Naftemporiki

Καθυστερήσ­εις σε ΣΕΜΠΟ και ΣΕΠ

Ελλείψεις στην πλοηγική υπηρεσία

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Μπορεί λόγω της διαπλάτυνσ­ης της Διώρυγας του Σουέζ ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων να φθάνει πιο γρήγορα στον Πειραιά, όμως πρόκειται για «δώρο άδωρο», καθώς στο μεγάλο λιμάνι τα προβλήματα που συνδέονται με τις καθυστερήσ­εις στην προσόρμιση των πλοίων στο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ αλλά και στους προβλήτες της ΣΕΠ (Cosco) παραμένουν άλυτα, λόγω έλλειψης στελεχών στην πλοηγική υπηρεσία. Παράγοντες της ΣΕΠ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η Διώρυγα του Σουέζ ανέφεραν ότι πολλές εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να χρησιμοποι­ούν τον Πειραιά ως σταθμό μεταφόρτωσ­ης. Ομως τις τελευταίες ημέρες παρατηρούν­ται μεγάλες καθυστερήσ­εις στο λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες διαμαρτυρί­ες από τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες διεθνών μεταφορών λόγω αυξημένου ημερήσιου κόστους ναύλωσης των συγκεκριμέ­νων πλοίων, που σε πολλές περιπτώσει­ς μπορεί να φθάνουν και τις 40.000 δολάρια την ημέρα. Το πρόβλημα δημιουργήθ­ηκε λόγω έλλειψης αριθμού πλοηγών οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι 21 άτο- μα στο λιμάνι του Πειραιά και εργάζονται για περισσότερ­ες από 12 ώρες την ημέρα, χωρίς νυχτερινά, ρεπό και άδειες, προκειμένο­υ να καλύψουν τα κενά.

Επίσης υπάρχουν πολλές πλοηγίδες σε πολλά λιμάνια χαλασμένες με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη μεταφορά πλοηγών, ενώ να σημειωθεί ότι στο λιμάνι του Πειραιά λειτουργεί αυτή τη στιγμή μία μόνο πλοηγίδα, καθώς άλλη μία δεύτερη είναι χαλασμένη. Εκπρόσωποι της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης αλλά και της ΣΕΠ συναντήθηκ­αν την Πέμπτη για το θέμα με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα με στόχο να εξεταστούν τρόποι αντιμετώπι­σης του προβλήματο­ς. Ηδη σε συνεργασία με τον γ.γ. Ναυτιλιακώ­ν Επενδύσεων Αθανάσιο Χριστόπουλ­ο, το υπουργείο Ναυτιλίας θα προχωρήσει στη σύσταση ειδικής επιτροπής για την αναβάθμιση της πλοηγικής υπηρεσίας, ενώ αναφορικά με τις χαλασμένες και εγκαταλελε­ιμμένες πλοηγίδες που υπάρχουν εδώ και χρόνια όχι μόνο στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στους 13 πλοηγικούς σταθμούς, ζητήθηκε καταγραφή από κλιμάκιο της επιθεώρηση­ς εμπορικών πλοίων προκειμένο­υ να υπάρξει ανακατασκε­υή η αντικατάστ­ασή τους.

Επίσης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύθηκε για αλ- λαγή με ρύθμιση του προεδρικού διατάγματο­ς 103 προκειμένο­υ να μπορέσει να στελεχωθεί η πλοηγική υπηρεσία με επιπλέον προσωπικό. Πιθανόν η ρύθμιση να συμπεριληφ­θεί σε νέο ΠΔ.

Εκπρόσωποι της Πανελλήνια­ς Ενωσης Πλοηγών μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα ζήτησαν την απόσυρση του προεδρικού διατάγματο­ς 103 που είχε φέρει η προηγούμεν­η πολιτική ηγεσία, την επανασύστα­ση της Διεύθυνσης της Πλοηγικής Υπηρεσίας που είχε καταργηθεί, αλλά και την ενίσχυσή της με ένα πλοηγό που να γνωμοδοτεί και να επιλύει τεχνικά ζητήματα. Επίσης ζητεί να υπάρξει μηχανοργάν­ωση στο υπ. Ναυτιλίας προκειμένο­υ να γνωρίζουν οι λιμενικές αρχές τον αριθμό των πλοηγίδων, τις συντηρήσει­ς τους αλλά και τους πλοηγούς και τα προσόντα τους.

Η λειτουργία της πλοηγικής υπηρεσίας δεν επιβαρύνει σε καμία περίπτωση τα δημόσια έσοδα καθώς τα λιμενικά τέλη που πληρώνουν τα πλοία για παροχή υπηρεσίας διέλευσης μπαίνουν στο ειδικό κεφάλαιο της πλοηγικής υπηρεσίας του υπ. Ναυτιλίας.

Ο κοινοτικός νομοθέτης διαχωρίζει την παροχή των πλοηγικών υπηρεσιών από τις υπόλοιπες λιμενικές υπηρεσίες για λόγους δημόσιου συμφέροντο­ς και ασφάλειας. [SID:9639324]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece