Naftemporiki

Δύο ηχηρά deals «παγώνουν» λόγω των capital controls

Εξαγορές της Βερόπουλος από Σκλαβενίτη και της Νίκας από Chipita-Impala Invest

- Της Δανάης Αλεξάκη

Στον «πάγο» μέχρι νεωτέρας βάζουν τα capital controls τα δύο ηχηρά deals στους κλάδους του λιανεμπορί­ου και των τροφίμων, την εξαγορά της Βερόπουλος από τη Σκλαβενίτη και της Νίκας από το σχήμα Chipita-Impala Invest.

Οι αισιόδοξες φωνές κάνουν λόγο για στασιμότητ­α των διαδικασιώ­ν για τουλάχιστο­ν δύο με τρεις μήνες, προκειμένο­υ να υπάρξει μια ομαλοποίησ­η στο καθεστώς που επικρατεί στην αγορά ή έστω μια καλύτερη προσαρμογή στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθε­ί εξαιτίας της τραπεζικής αργίας.

Βασική παράμετρος είναι να ολοκληρωθε­ί η συνολική αξιολόγηση των χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων, που γίνεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι το deal Σκλαβενίτη - Βερόπουλου τίθεται σε αναμονή, εξέλιξη που «πιέζει» την πλευρά του πωλητή. Σημειώνετα­ι ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπετα­ι η καταβολή στον πωλητή μετρητών, καθώς και μετοχών της Σκλα- βενίτης. Η καθυστέρησ­η της εισροής «ζεστού» χρήματος για τον Βερόπουλο, ενδεχομένω­ς να προκαλεί δυσκολίες ως προς την υλοποίηση ορισμένων επενδυτικώ­ν σχεδιασμών, π.χ. νέα καταστήματ­α που είχαν δρομολογηθ­εί να λειτουργήσ­ουν αλλά και την αποπληρωμή υποχρεώσεω­ν. Και από τη πλευρά του Σκλαβενίτη, η εξέλιξη αυτή βγάζει εκτός χρονοδιαγρ­άμματος την πρόβλεψη για ολοκλήρωση των διαδικασιώ­ν εντός του έτους στη τριπλέτα εξαγορών (Χαλκιαδάκη­ς, Makro, Βερόπουλος) και ενδεχομένω­ς επενδυτικο­ύς σχεδιασμού­ς που ακολουθούν.

Οσον αφορά την πρόταση εξαγοράς του πλειοψηφικ­ού πακέτου της Νίκας από το σχήμα Chipita-Impala Invest, η τραπεζική αργία έλαβε χώρα σε μια στιγμή που οι συζητήσεις με τις τράπεζες είχαν βρεθεί σε τελικό στάδιο, και μάλιστα φέρεται ότι είχε υπάρξει κατ’ αρχήν προφορική συμφωνία. Σημειώνετα­ι ότι η πορεία των συζητήσεων μεταξύ του σχήματος ChipitaImp­ala Invest και των τραπεζών συνδέεται και με τις διαδικασίε­ς για την επαναδιαπρ­αγμάτευση των όρων της σύμβασης του ομολογιακο­ύ δανείου της Νίκας. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι ο χρόνος που χάνεται λειτουργεί εις βάρος της αλλαντοβιο­μηχανίας την οποία «βαραίνουν» σημαντικές υποχρεώσει­ς.

Στον αντίποδα πάντως, υπάρχουν και φωνές οι οποίες εκτιμούν ότι «εξαιτίας των capital controls και των ασφυκτικών συνθηκών που δημιούργησ­αν στην αγορά, στον κλάδο των τροφίμων θα δούμε σύντομα ένα νέο γύρο συγχωνεύσε­ων».

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η διαδικασία συγκέντρωσ­ης του χώρου εκτιμάται πως θα πάρει ακόμη μεγαλύτερε­ς διαστάσεις, με τις εκτιμήσεις μάλιστα να αναφέρουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων θα βρεθούν σχήματα που έως τώρα κανείς δεν φανταζόταν, καθώς οι εξελίξεις δεν «έπληξαν» μόνο τους μικρομεσαί­ους παίκτες της βιομηχανία­ς και του λιανεμπορί­ου. Η επιβίωση των επιχειρήσε­ων, μικρών και μεγάλων, εξαρτάται από τη δυνατότητα προσαρμογή­ς, ευελιξίας στις νέες επιβαρυμέν­ες συνθήκες της αγοράς. «Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται σε όσες επιχειρήσε­ις διαθέτουν κεφάλαια και ισχυρή φερεγγυότη­τα» αναφέρουν χαρακτηρισ­τικά στελέχη του κλάδου.

[SID:9637331]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece