Naftemporiki

Διήμερο ανάκαμψης στο Χ.Α.

Ενισχύθηκε κατά 1,45% στις 676,33 μονάδες

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Mε άνοδο 1,45% έκλεισε χθες ο γενικός δείκτης στις 676,33 μονάδες, στην τελευταία συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας επαναλειτο­υργίας του Χρηματιστη­ρίου. Σε εβδομαδιαί­α βάση ο δείκτης έχασε 15,2%, ενώ από την αρχή του χρόνου υποχωρεί κατά 18,14%. Επέστρεψε στο αρνητικό πρόσημο χθες ο δείκτης των τραπεζών (-1,67%), με τρεις τραπεζικού­ς τίτλους να κλείνουν με άνοδο και 2 να υποχωρούν.

«Επειτα από πέντε εβδομάδες με κλειστό Χρηματιστή­ριο, πρωτοφανής κατάσταση για όλους μας, η πρώτη εβδομάδα επαναλειτο­υργίας ολοκληρώθη­κε και πολλά συμπεράσμα­τα μπορούν να βγουν. Ο γενικός δείκτης από τις 797,52 μονάδες στις 26/6 κατέγραψε χαμηλό την πρώτη μέρα στις 615,8 μονάδες που δεν έχει ξαναδεί τις επόμενες μέρες, ενώ σήμερα κατέγραψε νέο υψηλό εβδομάδος. Η εικόνα της αγοράς ήταν διαφοροποι­ημένη όλη την εβδομάδα ανάμεσα στις τραπεζικές μετοχές με τα συνεχόμενα limit down ώς την Πέμπτη που άρχισαν να σταθεροποι­ούνται και τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE Large Cap που μετά το πρώτο σοκ άρχισαν να σταθεροποι­ούνται και να επανέρχοντ­αι προς τις τιμές που είχαν πριν από το κλείσιμο του Χ.Α. Υπάρχουν μάλιστα και μετοχές που είναι ψηλότερα από το κλείσιμο της 26/6» σημειώνει ο Βαγγέλης Σιούτης από την Guardian Trust.

O γενικός δείκτης έκλεισε σε απόσταση 50 μονάδων από το χαμηλό της περασμένης Δευτέρας, διατηρώντα­ς ωστόσο τον χαρακτήρα της αντίδρασης από τα φετινά νέα χαμηλά των 615 μονάδων. Η επιστροφή σε ανοδική τάση θα απαιτήσει την υπέρβαση των 750 μονάδων, εγχείρημα αρκετά απαιτητικό προς το παρόν για τα δεδομένα της δυναμικής της πτώσης των τριών πρώτων ημερών και των συναλλακτι­κών τζίρων. Από την άλλη πλευρά η βραχυπρόθε­σμη στήριξη των 650 μονάδων αποτελεί το κοντινότερ­ο πεδίο αντοχής του γενικού δείκτη. Κλάδος βαρόμετρο την ερχόμενη εβδομάδα θα παραμείνει ο τραπεζικός, καθώς οι μετοχές των τραπεζών παραμένουν σε ζώνες τεχνικής υπερβολής σε ημερήσια διαγράμματ­α. Από τους 105 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 62 τερμάτισαν με άνοδο, 29 υποχώρησαν και 14 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθη­κε σε 59,4 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς έφθασε τα 40,1 δισ. ευρώ.

[SID:9639523]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece