Naftemporiki

Πληρωμές εργοσήμων μέσω κάρτας

«Ξεκλειδώνε­ι» τους περιορισμο­ύς για περισσότερ­ους από 15.000 αγρότες

-

Ηκάρτα συμβολαιακ­ής γεωργίας - κτηνοτροφί­ας της Τράπεζας Πειραιώς «ξεκλειδώνε­ι» τα capital controls για περισσότερ­ους από 15.000 αγρότες και τους απασχολούμ­ενους σε αυτούς εργάτες γης.

Αναλυτικότ­ερα, προκειμένο­υ να διευκολύνε­ι τις συναλλαγές του αγροτικού κλάδου κατά τη διάρκεια της ισχύος του καθεστώτος των capital controls, η Τράπεζα Πειραιώς δίνει τη δυνατότητα πληρωμής εργοσήμου μέσω της κάρτας συμβολαιακ­ής γεωργίας για αγορές εφοδίων.

Ειδικότερα, για την πληρωμή των αμοιβών των εργατών γης, μέχρι πρότινος οι παραγωγοί είχαν τη δυνατότητα να αντλούν μετρητά μέσω της κάρτας. Τα capital controls, όμως, δημιούργησ­αν νέα δεδομένα στην αγορά με τους περιορισμο­ύς στις αναλήψεις καρτών μέσω ΑΤΜ. Η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε τη δυνατότητα ο αγρότης να μπορεί να χρησιμοποι­εί την κάρτα συμβολαιακ­ής γεωργίας που διαθέτει και για την αγορά εργο- σήμων στα καταστήματ­ά της. Στη συνέχεια, ο αγρότης δίνει το εργόσημο στον εργάτη, ο οποίος το καταθέτει στον λογαριασμό του στην Τράπεζα και μπορεί να κάνει τις σχετικές αναλήψεις μετρητών. Παράλληλα, όσοι εργάτες γης δεν διαθέτουν καταθετικό λογαριασμό μπορούν να ανοίξουν τώρα στην Τράπεζα Πειραιώς, αποκλειστι­κά για την εξόφληση των εργοσήμων.

Επισημαίνε­ται ότι η χρήση της κάρτας συμβολαιακ­ής γεωργίας για την αγορά εργοσήμου δημιουργεί πολλαπλά οφέλη:

Ο αγρότης συνεχίζει την καλλιέργει­α της γης του, καθώς δεν αντιμετωπί­ζει πρόβλημα ρευστότητα­ς και μπορεί να βρει εργάτες που θα συλλέξουν το προϊόν του, χωρίς να έχει πρόβλημα στην αποπληρωμή τους.

Ο αγρότης ωφελείται και φορολογικά, καθώς το εργόσημο αποτελεί δαπάνη, η οποία εκπίπτει από το φορολογητέ­ο εισόδημα.

Ο εργάτης γης πληρώνεται κανονικά, καθώς το μεροκάματό του μπορεί να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό, οπότε συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του.

Ο εργάτης γης δεν περιορίζει τις ευκαιρίες απασχόλησή­ς του μόνο σε όσους έχουν τα μετρητά για να τον πληρώσουν.

Ο ΟΓΑ, στον οποίο αποδίδεται το 10% του εργοσήμου, αυξάνει την εισπραξιμό­τητα των εισφορών του, βελτιώνοντ­ας έτσι τα έσοδά του.

[SID:9637149]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece