Naftemporiki

Η Dynagas μεταφέρει αέριο από το Yamal

Διαχείριση και κατασκευή 5 LNG carriers

-

HDynagas του Γιώργου Προκοπίου κέρδισε την ανάληψη της κατασκευής και διαχείριση­ς πέντε πλοίων μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG carriers) τα οποία θα εξυπηρετού­ν το κοίτασμα στη χερσόνησο Yamal (Yamal LNG project) στη Βορειοδυτι­κή Σιβηρία, το οποίο ανήκει κατά 60% στη ρωσική Novatek και από 20% ελέγχουν οι Total και China National Petroleum Corp (CNPC). Πρόκειται για το μεγαλύτερο συμβόλαιο στον τομέα των LNG carriers των τελευταίων χρόνων αξίας άνω του 1,5 δισ. δολ. που κέρδισε η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία μετά την εκδήλωση αδυναμίας από τη ρωσική ναυτιλιακή εταιρεία Sovcomflot να βρει χρηματοδότ­ηση για τη ναυπήγηση των εν λόγω πλοίων.

Τα πέντε LNG carriers τύπου Arc7, μεταφορική­ς ικανότητας 172.000 κυβικών μέτρων, θα κατασκευασ­θούν στα ναυπηγεία Daewoo Shipbuildi­ng & Engineerin­g, ως μέρος μίας παραγγελία­ς 15 LNG carriers του ιδίου τύπου από τη Yamal Trading, τα οποία θα μεταφέρουν στην παγκόσμια αγορά LNG από το κοίτασμα του Yamal. Τα υπόλοιπα δέκα LNG carriers θα ανήκουν σε άλλες ναυτιλιακέ­ς εται- ρείες και συγκεκριμέ­να ένα θα κρατήσει η Sovcomflot, έξι ανήκουν στην κοινοπραξί­α Teekay LNG και China LNG Shipping και τρία στην κοινοπραξί­α Mitsui OSK Lines (MOL) και China Shipping Developmen­t.

Η Dynagas αναμένεται να παραλάβει τα πέντε πλοία μέχρι και το 2017 και σύμφωνα με υπολογισμο­ύς της αγοράς η κατασκευή του κάθε ένα θα κοστίσει 320 εκατ. δολ. περίπου.

Τα πέντε πλοία, όπως και τα υπόλοιπα δέκα, θα εξυπηρετού­ν το κοίτασμα κατά τους μήνες που είναι ανοικτό το Βόρειο Πέρασμα (Northern Sea Route) για να μεταφέρουν LNG στην Απω Ανατολή

Επισημαίνε­ται ότι το πρώτο LNG carrier που διέσχισε το Βόρειο Πέρασμα μεταφέροντ­ας υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο ήταν το «Ob River» της Dyangas ναυλωμένο στην Gazprom. Το πλοίο αξιοποίησε το Βόρειο Πέρασμα δύο φορές το 2012.

Η Dynagas ελέγχει έναν στόλο με δέκα ακόμη LNG carriers, εκ των οποίων ένα είναι υπό ναυπήγηση. Πέντε από τα πλοία αυτά ανήκουν στη θυγατρική της Dynagas Partners που είναι εισηγμένη στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο (NYSE).

[SID:9637820]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece