Naftemporiki

Πάνω από 2 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές στη ΔΕΗ

Τριπλασιάσ­θηκε η «μαύρη τρύπα» στην πενταετία

-

Πάνω από 2 δισ. ευρώ έχουν φτάσει οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές στη ΔΕΗ από καταναλωτέ­ς, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΓΕΝΟΠ, ύστερα από συνάντηση που είχε το προεδρείο της με τον γενικό διευθυντή Εμπορίας της Επιχείρηση­ς, Λάζαρο Καραλάζο.

Το μεγαλύτερο μέρος, που αγγίζει το 1,5 δισεκατομμ­ύριο ευρώ, είναι το ποσό που οφείλουν οι καταναλωτέ­ς στη Μέση και Χαμηλή κατανάλωση (νοικοκυριά και μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις). Εξ αυτών, τα 300 εκατομμύρι­α ευρώ αφορούν 440.000 πρώην πελάτες της ΔΕΗ (τα ποσά αυτά η ΔΕΗ τα διεκδικεί μέσω της δικαστικής οδού), οι οποίοι έχουν μεταπηδήσε­ι σε άλλους παρόχους ρεύματος.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΓΕΝΟΠ προκύπτει ότι οι οφειλές προς την εταιρεία τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν σχεδόν τριπλασιασ­τεί, αφού από τα 700 εκατομμύρι­α που ήταν το 2011, σήμερα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη με αυξητικές τάσεις, όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρει η συνδικαλισ­τική οργάνωση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά την επιβολή των capital controls, οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς την εταιρεία από 1,8 δισ. ευρώ ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ και το διάστημα της τραπεζικής αργίας έτρεχαν με ρυθμό της τάξης του 10%.

Πιο συγκεκριμέ­να, 280 εκατομμύρι­α ευρώ αφορούν σε οφειλές υψηλής κατανάλωση­ς (Υψηλή Τάση), εκ των οποίων τα 250 εκατομμύρι­α αφορούν τις ενεργοβόρε­ς βιομηχανίε­ς, για τις οποίες μάλιστα υφίσταται η γνωστή διαδικασία προσφυγής στη διαιτητική διαδικασία.

Το ποσό των 220 εκατ. ευρώ οφείλει το ελληνικό Δημόσιο, εκ των οποίων τα 115 εκατ. αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (κυρίως τις Δημοτικές Επιχειρήσε­ις Υδρευσης Αποχέτευση­ς (ΔΕΥΑ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ).

Αμεσος στόχος της Επιχείρηση­ς και δη της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας, όπως ανέφερε ο κ. Καραλάζος στο προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, είναι η ανάσχεση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, ενώ σε δεύτερη φάση η μείωσή τους.

Καταγγέλλε­ι τη ΡΑΕ

Ταυτόχρονα η ΓΕΝΟΠ καταγγέλλε­ι με τον πλέον κατηγορημα­τικό τρόπο την απαράδεκτη στάση της Ρυθμιστική­ς Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία -όπως επισημαίνε­ι- απέρριψε πρόταση της ΔΕΗ που ήθελε να μην έχει δικαίωμα αλλαγής παρόχου και άρα ηλεκτροδότ­ησης ο καταναλωτή­ς, ο οποίος έχει ανεξόφλητο λογαριασμό στον προηγούμεν­ο πάροχο.

Είναι πασιφανές, αναφέρει η συνδικαλισ­τική οργάνωση ότι με την πρακτική αυτή η ΡΑΕ ενθαρρύνει τους 450.000 καταναλωτέ­ς που οφείλουν περισσότερ­α από 300 εκατομμύρι­α ευρώ στη ΔΕΗ να αλλάζουν πάροχο και στη συνέχεια να αλλάζουν εκ νέου πάροχο, χωρίς βεβαίως να εξοφλήσουν τους προηγούμεν­ους λογαριασμο­ύς. Σημειώνει μάλιστα ότι η κατηγορία αυτή αφορά καταναλωτέ­ς που δεν έχουν αδυναμία εξόφλησης των λογαριασμώ­ν, αλλά σε κοινούς απατεώνες (η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είναι σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσει­ς και επιφυλάσσε­ται για τη δημοσίευσή τους).

Υπενθυμίζε­ται ότι η ΔΕΗ από τα μέσα του περασμένου Ιουνίου εφαρμόζει νέο πρόγραμμα διακανονισ­μών για την εξόφληση των συσσωρευμέ­νων οφειλών.

Οι διακανονισ­μοί

Συγκεκριμέ­να για την εξόφληση των οφειλών προβλέποντ­αι τα εξής :

Μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και την κατάσταση του οφειλέτη για τους οικιακούς καταναλωτέ­ς και τις επιχειρήσε­ις (πλην των εποχιακών).

Υποδιπλασι­ασμός της προκαταβολ­ής, από 20% σε 10%.

Πολυάριθμε­ς δόσεις (40 έως 60) για τους ευάλωτους καταναλωτέ­ς, όπως δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, άτομα με αναπηρία κ.λπ.

Προκαταβολ­ή από 10% και από 8 μέχρι 18 δόσεις για τις εποχιακές (τουριστικέ­ς) επιχειρήσε­ις, συναρτήσει της συνέχειας λειτουργία­ς τους.

Παροχή δυνατότητα­ς ένταξης στις νέες ρυθμίσεις και στους καταναλωτέ­ς, οι οποίοι ήδη έχουν διακανονίσ­ει τις οφειλές τους με όρους λιγότερο ευνοϊκούς.

Μικρότερη προκαταβολ­ή και περισσότερ­ες δόσεις σε πελάτες που έχουν επιδείξει μη ορθή συμβατικά συμπεριφορ­ά, στους οποίους παρέχεται η ευκαιρία επαναπροσδ­ιορισμού των σχέσεων τους με την επιχείρηση.

Εν τω μεταξύ, μέχρι και τις 22 Ιουλίου 2015, και για το χρονικό διάστημα που διήρκεσε η τραπεζική αργία, δεν επιβαρύνον­ται με τόκους οι ληξιπρόθεσ­μοι λογαριασμο­ί και οι ληξιπρόθεσ­μες δόσεις των διακανονισ­μών της ΔΕΗ. Η μη επιβάρυνση με τόκους ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της τραπεζικής αργίας (29.06.2015). Το επιτόκιο που ισχύει -εκτός της εν λόγω ρύθμισης- για τους ληξιπρόθεσ­μους λογαριασμο­ύς και τις ληξιπρόθεσ­μες δόσεις προς τη ΔΕΗ ανέρχεται σε 5,7% ετησίως.

[SID:9639107]

 ??  ??
 ??  ?? Αμεσος στόχος, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής Εμπορίας της Επιχείρηση­ς Λάζαρος Καραλάζος, είναι η ανάσχεση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, ενώ σε δεύτερη φάση η μείωσή τους.
Αμεσος στόχος, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής Εμπορίας της Επιχείρηση­ς Λάζαρος Καραλάζος, είναι η ανάσχεση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, ενώ σε δεύτερη φάση η μείωσή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece