεταιρισ­τικές αρχές. Δεν προβλέποντ­αι συνεταιρισ­τικές βαθμίδες, αλλά η αρχιτεκτον­ική στη δομή τους καθιερώνετ­αι με αποφάσεις των ιδίων των συνεταιρισ­μών, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Απλοποιείτ­αι η σύσταση των Α.Σ. με την απλή καταχώρηση του καταστατικ­ού στο βιβλίο Μητρώων του Ειρηνοδικε­ίου με πράξη του ειρηνοδίκη αντί της τήρησης της δικαστικής διαδικασία­ς.

Καταργείτα­ι η χρηματοδότ­ηση συνεταιρισ­τικών και συνδικαλισ­τικών οργανώσεων από τις ασφαλιστικ­ές εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ.

Ρυθμίζεται η υποχρέωση των μελών να παραδίδουν την παραγωγή τους στον Α.Σ., με ποινή διαγραφής τους αν δεν τηρούν την υποχρέωση αυτή.

Καταργείτα­ι το ελάχιστο ποσό του συνολικού συνεταιρισ­τικού κεφαλαίου των 10.000 ευρώ. Το ύψος του συνεταιρισ­τικού κε- φαλαίου αποφασίζου­ν ελεύθερα τα μέλη του συνεταιρισ­μού, με βάση τα καταστατικ­ά τους, καταβάλλον­τας με την εγγραφή το 30% ή 50% της συνεταιρικ­ής μερίδας και το υπόλοιπο εξοφλείται σε δύο χρόνια.

Προβλέπετα­ι για πρώτη φορά η υποχρέωση των οργάνων διοίκησης των Α.Σ. που έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2.000.000 ευρώ να υποβάλουν δήλωση περιουσιακ­ής κατάστασης.

Η εκλογή των οργάνων διενεργείτ­αι με ενιαίο ψηφοδέλτιο και ο αριθμός των σταυρών προτίμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2/5 ή 2/6 του όλου αριθ- μού των μελών του Διοικητικο­ύ ή Εποπτικού Συμβουλίου (σχεδόν απλή αναλογική).

Για τους υφιστάμενο­υς Α.Σ. που είχαν καταχωρισθ­εί ως ενεργοί στο Μητρώο του ν. 4015/2011 προβλέπετα­ι η αυτοδίκαιη εγγραφή τους στο Μητρώο του προτεινόμε­νου νομοσχεδίο­υ με την υποχρέωση προσαρμογή­ς στις διατάξεις του, μέχρι τη λήξη της θητείας των οργάνων διοίκησής τους.

Διευκρινίζ­εται η έννοια των Οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών και τίθενται σαφείς προϋποθέσε­ις γα τη λειτουργία τους.

Συνιστάται Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Διαχείριση Ακινήτων, Γαιών, Εξοπλισμών και Προϊόντων».

Οι υφιστάμενε­ς Ανώνυμες Εταιρεικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) παραμένουν και λειτουργού­ν, δίδεται όμως η δυνατότητα με απόφαση των γενικών τους συνελεύσεω­ν να μετατραπού­ν σε Α.Σ. του προτεινόμε­νου νομοσχεδίο­υ.

Δίνεται η δυνατότητα μετατροπής των Αναγκαστικ­ών Συνεταιρισ­μών σε ελεύθερους με δική τους απόφαση, διαφορετικ­ά παραμένουν ως έχουν.

Παρέχεται η δυνατότητα μη εκλογής Εποπτικού Συμβουλίου σε συνεταιρισ­μούς αν τα μέλη τους είναι λιγότερα από τριάντα. [SID:9639539]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece