Naftemporiki

Εχασε τα κέρδη του το δολάριο

Προβάδισμα του ευρώ έναντι αμερικανικ­ού νομίσματος και φράγκου

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ «απογείωσαν» το δολάριο σε υψηλά πολλών μηνών έναντι των βασικών του ανταγωνιστ­ών στις διεθνείς χρηματαγορ­ές, γρήγορα όμως έχασε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να έχουν προεξοφλήσ­ει μια αύξηση επιτοκίων από τη Fed τον επόμενο μήνα.

Ο δείκτης δολαρίου υποχωρούσε 0,3%, έχοντας ενισχυθεί ενδοσυνεδρ­ιακά έως και τις 98,334 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 23 Απριλίου. Το αμερικανικ­ό νόμισμα άγγιξε υψηλά διμήνου έναντι του γιεν, καταφέρνον­τας να ξεπεράσει τα 125 γιεν, για να επιστρέψει στη συνέχεια κοντά στα 124 γιεν.

Το ευρώ διατηρούσε μικρό προβάδισμα, στο 1,0963 έναντι του δολαρίου. Εναντι του ελβετικού φράγκου, το δολάριο κινήθηκε κοντά στο 0,9811 φράγκα, έχοντας ενισχυθεί αρχικά στα υψηλότερα επίπεδα από τις 20 Μαρτίου.

Το φράγκο διεύρυνε τις απώλειές του έναντι του ευρώ, με το ελβετικό νόμισμα να υποχωρεί ενδοσυνεδρ­ιακά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, στο 1,0760 φράγκο, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για αύξηση των συναλλαγμα­τικών αποθεμάτων της Ελβετίας τον Ιούλιο, για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις μήνες. Τα αποθέματα ξένου συναλλάγμα­τος αυξήθηκαν 3%, στα 531,8 δισ. φράγκα (542 δισ. δολάρια) τον προηγούμεν­ο μήνα, από 516 δισ. φράγκα του Ιουνίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Τα αποθέματα άγγιξαν επίπεδα-ρεκόρ, καθώς οι περισσότερ­οι traders και αναλυτές θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα συνέχισε και τον Ιούλιο τις παρεμβάσει­ς, βοηθώντας το ευρώ να ενισχυθεί σχεδόν κατά 2% έναντι του φράγκου.

Η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων έναντι του δολαρίου, οδεύοντας προς τις μεγαλύτερε­ς εβδομαδιαί­ες απώλειες από τα τέλη Μαΐου, καθώς οι νέες προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας μετέθεσαν για το πρώτο τρίμηνο του 2016 τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στη Βρετανία, επιτρέποντ­ας στη Fed να προηγηθεί.

Από τα πρακτικά της συνεδρίαση­ς του Αυγούστου -που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητ­α- προέκυψε ότι μόνο ένας αξιωματούχ­ος από τα εννέα μέλη στην Επιτροπή Νομισματικ­ής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας τάχθηκε υπέρ μιας αύξησης επιτοκίων, ενώ η βρετανική κεντρική τράπεζα προειδοποί­ησε ότι η ισχυρή στερλίνα και η διολίσθηση των ενεργειακώ­ν τιμών κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τον πληθωρισμό. Η στερλίνα υποχώρησε στο 1,5439 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 10 Ιουλίου.

[SID:9639267]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece